DNT Extra: betuttelluiers voor ouderen

DaNonsenseTimes-300x139

Na Big Bro nu ook Big Al en Big Grut

De voor Da Nonsense Times zeer ad hoc optredende verslaggever Erik Egel heeft vragen bij het voornemen van Albert Heijn om zorg voor ouderen uit te besteden aan de kassiers. Hij ging op bezoek bij een andere grootgrutter om eens te kijken hoe die er over denkt. Zijn verslag.

Nou zeg, er komen betuttelwinkels voor ouwetjes.

Albert Heijn, de supergrutter, is de eerste superbetuttelaar geworden. ‘Wij letten al jaren op de kleintjes en gaan nu ook op de ouwetjes letten’. Da’s fijn; of niet?

Er is al een dementvriendelijke winkel in Doorn waar je gerust mag verdwalen in al die gangen en waar ze niet direct de politie bellen als je een pakje Mars in je zak stopt voor de achterkleinkoters. En het vindt navolging bij de landelijke keten ‘Grutterslust’.

Ik had een gesprek met de bedrijfsleider van die keten in Groot-Nuppelgeest, de heer Servaas Serpent, die zijn winkel heeft verbouwd voor de dement- en rollatorvriendelijke versie van Big Grut.

Ouwetjesvriendelijk

“Kijk, wij hebben speciaal voor ouwetjes daar achteraan rechts, zie je, waar die tekst staat in 30 centimeter grote letters, een aparte kassa gebouwd. Daar kunnen mensen met rollator en rolstoel ruim passeren en hun boodschappen leggen op een speciaal voor hen verlaagde rolband.

De rolband is vochtproof want je moet eens weten, er zitten er bij die zo schudden met hun handjes dat de melk uit de literpakken schudt of de fles Van Dam priklimonade spontaan gaat spuiten.

De schappen zijn ook lager ingericht en daar hebben we de merkartikelen staan want ouwetjes moeten op de kwaliteit van leven letten -die paar jaar die ze nog hebben, ach, laat ze nog even genieten- en wij helpen daar graag een handje bij. De goedkope spullen staan op de bovenste plank, zeer ongezond dus daar kunnen ze niet bij.

Voor de tandjes

Zie je dat hangbord met tanden er op?

Dat is speciaal gemaakt voor ouwetjes en demente lieden want daar liggen op pakhoogte honderden pakjes met Plakkodent, Plakkoschoon en Plakkofris want die lui hebben allemaal een kunstgebit. Soms moeten we zo’n slijmerig gevalletje oprapen als het ze uit de strot is gevallen en ik heb het personeel geleerd dan eerst plastic handschoenen aan te trekken want je weet maar nooit. Ouderdomskwaaltjes en zo, is dat niet besmettelijk?

Wat zeg je? Condooms? Voorbehoedsdingen, hulpstukken met batterijen? Die staan in de afdeling daar (wijst naar links) en daar staan de schappen zo dicht op elkaar, daar past geen rollator en rolstoel tussen. Dat kun je toch niet hebben?

We hadden laatst een gedoe hier!

Opa Reubheuvel van 92 wil 20 pakjes condooms van de grootste maat meenemen en de speciaal aangestelde begeleidster, Truus Truffel, vraagt hem heel beleefd of ie wel de juiste bril op heeft.

‘Mijn kraan lekt’ zegt Opa Reubheuvel waarop Truus, verpleegster geweest, een doos van het Finse merk ’Lektu’ incontinentie inlegluiers voor hem pakt. ‘Nee, mijn kraan lekt’ herhaalt Opa ‘maar ik kan geen loodgieter betalen’. Ja, dat krijg je met dit kabinet! Dan is een condoom een prima oplossing hoor al ga ik bij Opa Reubheuvel zeker niet op bezoek. Kijk wel uit!.

Onze speciaal opgeleide begeleidsters

Truus Truffel is voor onze ouwetjes een open oor hoor. Ze is er iedere dag en maak graag een praatje met die bejaardensoos hier. Petra Profijt is onze laatste aanwinst en zij ontfermt zich over de soms tienduizenden airmiles die deze mensen hebben staan.

Dat is toch weggegooid geld? Die leven niet lang genoeg om dat op te maken. Zie jij zo’n ouwetje in Bobbejaanland nog in de Jimmy stappen? Die breekt al zijn knoken! En dan kunnen wij de schappen weer verschuiven voor zijn rolstoel.

Wij hebben een goed doel voor die airmiles gevonden, en dat is het ‘Personeelsfonds Grutterslust’. Men hun airmiles kunnen de door die demente bende overspannen geraakte medewerkers en vooral de kassiers eens een lang weekend naar Pension Boszicht in Lochem.

Want er zijn dagen dat die verrekte ouwetjes me de strot uit komen! Schrijf dat maar niet op, asjeblieft. “

?

Grutters, asjeblieft, als ik oud ben, laat me met rust…….!

DNT, Erik Kuijpers, betuttelgrutter
foto ANP
Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.