Bij een brand in een immigratiecentrum nabij de Amerikaans-Mexicaanse grens zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen

Bij een brand in een immigratiecentrum aan de grens tussen de VS en Mexico zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen, zeiden ambtenaren dinsdag.

Volgens de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador geloven de autoriteiten dat “de brand is veroorzaakt door een protest van enkele migranten nadat we dachten dat ze zouden worden gedeporteerd”.

Op basis van de eerste rapporten legden migranten uit angst voor deportatie kleine matrassen voor de deur van het asiel en staken ze in brand “als een vorm van protest”, vertelde López Obrador dinsdagochtend op een persconferentie. “Ze hadden nooit gedacht dat het dit ongeluk zou veroorzaken.”

De brand brak maandagavond uit in een migratiecentrum van de Nationale Migratiedienst in Ciudad Juárez, zei de dienst in een verklaring.

Tientallen anderen raakten gewond, van wie er 29 in “kritieke toestand” naar vier ziekenhuizen werden gebracht, zei het bureau, eraan toevoegend dat op dat moment 68 mannen uit Midden- en Zuid-Amerika, de meeste uit Venezuela, in de faciliteit werden vastgehouden. Vuur.

De autoriteiten kennen de namen en nationaliteiten van de doden nog niet, zei López Obrador.

Viangli, een immigrant uit Venezuela, huilt naast een ambulance die haar man vervoert na een brand in Ciudad Juarez dinsdagochtend vroeg.Herica Martínez/AFP – Getty Images

Foto’s tonen lichamen onder zilveren lakens terwijl reddingsteams, brandweerlieden en politie ter plaatse snelden.

Het National Migration Agency heeft de oorzaak van de brand niet onmiddellijk vrijgegeven, maar zei dat het bureau “de acties die tot deze tragedie hebben geleid ten stelligste afwijst”.

Autoriteiten onderzoeken en de Nationale Mensenrechtencommissie van de regering is ingeschakeld om de migranten te helpen, zei het.

De faciliteit is gelegen in de staat Chihuahua, vlakbij de Santa Fe International Bridge en over de grens van El Paso, Texas.

De procureur-generaal van het land heeft een onderzoek geopend, zei Andrea Chavez, de federale afgevaardigde in Ciudad Juarez. Rapport op Facebook. Ambtenaren zeiden dat diplomatieke teams ook betrokken waren bij het identificeren van de doden.

Mexicaanse functionarissen reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om verder commentaar.

Ciudad Juarez is een belangrijk oversteekpunt voor migranten die de grens met de Verenigde Staten proberen over te steken.

De opvangcentra zitten vol met migranten die wachten op een doorreismogelijkheid of op de asielprocedure.

In de afgelopen jaren heeft het nationale immigratiebureau geworsteld met overbevolking in zijn faciliteiten, aangezien Mexico, onder druk van Washington, zijn inspanningen heeft opgevoerd om de migratie naar de Amerikaanse grens een halt toe te roepen.

READ  Biden ging Selma ontmoeten om zijn eigen pleidooi voor stemrecht te verdedigen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *