Het Bevrijdende Névangelie van Het Vliegend Spaghetti Monster

Onze Vader die Al Dente zijt

uw Amatriciana zij ons heilig

maar morgen Carbonara is ook prima

(Bron: San Matteo il Pastafarista, capitolo 6, versetto 11)

 

 

Cor Verhoef, VSM, Spaghetti
De schepping van het heelal door het Vliegend Spaghetti Monster, waargenomen door quest.nl

 

Nog voor ons zoontje Leon geboren werd – en dat was op 9 augustus te Bangkok – maakten mijn vrouw en ik ons ernstige zorgen over zijn toekomst. Zijn nabije toekomst in het algemeen en zijn verre toekomst in het bijzonder.
Een en ander heeft te maken met het feit dat wij het liefst zien dat Leon opgroeit als een luis in de pels van het establishment. Dat hij uitgroeit tot een geïnfiltreerde aartsagitator binnen de Thaise maatschappij, net als zijn pappa en (in mindere mate) zijn mamma.

Voor papa en mamma is het agiteren en provoceren niet zo moeilijk want mamma en papa hoeven niet meer naar school (behalve paps, maar die krijgt daar voor betaald)
Ik hoor U denken, oh lezer, “waar heeft deze verwarde schrijver het over?”

Ik zal het uitleggen. Op een dag zal Leon naar school moeten. Een Thaise school. En op een dag moet Leon een korte haardracht en moet ie ineens een boyscout uniform en weet ik al niet meer. En als ie een jaar of achttien is moet ie met een beetje pech ook nog het leger in. En dat willen papa en mamma helemaal niet. Pappa is sinds zijn geboorte pacifist en antimilitaristisch en mamma werd al die dingen nadat ze papa ontmoet had.

Wat te doen?

Cor Verhoef, VSM, Spaghetti
…. goed geregeld, die Sikhs… (Foto van karnaval.com)

Amorn is een leerling op de school waar ik werk en Amorn heeft, in tegenstelling tot de andere jongens, lang haar. Amorn is Sikh en Sikh’s mogen hun haar lang dragen – Sikh’s móéten hun haar laten groeien, anders zwaait er kennelijk wat – want in Thailand heerst vrijheid van godsdienst en elke godsdienst wordt in dit land gerespecteerd. Sikh’s die een motorfiets rijden hoeven geen helm te dragen, want die helm past niet op de tulband. Al met al hebben Sikh’s het goed voor elkaar in Thailand.

Een Filippijnse collega van me is Zevende Dag Adventist en Zevende Dag Adventisten mogen op zaterdag niet werken anders zwaait er kennelijk wat. Wanneer er op school een activiteit is, een ouderbijeenkomst met leraren of een training, dan hoeft mijn collega niet te komen. Sterker nog, ze mág niet komen van haar geloof. En mijn school respecteert haar geloof.

Eigenlijk hebben religieuzen hun zaakjes goed voor elkaar. Ze hoeven niet op te komen draven voor zaken, mogen hun haar laten groeien terwijl anderen dat niet mogen en ga zo maar door. Ik weet nog dat ik op mijn zeventiende overwoog om Jehova’s Getuige te worden want die hoeven niet in dienst en ik moest in dienst terwijl ik pacifist was. Jehova’s Getuigen zijn ook pacifist en hoeven daarom niet in dienst, waarom ik dan wel? Omdat ik geen religie had die me dat verbood.

Het antwoord om Leon onder allerlei onaangename dingen uit te laten komen lijkt te liggen in een religie. Helaas is onze kersverse familie nagenoeg religieloos. De laatste keer dat mijn vrouw in een tempel kwam was in de tijd dat Ayutthaya nog de hoofdstad van Thailand was. Het wordt dus zaak om religieus te worden om Leon straks uit het leger te houden. Maar welke religie? De meeste religies zijn helemaal niet leuk, zeker de Jehova’s Getuigen niet.

Cor Verhoef, VSM, Spaghetti
Eerste VSM-kerk Nederland. Op NOS-journaal geweest, dus belangrijk en waar!
Foto NOS-journaal

Op een goede dag las ik een berichtje in de krant dat het Pastafarisme in Nederland officieel erkend was als religie. Ik begon wat te lezen over het Pastafarisme en ontdekte dat het een religie was die in 2005 in de Verenigde Staten het leven zag. Inspirator en eerste voorganger was Bobby Henderson, een 24-jarige natuurkunde student die vond dat wanneer scholen Creationisme mogen onderwijzen in de V.S., een religie waarvoor geen splintertje bewijs bestaat – een kenmerk van alle religies – dan zou ook het Pastafarisme onderwezen mogen en moeten worden.

Pastafaria’s geloven in een Vliegend Spaghetti Monster (in het Engels heet dat Flying Spaghetti Monster, maar het is toch dezelfde Verlosser), hebben een Hemel waar dagelijks bier wordt geschonken, geserveerd door prostituees en een hel waar ook bier geschonken wordt, alleen is het bier verschraald en de prostituees hebben allemaal seksueel overdraagbare aandoeningen.

Cor Verhoef, VSM, Spaghetti
Eerste Monster-huwelijk. ergens in Centraal Orthodox Rusland

Pastafaria’s dragen wanneer zij elke vrijdag bijeenkomen een metalen vergiet op hun hoofd, drinken bier en eten pasta.

Helaas voor Bobby Henderson is het Pastafarisme in de V.S. nooit erkend als officiële godsdienst, maar, helaas voor het Thaise leger, in Nederland (en Nieuw Zeeland) wel.

“Met miljoenen, zo niet duizenden vrome volgelingen, wordt de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster algemeen beschouwd als een wettige religie, zelfs door haar tegenstanders. Dat zijn voornamelijk fundamentalistische Christenen. Zij hebben echter moeten accepteren dat onze God grotere kloten heeft dan hun God”.

Cor Verhoef, VSM, Spaghetti
Eerste van serie internationale FSM-processies. Vaticaanstad, Mekka, Jeruzalem en Bangkok zet de saus maar klaar.

-Bobby Henderson

Cor Verhoef, VSM, Spaghetti
Lief Monstertje voor Leon

 

Ons probleem is opgelost. Elke vrijdag komen mijn Nederlandse geloofsgenoten in Nijmegen bij elkaar, uitgedost in piratenpakken met een vergiet op het hoofd voor een goed gesprek een een lekker bord pasta. Tijdens ons volgende bezoek aan Nederland zullen Ning, Leon en ik ons in Nijmegen laten inwijden in het Pastafarisme dat geen 10 Geboden kent maar wel 8 “liever-nieten”.

Leon het leger in? Liever niet…

De vergieten hebben we al…

 

Cor Verhoef, VSM, Spaghetti
Leon wordt klaargestoomd als vergietdrager
Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 41 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.

6 Comments

 1. Een mooi verhaal, Cor. Sinds de theepot van filosoof Bertrand Russell vliegt tegenwoordig van alles door het universum. Van rose onzichtbare eenhoorns tot spaghettimonsters. Russell veronderstelde een theepot die in een baan rond de zon cirkelde, om daarmee aan te tonen dat sommige uitspraken niet te weerleggen zijn. Net zoals het bestaan van God niet te weerleggen is. Het spaghettimonster is daaruit voortgekomen. Het is inderdaad uitgegroeid tot een religie, maar wel een religie die antireligieus is.

  • Andre, wij Pastafaria’s zijn niet zozeer anti-religieus. Eerder anti-dogma. Onze leer kenmerkt zich door het ontbreken van een dogma. Niets moet. Dogma? Liever niet…

 2. Geweldig, Cor, je laat me op dit vroege (Nederlandse) uur lachen. Mocht ooit het officieel hebben van een religie verplicht worden dan weet ik wel waar ik me bij aansluit. De vergiet heb ik ook al………

 3. Nu draag ik het Boeddhisme een warm hart toe, maar als ik een ware religie zou moeten kiezen dan zou ik mij bekeren tot Pastafariaan. Zo zijn er ook aanhangers die met hun belangrijke hoofddeksel (het vergiet) op rijbewijs of ID kaart staan. Uiteraard op basis van religie want dan gaan alle deuren open en alle uitzonderingen worden uit de kast gehaald.

  In Nederland mocht dat ook, toen weer (nog?) even niet, soms wel, soms niet (lijken wel Thaise Immigratie Bureau toestanden):
  http://nos.nl/op3/artikel/2116142-mag-je-binnenkort-met-een-vergiet-op-je-hoofd-op-je-id-kaart.html
  http://nos.nl/op3/artikel/2122606-pastafarians-mogen-nog-niet-met-vergiet-op-id-kaart.html

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.