Natuurlijk Thailand: de zoutwaterbronnen van Bo Kluea zijn bezoek waard


Bo Kluea is een pittoresk bergdorpje in het Noorden van de provincie Nan in Thailand. Je kunt het bereiken als je vanuit de stad Pua naar het nationaal park Doi Phu Kha rijdt, en dan verder door naar het dorpje over de enige weg die door het park loopt.

Het is een smalle bergweg, met zeer veel bochten en soms zeer steile hellingen. Maar het loont de moeite. Hoewel slechts weinig toeristen die kant uitgaan, is er toch voldoende accommodatie en eetgelegenheid te vinden.

Bo Kluea betekent zoveel als ‘zoutwaterbron’. Het dorpje leeft al eeuwenlang van zoutwinning.

Zout in Bo Kleua

In vroeger eeuwen had het zout grote handelswaarde en konden de dorpelingen goed leven van de zoutwinning. Maar die is intussen wat verouderd en arbeidsintensief. Een kilo zout in de supermarkt is dan ook goedkoper dan het zout van Bo Kluea. Het dorpje heeft echter van de traditionele manier van zoutwinning een toeristische attractie gemaakt. Op die manier blijft het mogelijk te leven van de opbrengst van de zoutputten.

Bo Kluea telde ooit negen zoutputten. Zeven ervan zijn verdwenen, maar de twee resterende worden nog dagelijks gebruikt om het zoute water op te putten. Vroeger werden hiervoor speciale aardewerken kruiken gebruikt, maar dit deel van de traditie is in onbruik geraakt. Nu wordt het water naar boven gehaald met plastic emmers.

Het wordt dan in grote schalen gegoten, die op een in klei gemaakte oven opgewarmd worden. Als al het water verdampt is wordt het zout in een mand geschept om een dag lang uit te lekken boven de schalen. Als dit voltooid is volgt verpakking in zakken. Eén oven verwerkt ongeveer 200 kg zout per dag.

De oude aardewerken pot waarmee het zoutwater naar de oppervlakte werd gehaald. De traditie wilde dat alleen mannen gezegend in een heilige boeddhistische ceremonie deze ‘kruikenarbeid’ mochten verrichten.
 

Er is enige vaardigheid nodig voor het ‘opputten’ van het water met plastic emmers.

 

Het zoute water wordt verdampt met op hout gestookte oven van klei.

 

Het ‘uitdrogen’ van het zout.

 

De ovens vragen niet veel onderhoud.  Af en toe de as wegscheppen is voldoende.

Bo Kluea, Thaise traditionele leefwijze op z’n mooist!

 

Tekst en foto’s ©Lode Engelen 2017


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 278 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be