Bezuiniging op gezondheidszorg treft Nederlandse grensoverschrijders


Verzekerd zijn van … ???

Door Eric Rosenbaum

Op de forums van expats is het een steeds terugkerend onderwerp: hoe zit het nu met de ziektekostenverzekering en uitkeringen als je voor langere periodes per jaar of voorgoed in het buitenland verblijft. Nu gonst het al een tijd van de geruchten dat er in 2017 geen dekking meer is van de basisverzekering buiten Europa.

Sommigen zijn er zeker van maar bij navraag blijkt dat eigenlijk niemand het weet, ook de verzekeringsmaatschappijen zelf niet. Op de website van CZ staat: “Wij bepalen als zorgverzekeraar zelf wat er wijzigt in de aanvullende verzekeringen. Dit hangt meestal af van de wijzigingen in de basisverzekering die na Prinsjesdag bekend worden gemaakt. In november 2016 maken we de wijzigingen in onze aanvullende zorgverzekeringen bekend. Zodat u nog voldoende tijd hebt een goede keuze te maken voor 2017.”

De Tegel, gezondheidszorg
Blijven lachen, zo lang het nog kan

Het schrikbeeld van onverzekerd in het verre buitenland als er iets misgaat met de gezondheid? Matthieu van AA insurance brokers in Hua Hin denkt dat het allemaal wel niet zo’n vaart zal lopen. Hij verwacht dat de zorgverzekeraars met een extra module zullen komen voor dekking buiten Europa. “Daar zal dan wel een prijskaartje aan komen te hangen, maar welk bedrag er op dat prijskaartje komt is nog de vraag,” aldus Matthieu. Hij voegt eraan toe: “Reisverzekeringen of aanvullende modules van zorgverzekeraars zullen na 1 januari beslist duurder worden voor reizen buiten Europa omdat dan dus alle medische kosten hierin opgevangen moeten worden (tot nu toe betaalt de reisverzekeraar alleen het verschil tussen wat in NL niet gedekt is en de gemaakte kosten in het buitenland).”

“De financiële consequenties zijn nog onduidelijk op dit moment, maar het gaat zeker nadelige gevolgen hebben voor de overwinteraars in Thailand en voor die groep die in Thailand woont maar nog steeds (al dan niet legaal) in de Nederlandse basisverzekering zit.”

Wie weet het?

Uit de verhalen op Thailandblog bijvoorbeeld, blijkt dat mensen heel verschillende ervaringen hebben met zowel verzekeringsmaatschappijen als instanties als de SVB—de Sociale Verzekeringsbank.
De SVB zorgt voor de uitbetaling van AOW en andere uitkeringen. Ervan afgezien dat de medewerkers niet eensluidend antwoord geven op vragen, lijkt het alsof ook de behandeling van ‘zaken’ verschilt per persoon.

Elke verzekeringsmaatschappij is verplicht om iedereen die de Nederlandse nationaliteit bezit en in Nederland gevestigd is, of zich daar weer inschrijft, op te nemen in de basisverzekering.

Vogelvrij verklaard door de verzekering

Maar zo duidelijk gaat het niet altijd in praktijk, zoals blijkt uit het verhaal van Mareille. Zij woont met haar, van oorsprong Thaise man, en 2 kinderen in Nederland. Haar man krijgt de kans om in Thailand een bedrijf te beginnen maar vlak voordat ze besluiten het te gaan proberen krijgt Mareille de diagnose Parkinson.

Ze houden hun huis aan en Mareille pendelt heen en weer omdat ze voor onderzoeken regelmatig in Nederland moet zijn. Medicijnen en onderzoeken zijn niet goedkoop en hun verzekeringsmaatschappij Menzis denkt een manier gevonden te hebben om de ‘dure klant’ eruit te gooien.

Ze dienen bij het SVB een verzoek in om te onderzoeken of Mareille nog wel ingeschreven mag staan in Nederland. In eerste instantie gaat de SVB met Menzis mee en Mareille dreigt met terugwerkende kracht voor vele duizenden euro’s rekeningen en zorgtoeslag terug te moeten betalen aan Menzis.

Zij gaat met hulp van een goede vriendin die juriste is, in beroep en dan volgt een onzekere periode van twee jaar waarbij de SVB alle kanten opgaat. Uiteindelijk krijgt Mareille gelijk en wordt ze gezien als ingeschreven in Nederland. Inmiddels is zij naar Aegis overgestapt en is ze, ondanks haar overwinning, heel wat geld kwijt aan het proces. Menzis hoeft niets terug te betalen aan haar. En natuurlijk is dit, als je al ernstig ziek bent niet bevorderlijk voor je gezondheid. Haar neuroloog heeft schriftelijk verklaard dat zij (en meer Parkinson patienten) er heel veel baat bij heeft om in een warm klimaat te verblijven.

Hoe lang houden we het nog vol?

Het huis in Nederland is verkocht, Mareille is uitgeschreven en heeft nu een expatverzekering van Unive. Op zichzelf niets verkeerd mee maar ze laat me zien hoe de jaarpremie ieder jaar fors omhoog gaat en nu al boven de € 500 per maand ligt. “Hoe lang kan ik dit nog volhouden,” vraagt ze zich af.

De Tegel, gezondheidszorg
noodhulp in je zorgpakket?

Zolang je jong bent willen de verzekeringen je graag hebben maar boven de 60 wordt het steeds lastiger. Sommige verzekeringen gooien je er gewoon uit als je 70 bent of verhogen hun premies zodanig dat je behoorlijk welgesteld moet zijn om dat vol te houden.
Dus de fraaie reclamespotjes met oudere mensen die zo gelukkig op een mooi strand lopen. ‘Het Zwitserleven gevoel’ is in de praktijk lang niet voor iedereen weggelegd.

Hoe groot is de groep die hiermee te maken heeft of krijgt?
Rudolf van der Lubben, de initiatiefnemer van website Nederlanders Overzee, voor hulpverlening aan expats, heeft contact gezocht met Nederlandse verzekeringsmaatschappijen met de vraag of zij wat zagen in een collectieve verzekering voor expats. “Er was wel interesse voor en ze vroegen naar aantallen en gegevens.” Na een oproep op de site meldden zich rond de 60 mensen. Alleen ligt de leeftijd zo hoog dat Rudolf het (nog) niet aandurft dit voor te stellen aan de maatschappijen.

Actie!

Ook ambassadeur Hartogh is zich bewust van de problemen en de onrust die het veroorzaakt bij Nederlanders in Thailand: “Heel veel mensen hebben de ambassade en mij hier over aangesproken. Er komen hier meer Nederlanders wonen en ze worden ouder. We proberen echt iets te doen binnen onze mogelijkheden en die zijn beperkt. Ik doe regelmatig verslag van de zorgen aan Den Haag, maak de zorgen daar kenbaar bij het betrokken departement van VWS. Veel meer kan BZ niet doen, ik kan het probleem hier niet oplossen.

De Tegel, gezondheidszorg
straks te kostbaar voor Nederlanders buiten Europa….

In Den Haag worden de politieke afwegingen gemaakt en daar zeggen ze dat ze de problemen kennen. Ik heb ook mensen aangeraden hun opmerkingen zelf aan de betrokken minister kenbaar te maken, en aan kamerleden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Leg je problemen rechtstreeks neer waar ze horen. Geef minister en kamerleden inzicht in de praktische problemen en kosten waar je mee te maken hebt, of doe het samen met een grotere groep. Dat heeft meer emotionele impact dan problemen aan te kaarten via een ambassade.”

Dus wordt het tijd om onze stem te laten horen. Of moeten we ons er maar gewoon bij neerleggen dat je als Nederlander in het buitenland blijkbaar aan je lot wordt overgelaten, zeker als je ouder wordt?

 

Overgenomen uit het mei 2016-nummer van De Tegel, kwartaalblad van de NVTB


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

 1. Goed artikel, Eric, en wat jouw laatste zin betreft: dan ben ik al jaren. Tien om precies te zijn de dag waarop ik uit Nederland vertrok en daar niet stiekem nog sta ingeschreven in de hoop dat er geen controle volgt. Kortom, recht op een basisverzekering heb ik niet en 500 euro blijft voor mij onbetaalbaar tenzij men op een Thais houtje gaat bijten en zoals we weten is dat geen zoethout. M.a.w. de helft van je inkomen – gesteld dat je alleen AOW hebt – verdwijnt dan in de verzekering. Voor de kleine medische dingen is een verzekering in Thailand niet echt noodzakelijk, dat valt goed te behappen mits men niet de luxe van een privé ziekenhuis laat prevaleren boven die der staat. Natuurlijk is het een gok want wat wanneer er werkelijk iets buiten proportioneel gebeurt of het lijf het laat afweten in ernstige mate?
  Dat zijn dus de keuzes die men (moet) maken en daarvan dan ook de gevolgen dragen, zonder klagen als het kan.
  Het zou heel net zijn van de Nederlandse Regering indien zij inderdaad een systeem zouden willen opzetten waarbij landgenoten in den vreemde in elk geval verzekerd zijn bij medische calamiteiten en wanneer ze dat rechtlijnig aanpakken kan dat in Thailand een stuk voordeliger uitvallen dan een gemiddeld ziekenhuis in Nederland in rekening brengt. Over de uit de hand gelopen Nederlandse gezondheidszorg zwijg ik verder, na ruim 28 jaar werkzaam te zijn geweest in een Academisch Ziekenhuis heb ik genoeg gezien hoe er met geld werd gesmeten vooral niet op de plek waar het nodig was. Vooralsnog is het in Thailand niet zover (hoop ik?) dat er echter steeds meer privé klinieken komen met doktoren die dollars zien glimmen is een bedenkelijke zaak.

 2. Met de aangenomen wet de werelddekking buiten Europa –uitgezonderd enkele verdragslanden zoals Turkije en Marokko- te schrappen uit de basisverzekering, schiet de regering zich in eigen voet. De Raad van Staten heeft hier al min of meer op gewezen. Het is afbakeningspolitiek en werkt discriminerend en lokt procedures uit. Aldus de Raad van Staten. Waar tevens geen rekening mee is gehouden dat veel expats noodgedwongen zullen terugkeren naar Nederland en daar aangekomen zich gaan inspannen op gezinshereniging. De voorziene 60 miljoen besparing zou wel eens uit kunnen draaien op een vele miljoenen meer kostende operatie.

 3. Over deze ordinaire bezuiniging hebben we het kort geleden hier ook al eens gehad en het kan niet genoeg herhaald worden: de overheid laat je stikken als je het waagt te gaan verblijven voor vakantie of overwintering buiten het rijtje van EU en enkele verdragslanden. Het gaat ‘maar’ om iets van 60 miljoen euro die ze gaan halen bij mensen die in NL wonen, hard werken of gewerkt hebben en vakantie willen buiten Lochem, Rundumhausen of Balconia. Een tropisch land, nee, dat is net iets teveel van ‘het koppetje boven het gras’.

  De grote klap hebben we eerder al gehad, de invoering van de zorgverzekering per 1-1-2006 die wereldwijd mensen uit hun ziektekostenpolis gooide. Daar zal ook Van der Lubben geen oplossing voor vinden want met een groep kleiner dan tig duizend (daar is onderzoek naar gedaan) vind je geen dekking als je bestaande kwalen mee wilt nemen. Thailand is te klein voor zijn streven, dat moet je wereldwijd aanpakken.

  Dus zal het misschien wat lapwerk worden in het parlement, een pleister hier en daar, maar de wijziging komt er heus wel doorheen en de vakantieganger moet ‘bloeden’ al weet niemand of de dekking 200, 500 of 1.000 euro duurder wordt. Dan maar een pilsje minder aan het strand?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.