Biden-geheime documenten: VS-informatiemateriaal met betrekking tot Oekraïne, Iran en het VK gevonden in het privékantoor van Biden, vertelt een bron aan CNNCNN

Onder de items van Jo BidenTerwijl hij afgelopen herfst vice-president was in een kabinet, omvatte de ontdekking Amerikaanse inlichtingenmemo’s en 10 geheime documenten over onderwerpen als Oekraïne, Iran en het Verenigd Koninkrijk, volgens een bron die bekend is met de zaak.

Procureur-generaal Merrick Garland heeft een voorlopig rapport over de documenten ontvangen, zei een wetshandhavingsbron, en staat nu voor een cruciale beslissing over hoe verder te gaan, inclusief het starten van een volledig strafrechtelijk onderzoek.

John Lash Jr., de Amerikaanse advocaat in Chicago, heeft Garland herhaaldelijk ingelicht. Er zijn geen verdere briefings gepland, maar zullen worden gehouden indien nodig, aldus een bron.

Volgens goed geïnformeerde bronnen dateren de geheime documenten tussen 2013 en 2016. Ze bevatten drie of vier dozen met niet-geclassificeerde documenten die onder de Presidential Records Act vallen.

De meeste items op kantoor bevatten persoonlijke Biden-familiedocumenten Beau Biden’s begrafenis en overlijdensberichten, vertelde de bron aan CNN. Het is onduidelijk of de dozen met de gerubriceerde documenten individuele items bevatten.

Procureur-generaal Merrick Garland heeft de Amerikaanse advocaat in Chicago, die wordt gecontroleerd door de Trump-regering, aangesteld om de zaak te onderzoeken, meldde CNN eerder. Garland maakte de overstap na een aanbeveling van de National Archives and Records Administration.

De documenten werden op 2 november ontdekt, zes dagen voor de tussentijdse verkiezingen, maar de zaak werd pas maandag openbaar vanwege nieuwsberichten.

De persoonlijke advocaat van Biden sluit het kantoor in het centrum van DC dat Biden gebruikte als onderdeel van zijn werk aan de Universiteit van Pennsylvania, vertelde een bron aan CNN. De advocaat zag een manilla-map met het opschrift ‘Privé’, opende de envelop en zag vertrouwelijke documenten erin. De advocaat sloot de envelop en belde Nara, aldus de bron.

Na communicatie met NARA heeft het team van Biden uit voorzichtigheid verschillende dozen verplaatst, hoewel veel van de dozen persoonlijke spullen bevatten, aldus de bron.

Dat zei Biden dinsdag Hij weet het niet Nadat hij het vice-presidentschap had verlaten, werden enkele geheime documenten naar zijn privékantoor gebracht en zijn advocaten belden onmiddellijk het Nationaal Archief en “deden wat er moest gebeuren”.

Gevraagd door een verslaggever op een persconferentie in Mexico-Stad, waar hij een trilaterale top bijwoonde met de leiders van Mexico en Canada, zei Biden: “Ik was verrast te horen dat er regeringsdocumenten waren die naar dat kantoor werden gebracht. . . .

De documenten, zei de president, werden gevonden “in een doos, in een afgesloten kast – of in ieder geval in een kast”.

“Mensen weten dat ik geheime documenten en geheime informatie zeer serieus neem”, zei hij.

Lash heeft het eerste deel van zijn onderzoek al afgerond en zijn eerste bevindingen aan Garland gepresenteerd, aldus een bron bij de politie.

Dat betekent dat Garland nu moet beslissen hoe verder te gaan. Garland was persoonlijk betrokken bij het nemen van enkele belangrijke beslissingen met betrekking tot het onderzoek naar Trump-documenten en de beslissing om de FBI te sturen om Mar-a-Lago te doorzoeken.

In de Trump-zaak nam speciaal aanklager Jack Smith zowel het strafrechtelijk onderzoek naar de campagneactiviteiten van Trump na 2020 over als het onderzoek naar geheime documenten die de voormalige president meenam naar zijn resort in Florida. Het Biden-onderzoek komt bij lange na niet in de buurt van dat niveau.

Garland was een van de twee overgebleven Amerikaanse advocaten die door Trump waren aangesteld om het onderzoek naar Lash Biden-documenten te leiden en om belangenverstrengeling te voorkomen omdat hij niet door Biden was aangesteld, legden mensen uit.

Naast Garland heeft Lash aanvullende briefings gehouden met andere functionarissen van het ministerie van Justitie.

Op dit moment wordt van Lash niet verwacht dat hij nog meer “feiten verzamelt”, aldus de bron.

Op een ongemakkelijk moment zat Garland maandag met Biden op een diplomatieke top in Mexico terwijl verslaggevers vragen stelden over het onderzoek. Beiden negeerden de vragen.

Lash was een van de gevestigde exploitanten uit het Trump-tijdperk die niet werd gevraagd af te treden nadat Biden in 2021 aantrad, en de twee democratische senatoren van Illinois steunden Michaels beslissing om hem op zijn post te houden, deels vanwege zijn behandeling van het politiek gevoelige onderzoek. Madigan, de Democratische voormalige voorzitter van het Huis van Illinois, werd aangeklaagd wegens corruptie.

De gang van zaken, samen met geheime documenten die in het voormalige kantoor van Biden zijn gevonden, heeft sommige politici in een moeilijke positie gebracht.

Trump bekritiseerde Biden en reageerde op posts op sociale media waarin de FBI publiekelijk werd bekritiseerd voor het doorzoeken van de kantoren van Biden en zelfs het Witte Huis voor verkeerd behandelde documenten.

Sleuteldemocraten op Capitol Hill hebben hun vertrouwen uitgesproken in de manier waarop Biden omgaat met overheidsvoorraden.

Nieuw gemachtigde Huisrepublikeinen hebben al beloofd hun toezichtsonderzoeken uit te breiden met het onderwerp van de Biden-documenten, en sommigen zien NARA als een doelwit voor extra onderzoek.

James Comer, de Republikeinse afgevaardigde uit Kentucky, die nu voorzitter is van de House Oversight Committee, stuurde snel brieven naar het kantoor van de raadsman van het Witte Huis en de National Archives, waarop zijn commissie toezicht houdt.

Onder de eisen die in de brieven worden gesteld: alle documenten zijn verkregen uit het privékantoor van Biden, waar geheime documenten zijn gevonden; Lijst van personen die toegankelijk zijn voor dat kantoor; Alle documenten en communicatie tussen het Witte Huis, het ministerie van Justitie en het Nationaal Archief zijn teruggevonden documenten; en alle documenten en communicatie met betrekking tot de behandeling van geheim materiaal door de persoonlijke advocaten van Biden, inclusief hun status van veiligheidsmachtiging.

De Kentucky Republikein verzocht dat de documenten en andere informatie uiterlijk op 24 januari zouden worden overgedragen en dat NARA General Counsel Gary Stern en NARA Director of Congressional Affairs John Hamilton na 17 januari beschikbaar zouden zijn voor transcriptie-interviews met commissiepersoneel.

Dinsdag vroeg de nieuwe GOP-voorzitter van de House Intelligence Committee de directeur van de National Intelligence om een ​​schadebeoordeling uit te voeren van geheime documenten die in het persoonlijke kantoor van Biden waren gevonden.

“Degenen aan wie toegang tot geheime informatie is toevertrouwd, hebben de plicht en plicht om deze te beschermen”, schreef afgevaardigde Mike Turner uit Ohio. “Dit probleem vereist een grondige en grondige beoordeling.”

Verduidelijking: het verhaal is bijgewerkt om aan te geven waar de geheime documenten zijn gevonden in het kantoor van Biden.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende details.

READ  Honderden stierven; Amerikaanse spoorwegveiligheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *