Bhutan. Het Bruto Nationaal Geluk is niet voor iedereen


Mishandeling van vrouwen en kinderen nauwelijks aangepakt

Het ‘gelukkigste land ter wereld‘, het kleine Himalaya koninkrijk Bhutan. Iets kleiner dan Nederland en net geen miljoen inwoners. Apetrots op het Ministerie voor Bruto Nationaal Geluk en ook, terecht, trots op het ontbreken van een ecologische voetafdruk. Het land waarin eerste minister Lotay Tshering op zaterdag de politiek even vergeet en chirurg is in het ziekenhuis. Een hoofdstad, Thimpu, zonder stoplichten. Een paradijsje, toch?

Maar iedere medaille heeft een keerzijde zoals de procureur-generaal bij het Ministerie van Justitie in zijn verslag meldt. Iedere maand worden tenminste vijf kinderen en een vrouw seksueel misbruikt. En dat geeft niet het hele verhaal weer want dit soort misbruik wordt lang niet allemaal gemeld.

De wetgeving mag dan mooi zijn, vrouwen en kinderen zijn in dit ‘gelukkige’ land verre van zeker van bescherming in huis, arbeidsplaats, school en eigenlijk in de hele gemeenschap.

Bhutan, Bruto Nationaal Geluk, Erik Kuijpers
Taktse College

Een schandaal op school

Het Taktse College of Language and Cultural Studies heeft dit jaar tien stafleden gedwongen met pensioen gestuurd wegens seksueel wangedrag jegens studenten. En deze school is vast niet de enige. De media prijzen de 19 studenten die een klacht hebben ingediend tegen het smerige gedrag van hun leraren.

In 2018 is het ook raak. Een 39-jarige adjunct-directeur van een particuliere school (de Jemina zaak) wordt gearresteerd wegens het ‘lastig vallen’ van negen studentes tussen 11 en 15 jaar. En dat gebeurt IN de klas waar jongens en meisjes zitten. Een van de meisjes raakt zo in de war dat ze herhaaldelijk naar het ziekenhuis gaat waar men niets kan vinden. Dan wordt eens stevig doorgevraagd en doet ze haar verhaal.

Omhelzingen en liefkozingen van achteren, aanraken en masseren van de dijbenen, kussen en het aanraken van de borsten‘ zijn de klachten. Maar de leraar ontkent alles en zegt slechts de meisjes een ‘schouderklopje’ te hebben gegeven……

Meer leerlingen melden zich en de zaak ligt nu voor de rechter.

Bhutan, Bruto Nationaal Geluk, Erik Kuijpers

Maatregelen? Beloofd, maar…….

Het Ministerie van Onderwijs kondigt in 2018 aan dat in de zomervakantie alle leraren cursussen gaan krijgen over hoe zich in de klas en daarbuiten te gedragen. Bhutan heeft immers diverse internationale verdragen ondertekend waarin mensen worden beschermd tegen alle geweld waaronder seksueel misbruik.

Maar helaas werkt dat lang niet overal uit als het gaat om opsporing en bestraffing van dergelijk gedrag. De cursus voor die leraren moet er nog komen…… In Bhutan worden de wetten over milieubeheer netjes door de bevolking nageleefd maar wetten tegen seksueel geweld: ho maar. Het lijkt wel alsof daarvoor geen landelijk draagvlak is, het Bruto Nationaal Geluk ten spijt.

Het uitvoeren van deze wetten is in Bhutan het ondergeschoven kindje. De landelijke organisatie die daar toezicht op moet houden is onvoldoende bemand en heeft een te klein budget.

Het land kijkt al veel te lang weg van dit soort afschuwelijke misdrijven. Nee, het Bruto Nationaal Geluk geldt daar lang niet voor iedereen. Niet voor niets is Bhutan omlaag gegleden in het World Happiness Report van de VN…….

Bron:

Kuensel Online; https://tinyurl.com/yytetkxc

Meer lezen:

De Jemina misbruik zaak; https://tinyurl.com/y24ltnl5

VN World Happiness Report; https://tinyurl.com/p7py5l5

Foto’s en prenten

Thimpu, straatbeeld; wikimedia, 1954116.

Taktse College, Trongsa, Bhutan; wikimedia, 17537969.

Monniken in Bhutan; wikimedia, 1122029.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland