Biden ging Selma ontmoeten om zijn eigen pleidooi voor stemrecht te verdedigen

(CNN) President Joe Biden zal zondag Alabama bezoeken voor het 58-jarig jubileum Het historische Bloody Sunday-jubileum De mars versterkte de burgerrechtenbeweging en leidde tot de uitbreiding van het stemrecht.

Biden’s stop in Selma komt terwijl hij en mede-democraten worstelen om hun eigen stemrechtmaatregelen goed te keuren, met weinig vooruitzichten op passage in het door de Republikeinen gecontroleerde Huis van Afgevaardigden.

Biden is echter van plan nieuwe oproepen te doen voor nieuwe stembescherming terwijl hij spreekt vanaf de Edmund Pettus-brug, waar een groep burgerrechtendemonstranten werd aangevallen door blanke staatstroepen toen ze probeerden over te steken in 1965.

De president neemt deel aan een jaarlijkse wandeling over de brug om de gebeurtenissen te herdenken die tot verontwaardiging hebben geleid en die hebben bijgedragen aan steun voor de Voting Rights Act. Onder de aangevallen demonstranten bevond zich wijlen de Amerikaanse vertegenwoordiger John Lewis.

Afgezien van zijn plaats in de geschiedenis, is Selma ook nog steeds aan het herstellen De verwoestende tyfoon die twee maanden geleden toesloeg.

Het is niet de eerste keer dat Biden jubileumevenementen in Selma bijwoont; In 2020, toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, sprak hij in de historische Brown Chapel AME Church, waar hij diende om zwarte kiezers voor Super Tuesday te berechten.

“We zijn teruggetrokken, we hebben terrein verloren. We hebben duidelijk gezien dat als je haat geeft, het terug zal komen”, zei hij in zijn toespraak.

bidden Hij zou de Democratische nominatie en het presidentschap winnen dankzij de steun van zwarte kiezers.

Vice-president Kamala Harris, Yar Vertegenwoordigde het bestuur Op de verjaardag van vorig jaar zei hij zondag in een verklaring dat “Amerika getuige is geweest van een nieuwe aanval op de vrijheid om te stemmen.”

READ  Elon Musk en anderen roepen op tot pauze op AI, daarbij verwijzend naar 'gevaren voor de samenleving'

“Terroristen hebben gewerkt aan het ondermijnen van de stembescherming waar generaties leiders en pleitbezorgers van burgerrechten onvermoeibaar voor hebben gevochten. Ze hebben kiezers van de kiezerslijsten verwijderd. Ze hebben stembureaus gesloten. Ze hebben het een misdaad gemaakt om water te geven voor mensen die in de rij staan”, zei ze.

Harris zwoer tijdens het evenement van vorig jaar dat hij en Biden “de volledige macht van de uitvoerende macht achter onze gezamenlijke inspanning zouden zetten”, terwijl hij de Republikeinse wetgevers bekritiseerde omdat ze hadden gestemd om de John Lewis Voting Rights Advancement Act en de Voting Freedom Act te blokkeren. . Hij riep de aanwezigen aan de voet van de Edmund Pettus-brug op om “er bij de Senaat op aan te dringen dat een mysterieus regime het heilige recht niet ontkent”.

Zondag is Biden van plan om “te praten over het belang van het herdenken van Bloody Sunday, zodat de geschiedenis niet kan worden gewist”, zei Karine Jean-Pierre, persvoorlichter van het Witte Huis.

“Hij zal illustreren hoe de voortdurende strijd om stemrecht een integraal onderdeel was van het bieden van economische rechtvaardigheid en burgerrechten voor zwarte Amerikanen”, zei hij.

In 1965 werd Bloody Sunday herdacht. 600 mensen begonnen een rally van Selma naar Montgomery, Alabama. Discriminatie bij kiezersregistratie. Bij de Edmund Pettus-brug vielen staats- en lokale politieagenten de demonstranten aan met knuppels en traangas en stuurden ze terug naar Selma. Zeventien mensen werden in het ziekenhuis opgenomen en tientallen raakten gewond door de politie.

Dit verhaal is zondag bijgewerkt met aanvullende informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *