Bijzondere documentaireserie over Molukse geschiedenis

Gisteren was het 70 jaar geleden dat de eerste grote groep Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen met de Kota Inten in de haven van Rotterdam arriveerde. Niet tijdelijk, zoals aangenomen werd, maar permanent. In totaal kwamen 12.500 inwoners van de eilandengroep de Molukken per schip naar Nederland. Na de onafhankelijkheidsstrijd werden de Molukse KNIL-militairen door de Indonesiërs als landverraders gezien omdat ze aan Nederlandse zijde hadden gevochten.

Onder de Molukkers die in maart 1951 aankwamen in Nederland, waren ook de grootouders van Nira Kakerissa uit Maastricht. Zij maakte een documentaire over de familiegeschiedenis, die vanaf aanstaande dinsdag wordt uitgezonden.

Na aankomst in Nederland verblijven haar opa en oma in kamp Mantinge, een klein woonoord in de buurt van Westerbork. Daar is Nira’s vader geboren. Een paar jaar later verhuist het gezin naar een Molukse woonwijk in Maastricht. Voor haar zoektocht bezoekt Nira verschillende plekken die een rol hebben gespeeld in haar familiegeschiedenis, zoals de aankomstplek in Rotterdam en kamp Schattenberg. Daar gaat ze in gesprek met verschillende generaties die de puzzelstukjes van het verhaal compleet kunnen maken.

“Na het maken van de serie is het me veel duidelijker geworden wat deze mensen meegemaakt hebben”, zegt Kakerissa: “Ze werden in voormalige concentratiekampen gestopt zoals Westerbork. Dat is mensonterend. Dat je in zo’n kamp wordt gestopt nadat je gediend hebt voor Nederland.”

Nira’s opa was KNIL-militair (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger). “Voor de Indonesiërs waren de Molukkers verraders omdat ze onder de Nederlandse vlag dienden. Ze konden niet daar blijven. Ze hadden geen keuze en moesten naar Nederland vertrekken. Nederland zei dat ze later naar een vrij Molukken terug konden, maar dat is nooit gebeurd.”

Kakerissa gaat in de driedelige serie op zoek naar het verhaal dat haar grootouders nooit hebben verteld. Een verhaal over heimwee en verbroken beloftes. “Stil, niet over praten. Het is verleden tijd, kreeg ik altijd te horen als ik vragen stelde over vroeger”, zegt de programmamaker.

Die stilte wil ze met haar documentaire verbreken. “Mijn generatie is de derde generatie, met meer westerse invloed”, zegt Kakerissa. “Wij durven meer te praten en gaan op zoek naar antwoorden.” Ook wil ze dat anderen meer leren over de gebeurtenissen. “In de geschiedenisboeken op school stond één zinnetje over de Molukse geschiedenis.”

De driedelige serie Verleden Tijd is een coproductie van de Limburgse regionale omroep L1 en Omroep MAX. Vanaf dinsdag 23 maart om 18.20 uur is de serie wekelijks te zien op NPO2. Na uitzending is het eerste deel hier te zien op NPO Start.

 
Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*