Biden-functionarissen moeten contact met socialemediabedrijven beperken

  • Door Annabelle Liang
  • BBC nieuws

afbeeldingsbron, Goede foto’s

Een Amerikaanse federale rechter heeft de communicatie van de Biden-regering met socialemediabedrijven die hun inhoud willen modereren, beperkt.

In een uitspraak van 155 pagina’s op dinsdag verbood rechter Terry Doughty ambtenaren van het Witte Huis en sommige overheidsinstanties om contact op te nemen met bedrijven over “beschermde spraakinhoud”.

Het was een overwinning voor de Republikeinen die de ambtenaren beschuldigden van censuur.

Democraten zeiden dat de sites de verkeerde informatie niet aanpakten.

De zaak was een van de meest bekeken Eerste Amendement-gevechten in Amerikaanse rechtbanken en leidde tot een debat over de rol van de overheid bij het censureren van valse of schadelijke inhoud.

Het Witte Huis zei dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de uitspraak herziet en beslist over de volgende stappen.

“Het is onze consistente mening dat socialemediaplatforms een belangrijke verantwoordelijkheid hebben om rekening te houden met de effecten die hun platforms hebben op het Amerikaanse volk”, aldus het Witte Huis in een verklaring.

Het voegde eraan toe dat sites “onafhankelijke keuzes moeten maken over de informatie die ze verstrekken”.

De uitspraak komt nadat de Republikeinse procureurs-generaal van Missouri en Louisiana hadden aangeklaagd dat de Amerikaanse autoriteiten druk uitoefenden op de sociale-mediasites om berichten te plaatsen over onderwerpen als Covid-19-beleid en verkiezingsveiligheid.

Rechter Doughty, een aangestelde van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, zei dat de aanklagers “substantieel bewijs hadden aangedragen ter ondersteuning van hun beweringen”.

“Het tot nu toe geproduceerde bewijs schetst een bijna dystopisch scenario”, zei Doughty in zijn oordeel.

Hij voegde eraan toe: “Tijdens de Covid-19-pandemie, een periode die het best wordt gekenmerkt door wijdverbreide scepsis en onzekerheid, lijkt de Amerikaanse regering een rol op zich te hebben genomen die lijkt op het Orwelliaanse ‘Ministry of Truth’.”

De communicatie van overheidsinstanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid en Human Services en de FBI, was beperkt.

Het was ook gericht op Amerikaanse functionarissen, waaronder minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorgas en Jen Easterly, hoofd van de Cybersecurity and Infrastructure Security Agency.

Het voorzag echter in uitzonderingen voor het contacteren van bedrijven om te waarschuwen voor risico’s voor de nationale veiligheid en criminele activiteiten.

Rechter Doughty merkte ook verschillende e-mailuitwisselingen op tussen functionarissen van het Witte Huis en socialemediabedrijven.

Het bevat een e-mail uit april 2021 van Rob Flaherty, directeur digitale strategie van het Witte Huis, aan medewerkers van technologiegigant Google.

In een e-mail zei de heer Flaherty dat YouTube, de site voor het delen van video’s van Google, mensen “duwde” tot aarzeling over vaccins.

“Dit is een zorg die wordt gedeeld op de hoogste (en ik bedoel de hoogste) niveaus van de WH”, schreef hij.

Google reageerde niet onmiddellijk op een BBC-verzoek om commentaar.

Twitter, het socialemediaplatform van multimiljardair Elon Musk, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Ondertussen weigerde Facebook- en Instagram-eigenaar Meta commentaar te geven op de uitspraak.

READ  Poetin beroept zich op Stalingrad om de overwinning van het 'nieuwe nazisme' in Oekraïne te voorspellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *