Betalen met een glimlach. Als Big Brother teruglacht.

Redactie, KFC, Big Brother, Smile to Pay
Smile to pay met kip achter je kiezen

KFC in China introduceert in haar fast food zaken in de oostelijke stad Hangzhou als eerste een futuristisch betalingssysteem waar geen portemonnee of credit card aan te pas komt. Dit nieuwe  ‘smile to pay’  systeem  stelt de klant in staat om bij een automaat te bestellen en te betalen middels  gezichtsherkenning door een computer.

Om dit te verwezenlijken ging Yum China die behalve KFC ook verschillende andere fastfood ketens in China beheert zoals Pizza Hut and Taco Bell, een samenwerkingsverband aan met de Chinese firma Alipay opgezet door  e-commerce gigant Alibaba.

Technologische innovatie als deze blijft niet beperkt tot betalingsverkeer. Er staan op meer plaatsen  Big Brothers geinstalleerd, tot in toiletten toe. In de Temple of Heaven in Beijing bijvoorbeeld moeten ze voorkomen dat bezoekers toiletrollen jatten.  Ook op op treinstations en luchthavens wordt ermee gewerkt. Begin dit jaar stopte China Southern Airlines als eerste met de uitgifte van instapkaarten en ging over of cyber-gezichtsherkenning.

En op een bierfestival in Qingdao waar China’s meest bekende bier wordt gebrouwd arresteerde de politie onlangs 25 mensen die op een lijst met gezochten stonden. Big Brother had ze herkend en alarm geslagen.

De fabrikant moest het antwoord schuldig blijven op onze vraag of het systeem ook functioneert in landen waar ‘make face’ en ‘lose face’ aan de orde van de dag is.

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.