Beste buren (9). Korea is voor Thaise asielzoeker verre vriend

Alex Ouddiep, Chanoknan Ruamsa, Zuid-Korea, Politiek asiel

Een goede buur is beter dan een verre vriend – maar deze Hollandse tegeltjeswijsheid zal de Thaise asielzoeker Chanoknan Ruamsap zeker niet onderschrijven.

“Mijn persoonlijke situatie is niet gemakkelijk, zegt ze in Korea, ik word in Thailand gezocht voor overtreding van de wet op majesteitsschennis, en dit verjaart pas na vijftien jaar.” Ze is, dit voor de duidelijkheid, een politiek vluchteling, en sinds deze maand de eerste Thai in Korea van wie het politiek gefundeerde asielverzoek is erkend.

Alex Ouddiep, Chanoknan Ruamsa, Zuid-Korea, Politiek asielChanoknan, eerder student in de politieke wetenschappen aan de Chulalongkorn Universiteit en met een activistisch verleden, vluchtte begin 2018 naar Korea. Ze kon daar zonder visa alvast negentig dagen blijven om haar verdere toekomst te regelen; Hongkong en de Filippijnen geven maar twee weken. Korea koos ze ook omdat er een organisatie voor mensenrechten bestaat is die haar kon steunen. Het zou misschien maar een tussenstation zijn op weg naar Frankrijk of Duitsland, landen die al veel Thaise vluchtelingen herbergen. En Korea heeft, in vergelijking met andere Aziatische landen, sinds kort zuinige maar werkzame  regelingen voor vluchtelingen. Ze deed een asielverzoek en dat werd deze maand onder de vernieuwde Koreaanse wetgeving afgehandeld: Chanoknan mag blijven. Alle eer aan Korea, dat in vluchtelingenzaken opschuift naar de Europese benadering – al staat deze, als in Europa, onder druk wanneer het aantal asielzoekers de ramingen ver overschrijdt.

Het lijkt – heel in het kort – het verhaal van een principiële activiste, die in Thailand twee jaar door de ogen, oren en tentakels van de junta belaagd is en nu gelukkig een veilige haven heeft gevonden. Het zal duidelijk zijn dat de Koreaanse toekenning van dit politiek gemotiveerde asiel bij de Thaise junta slecht valt.

Maar het is ook het verhaal van een vluchteling die dichterbij, binnen het gebied van ASEAN bijvoorbeeld, zo’n haven NIET kon zoeken. We laten Thailand, Brunei en Cambodja als monarchieën buiten beeld; Maleisië is een staatkundig grensgeval. Maar de overige landen zijn echte republieken, bij welke men inzake vervolging wegens majesteitsschennis op begrip en grootmoedigheid zou mogen rekenen; Laos, dat de monarchie nog maar een halve eeuw geleden zelfs bewust gesmoord heeft, stuurt politiek gemotiveerde vluchtelingen zonder meer terug.

De republikeinse buren in de regio stellen iets anders hoger: ze verloochenen hun verleden en houden de monarchieën graag uit de wind om goede buren te lijken in de ogen van de machtshebbers – dit ten koste van de vrijheid van de bevolking.

Noot redactie. In 2016 trok Zuid-Korea Thaise aandacht wegens toekenning van de prestigieuze Jeon Tae Il Labour Prize voor de toen nog gedetineerde vakbondsman en dissident Somyot Prueksakasemsuk

Bronnen:

http://www.khaosodenglish.com/politics/2018/11/12/south-korea-grants-political-asylum-to-thai-charged-with-112/
http://www.khaosodenglish.com/news/2018/01/29/pro-democracy-activist-flees-prosecution-year-old-112-charge/
http://english.hani.co.kr/arti/english_edition/e_international/848101.html