Kent u deze oudjes nog? Frits Bom

FRITS BOM: EEN BIOGRAFIE.

Frits Bom werd op 20 april 1944 geboren in een statige ruine aan de Kipstraat te Rotterdam, als Engelbert Nacimento Augustus van Stootenwinde, een telg in een stokoud patriciersgeslacht van postzegelverzamelaars en paardenfokkers.

De oorsprong van het geslacht van Stootenwinde is via Machiavelli terug te leiden naar de Romeinse keizer Nero, een begenadigd violist in die dagen.

Engelbert’s moederkoek was nog niet koud of zijn dominante, aartsconservatieve vader gaf de krijsende baby op voor vioollessen die later niet meer opleverden dan een “gedwee gekras”, en Engelbert, die gebukt ging onder zijn voornaam, liet na de rituele verbranding van zijn Stradivarius, de naam “Frits Bom” door zijn jongere zusje in zijn vroegbehaarde borstkas kerven. Een naam waarmee je voor de dag kunt komen, meende de uiterst non-conformistische, jonge ex-violist.

Nadat de jonge Frits diverse malen door de Rotterdamse politie was opgepakt, omdat hij in supermarkten prijsstickers op consumentenprodukten verwisselde die de supermarkt begunstigde, werd hij ondekt door VARA-coryfee en amateur-weldoener Sonja Barend. Kort daarop trok Frits een miljoenen publiek als presentator van het programma ‘De Consumentenman’, waarin consumenten met monotone stemmen telefonisch klaagden over inferieure produkten.

Ik heb de volgende transcriptie uit de VARA archieven weten te bemachtigen:

Frits Bom: Hij doet ‘t niet?

Beller: Hij doet ‘t niet…

Frits Bom: Dat is een schande. Nieuw gekocht?

Beller: Nieuw gekocht..

Frits Bom: En hij doet ‘t niet?

Beller: Hij doet ‘t niet…

Frits Bom: En nu?

Beller: Ja, en nu?

Frits Bom: Ja, en nu?

Cor Verhoef, Frits Bom, biografie
Bom tijdens eenmalig optreden als De Wereldman

Bom ontwikkelde zich al snel tot de luis in de pels van gewetenloze grootgrutters, verfhandelaren en doet-‘t-niet zelf zaken. Zijn populariteit strekte zich uit tot ver buiten Europa en het duurde niet lang of Bom presenteerde een consumentenprogramma voor de Zuid-Afrikaanse staatstelevisie “Met Bom alles sal reg kom”.

Belastingperikelen, stropdassenzwendel en een koffieprobleem dwongen de gedreven Bom tot een leven in relatieve obscuriteit, totdat hij zijn ‘finest hour’ beleefde als presentator van het spraakmakende programma ‘De Vakantieman”, waarin hij in zonovergoten dreven strandgangers met derde graads zonnebrandwonden aan de tand voelde over hun time share ervaringen.

Na 9/11 was de rol van Bom als vakantieman uitgespeeld na zestien maal geboeid afgevoerd te zijn door douaniers overal ter wereld. De achternaam “Bom” was de non-conformist noodlottig geworden.

Vandaag de dag verdient Bom een schaarse boterham als “interior designer” van Duitse bunkers aan de Nederlandse kust.

 

 

Update 2016: Frits Bom begon het Nederlandse tv-publiek voor de gek te houden met het candid camera-programma Poets. Daarna bleef hij poetsen bakken als De Ombudsman, Konsumentenman, de Vakantieman, Televisieman en de TV Recensent. Hij verblijft thans als De Pensioenman permanent onzichtbaar in een van de door hem zelf ingerichte bunkers. Deze poets is de bescheiden Bom gebakken door de talentloze Hilversumse omroepmaffia. Bevreesd voor een dreigende Bom Back heeft het geboefte de bunkersleutel bij de Engelse kust in zee laten verdwijnen.

Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 41 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.

1 Comment

  1. Leuk verhaal. En Frits Bom herinner ik me nog heel goed. Vooral zijn drammerige manier van presenteren, en de soms ongelooflijke oppervlakkigheid van vakantiegangers, welke hij vroeg hun vakantiebestemming op de wereldkaart aan te wijzen.
    Vaak wees men Venezuela aan, terwijl het zand onder hun voeten toch echt in Spanje lag.
    Waarschijnlijk was het vooral het “gezellige vakantiegevoel ” dat zoveel mensen naar de Vakantieman keken. Voor mij wel tenminste.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.