Beurs Vandaag: Live Updates

Aandelen Moeilijk te verkopen Na opmerkingen van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, suggereerde dinsdag dat de rente langer hoog zou moeten blijven, wat de vrees voor een forse verhoging tijdens de volgende beleidsvergadering van de centrale bank aanwakkerde.

Het industriële gemiddelde van de Dow Jones sloot 574,98 punten of 1,72% lager op 32.856,46. De S&P 500 verloor 1,53% tot 3.986,37 en eindigde onder het niveau van 4.000. De Nasdaq Composite daalde 1,25% tot 11.530,33 punten.

Het rendement op 2-jaars Treasuries steeg met 5% sinds 2007 toen de belangrijkste aandelenindexen daalden. De uitverkoop van dinsdag brengt de Dow in negatief gebied voor 2023, een daling van ongeveer 0,9%. De S&P en Nasdaq zijn dit jaar respectievelijk met 3,8% en 10,2% gestegen.

“Recente economische gegevens zijn sterker dan verwacht, wat erop wijst dat het uiteindelijke renteniveau hoger zal zijn dan eerder verwacht”, zei Powell dinsdagochtend tegen de Senaatscommissie Bank-, Huisvestings- en Stedelijke Zaken. “Als de totaliteit van de gegevens aangeeft dat een snellere verkrapping nodig is, zullen we bereid zijn om het tempo van de renteverhogingen op te voeren.”

Uit commentaren blijkt dat de centrale bank tijdens haar volgende beleidsvergadering op 21 en 22 maart een grotere renteverhoging dan de verhoging van 25 basispunten van vorige maand zou kunnen overwegen.

Volgens Morgan Stanley signaleerden ze opnieuw een renteverhoging van een half punt tijdens de vergadering van de centrale bank in maart, afhankelijk van de sterkte van de binnenkomende economische gegevens.

De opmerkingen van Powell betekenen dat de hoogste rente voor federale fondsen, ook wel de eindrente genoemd, hoger zal zijn dan eerder werd verwacht, ook al denken beleggers dat de Fed binnenkort zal stoppen met wandelen.

READ  DeSantis reageert op beschuldiging van Trump: 'Waarom zo ijverig om achter Trump aan te gaan?'

“Dit is geen verrassend nieuws, maar het is een harde herinnering voor de markten na zo’n stevige rally”, zegt eToro US investeringsanalist Callie Cox. “De hoogste prioriteit van de centrale bank is het terugdringen van de inflatie, en terecht. Mensen blijven rekening houden met hogere inflatie, wat een slechte situatie kan zijn voor langetermijnbeleggers en het risico loopt op hogere prijzen.”

Bankaandelen leidden tot verliezen omdat beleggers vreesden dat hogere renteverhogingen de economie in een recessie zouden kunnen duwen. Wells Fargo verloor 4,7%. Bank of America, Goldman Sachs en JPMorgan Chase verloren elk 3%. Megacap-technologieaandelen daalden ook, waarbij Apple, Alphabet en Microsoft elk met minstens 1% daalden.

Aandelen van luchtvaartmaatschappijen breed Markten vallen nadat het ministerie van Justitie een rechtszaak heeft aangespannen om JetBlue’s overname van Spirit Airlines te blokkeren De aankondiging verlichtte de vrees van sommige investeerders dat een gezamenlijke luchtvaartmaatschappij de concurrentie zou vergroten. United Airlines steeg 3%. Delta en American wonnen respectievelijk 1,6% en 1,5%.

De opmerkingen van Powell verhoogden de inzet voor het banenrapport van vrijdagochtend in februari, dat een veerkrachtige arbeidsmarkt zou kunnen laten zien die de Fed in staat zou stellen om te verhogen. Economen rekenden vorige maand op 225.000 nieuwe banen, blijkt uit een Dow Jones-enquête.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *