Bioscoopverleden Bangkok: het Scala Theater

Paul Overdijk, Bioscoop BangkokWie in Bangkok naar de bioscoop wil heeft tal van mogelijkheden om uit te kiezen. Vrijwel alle grote shopping malls hebben ook grote en luxueuze Cinema’s in huis met een groot aantal zalen en de laatste hightech op het gebied van 3-D en sound. Er zijn zelfs bioscoopzalen met business-class stoelen en een eigen lobby, en er zijn er met love-seats en massage in de stoelen. Films worden vaak nagesynchroniseerd in het Thai, maar worden soms ook wel in de oorspronkelijke taal vertoond. Het aanbod volgt de laatste trends uit Hollywood, Bollywood, Hongkong en Thailand zelf, en draaien meestal maar kort. Langer dan twee weken is een uitzondering. De prijzen van een bioscoopkaartje lopen enorm uiteen, en kunnen voor de duurste zalen wel oplopen tot zo’n 1500 baht. Mijn favoriete bioscoop is Scala, een van de oudste cinema’s in Bangkok, waar een kaartje maar 100 baht kost.

Scala is nog een echte ouderwetse bioscoop, een beetje te vergelijken met het Amsterdamse Tuschinsky of het Leidse Trianon, uit de tijd dat een bioscoop nog een echt Theater was. Deze bioscoop heeft slechts één grote zaal, met balkon, en met nog een orkestbak en een podium vóór het witte doek. De enorme zaal biedt ruimte aan ongeveer 1000 mensen, wat in moderne bioscopen natuurlijk niet meer voorkomt. Het theater dateert uit 1967, en is daarmee natuurlijk heel wat jonger dan zijn Amsterdamse tegenhanger, maar in de architectuur zijn tal van art deco elementen opgenomen. De grote foyer met zijn bogen, de grote trap, de bijzondere plafonnières en prachtige plavuizen vloer is uniek in Bangkok. Het filmaanbod omvat wat meer arthouse films, is altijd in de oorspronkelijke taal, en een kaartje kost maar 100 baht, wat hier erg goedkoop is voor een filmpje.

 

 

Paul Overdijk, Biscoop, BangkokEen bioscoopvoorstelling in Thailand verloopt een beetje net zoals bij ons, met wat reclame en trailers – coming soon in this theatre – vooraf, maar er is wel een bijzonder ritueel. Voordat de hoofdfilm begint wordt het publiek verzocht respect te tonen aan de koning. De speciale plechtige koningshymne wordt gespeeld en op het scherm worden beelden van koning Bhumibol vertoond. Iedereen staat zwijgend rechtop. Blijven zitten kan echt niet. Daarna kan de voorstelling beginnen.

Paul Overdijk, Bioscoop BangkokWij zagen het derde deel van De Hobbit, wat als ik het aanbod hier overzie al bijna arthouse is, maar er worden af en toe nog wel wat serieuzere westerse en Thaise films vertoond. Thailand heeft een interessante alternatieve filmindustrie, maar die komt hier toch zelden verder dan de speciale festivals. De grote bioscopen zijn vooral gericht op de commerciële kassuccessen, en op action movies. Van dit soort oude theaters zijn er nog maar een paar in Bangkok, en het is te hopen dat ze blijven bestaan. Het gerucht gaat dat mijn Scala plaats moet maken voor een nieuwe shopping mall, terwijl het toch eigenlijk op de monumentenlijst hoort. We zullen er maar van blijven genieten zolang het nog kan – desnoods met de wat betere action movie.

 

©tekst en foto’s Paul Overdijk

Over Paul Overdijk 13 Artikelen
Paul Overdijk (Den Haag, 1953) komt al zo’n 25 jaar in Thailand, en woont sinds zijn pensionering twee jaar geleden parttime in Bangkok. waar hij onder andere Thaise taal studeert. In zijn werkzame leven was hij als directeur strategie van een groot logistiek bedrijf vaak in Azië. Hij zorgde ervoor dat Bangkok altijd op zijn reisroute lag als dat maar enigszins kon. Zijn interesse gaat uit naar geschiedenis, politiek en cultuur van Zuidoost Azië, maar als hij in Europa is schrijft hij ook over Europese en andere onderwerpen. Zijn blogs voorziet hij graag van foto’s.

2 Comments

  1. ‘Alles’ over free standing movie theaters in Thailand vind je als je ‘Philip Jablon’ of ‘Southeast Asia Movie Theater Project’ op het internet opzoekt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.