Bij de ergste vliegtuigcrash in Nepal in vijf jaar zijn zeker 44 mensen om het leven gekomen

Katmandu, jan. 15 (Reuters) – Ten minste 44 mensen zijn zondag omgekomen toen een binnenlands vliegtuig neerstortte in Pokhara in Nepal, zei een ambtenaar van de burgerluchtvaartautoriteit.

Honderden reddingswerkers doorzochten de heuvel waar het vliegtuig van Eti Airlines met aan boord 72 mensen uit de hoofdstad Kathmandu neerstortte. Het weer was helder, zei Jagannath Nirola, een woordvoerder van de Civil Aviation Authority of Nepal.

“Dertig lichamen zijn geborgen en naar het ziekenhuis gestuurd”, vertelde Nirola aan Reuters. Nog eens 14 lichamen liggen op de plaats van de crash en de autoriteiten zetten een kraan in om ze te verplaatsen.

Op de lokale televisie was te zien hoe reddingswerkers rond het wrak van het vliegtuig klauterden. Een deel van het land in de buurt van de crashlocatie was verbrand en er waren vlammen zichtbaar.

“Het vliegtuig staat in brand”, zei politieagent Ajay KC, terwijl reddingswerkers worstelden om de plek in een vallei tussen twee heuvels in de buurt van de luchthaven van de toeristische stad te bereiken.

Reuters-grafiek

Het vliegtuig maakte om 10.50 uur (0505 GMT) contact met de luchthaven vanuit Seti Gorge, zei de burgerluchtvaartautoriteit in een verklaring. “En toen crashte het.”

“De helft van het vliegtuig bevindt zich op de heuvel”, zei lokale bewoner Arun Thamu, die Reuters vertelde dat hij de plek bereikte minuten nadat het vliegtuig neerstortte. ‘De andere helft is in de vallei van de rivier de Seti gevallen.’

Khum Bahadur Chhetri zei dat hij het vliegtuig vanaf het dak van zijn huis zag naderen.

“Ik zag het vliegtuig trillen, naar links en rechts bewegen, maar toen zakte de neus plotseling naar beneden en ging het de vallei in”, vertelde Chhetri aan Reuters, eraan toevoegend dat de lokale bevolking de twee passagiers naar het ziekenhuis bracht.

READ  Juwelenroof in Dresden: vijf veroordeelden voor $ 123 miljoen Green Vault Heist in Duitsland

De regering heeft een commissie ingesteld om de oorzaak van de crash te onderzoeken en zal naar verwachting binnen 45 dagen rapporteren, zei minister van Financiën Bishnu Patel tegen verslaggevers.

Een reeks ongelukken

Het was het ergste ongeval in Nepal sinds maart 2018, toen een US-Bangla Dash 8 turbopropvliegtuig uit Dhaka neerstortte bij de landing in Kathmandu, waarbij 51 van de 71 inzittenden om het leven kwamen, aldus het Aviation Safety Network.

Ten minste 309 mensen zijn sinds 2000 omgekomen bij vliegtuig- of helikoptercrashes in Nepal – acht van de 14 hoogste bergen ter wereld, waaronder de Everest – en plotselinge weersveranderingen kunnen gevaarlijke omstandigheden veroorzaken.

De Europese Unie heeft Nepalese vluchten sinds 2013 uit haar luchtruim verbannen vanwege veiligheidsoverwegingen.

Twee baby’s en vier bemanningsleden waren onder degenen aan boord van de tweemotorige ATR 72, zei de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij Sudarshan Bardaula.

Onder de passagiers bevonden zich vijf Indiërs, vier Russen en een Ier, twee Zuid-Koreanen, een Australiër, een Fransman en een Argentijn.

De ATR72 van de Europese vliegtuigbouwer ATR is een veel gebruikt tweemotorig turbopropvliegtuig geproduceerd door een joint venture met Airbus. (AIR.PA) en Leonardo van Italië. Eti Airlines heeft volgens haar website zes ATR72-500-vliegtuigen.

“ATR-experts zijn volledig betrokken bij het ondersteunen van zowel het onderzoek als de klant”, zei het bedrijf op Twitter, eraan toevoegend dat de eerste gedachten waren voor de slachtoffers nadat ze op de hoogte waren gebracht van het ongeval.

Airbus en Leonardo reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Vluchtvolgwebsite FlightRadar24 tweette dat het vliegtuig van Eti Airlines 15 jaar oud was en was uitgerust met een oude transponder met onbetrouwbare gegevens.

READ  Lyft-medeoprichters treden af; David Risher is benoemd tot CEO

“We downloaden gegevens in hoge resolutie en controleren de kwaliteit van de gegevens”, zei het.

Op haar website omschrijft Eti zichzelf als een toonaangevende binnenlandse luchtvaartmaatschappij. De vloot bestaat uit zes ATR 72-500’s, waaronder degene die is neergestort. Het is ook eigenaar van Tara Air en de twee bieden samen een “breed netwerk” in Nepal, zegt het bedrijf.

Rapport door Gopal Sharma; Aanvullende rapportage door Jamie Freed; Geschreven door Devajyot Ghoshal en Aditya Kalra; Bewerking: William Mallard

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *