Bhutan en zijn Bruto Nationaal Geluk

Bhutan, Bruto Nationaal Geluk, Fallus, Erik Kuijpers

 

Bruto Nationaal Geluk, bergen en de fallus

Bhutan ligt ingeklemd tussen zijn twee mega broers China en India en voorts tussen de bergen van de Himalaya. Je zou anders verwachten maar in de bewoonde gebieden komt lang niet iedere winter vorst voor; het land heeft overwegend een subtropisch klimaat en de temperatuur kan 40 graden C halen. Doch meer landen hebben een klimaat dat voor ons, poldermensen, aangenaam is.

Nee, het Bruto Nationaal Geluk waar Bhutan zo trots op is en waarvoor het land zich nummer één ter wereld acht zit in het samenstel der dingen èn in de levenslessen van het boeddhisme dat zegt dat geluk zit in een heldere geest. Dat geluk wil Bhutan met toeristen delen en mede daarom is het landje, dat kleiner is dan Nederland en slechts 700.000 inwoners telt, voor toeristen open sinds 1974.

Je moet er wel iets voor over hebben; de toerist betaalt 200 euro per dag maar dat is wel inclusief driesterrenhotel, eten en drinken, vervoer en een gids.

Bhutan, Bruto Nationaal Geluk, Fallus, Erik Kuijpers
Gho, mannenkleding in Bhutan.

De hoofdstad Thimphu

Een bijzondere stad in onze ogen: geen stoplichten, geen fastfood, geen billboards (maar wel foto’s van de koning), non smoking (maar de cannabis groeit in het wild….), geen rovers en bedelaars, geen gebouwen hoger dan zes bouwlagen en uitsluitend traditionele bouw.

Mannen dragen hun traditionele kleding, de ‘gho’, en voor dames is dat de ‘kira’. De traditionele handenarbeid wordt bewaard en gepromoot zoals schilderen, beeldhouwen, borduren, metaal bewerken en houtsnijwerk.

Bhutan, Bruto Nationaal Geluk, Fallus, Erik Kuijpers
Kira, vrouwenkleding in Bhutan.

Monniken zie je overal in hun rode en gele toga. Zij bestuderen oude geschriften en, in hun vrije tijd, zie je jonge monniken hun smartphone pakken en dan ‘Candy Crush’ spelen……

De stad Punakha

De oude hoofdstad Punakha Dzong ligt tussen twee rivieren en daar bevindt zich de Chimi Lakhang tempel, de tempel van vruchtbaarheid. Gebouwd in de 15e eeuw door de ‘Divine Madman’, de goddelijke gek, waarvan men zegt dat hij het boeddhisme naar Bhutan bracht en met zijn grote penis alle boze geesten heeft afgetuigd……

Bhutan, Bruto Nationaal Geluk, Fallus, Erik Kuijpers

Daarom zie je overal in de stad op muren de fallus afgebeeld of als beeld om boze geesten af te weren. Ook dat verhoogt het Bruto Nationaal Geluk.

Land- en tuinbouw

Bhutan, Bruto Nationaal Geluk, Fallus, Erik Kuijpers
De jak.

Afhankelijk van de hoogte is er land- en tuinbouw en het groeit daar voorspoedig. Hoofdvoedsel is zowel rijst als de aardappel en vele soorten groente en fruit. Melk, boter en kaas wordt gemaakt van de melk van de jak die ook voor vlees zorgt al is dat geen dagelijks voedsel in Bhutan.

Het land leeft in grote mate van waterkracht en toerisme en is in hoge mate selfsupporting en voorts ‘carbon-negative’. Een groen land dat niet bijdraagt aan milieuvervuiling en plastic soep. Scholing en zorg zijn gratis. En polygamie is toegestaan; ook onderdeel van het Bruto Nationaal Geluk?

Hikers vinden hier hun paradijs; het laatste Shangri La is de bijnaam voor dit land. Eindeloze wandelpaden in de natuur en je kunt kamperen tussen de blauwe papaver en de rododendrons. En vergeet niet hun Bruto Nationaal Geluk op te snuiven…….

 

Bron: Independent.ie nr 37627186. Auteur Ciara Ferguson. Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers.

Foto’s en prenten

Punakha Dzong, de oude hoofdstad van Bhutan; wikimedia, 4478146.

Punakha Dzong wordt ook genoemd Pungtang Dewa chhenbi Phodrang ofwel ‘Paleis van groot geluk’.

Jak, vroeger Yak, in het nabije Tibet; wikimedia, 17575.

Gho, traditionele kleding voor mannen; wikimedia, 1954350.

Kira, traditionele kleding voor vrouwen; wikimedia, 4558567.

De fallus cultuur, hier op een huis geschilderd; wikimedia, 57880316.

Redactie
Over Redactie 583 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.