Beste buren (8):  ASEAN en duurzaamheid

Alex Ouddiep, Asean, Prayuth. Duurzaamheid

Deze maand is het zover, het voorzitterschap van ASEAN gaat in andere handen over. Na de S van Singapore komt onverbiddelijk de T van Thailand, en de voorzittershamer komt in handen van de leider van de Thaise junta,  generaal Prayut Chan-o-cha. Bracht vorig jaar het komende Thaise voorzitterschap de pen van enkele journalisten nog  in beweging, nu het zover is blijkt dit een non-issue.

Alle aandacht zal gaan naar het rijtje regeringsleiders die elkaar, fraai opgesierd met enige nationale assessoires, de hand geven en zo de band symboliseren die ASEAN zou moeten vormen. Dit jaar komen er nog een tiental leiders van andere transnationale verbanden bij, zelfs de Canadese Trudeau en Poetin van Rusland werden uitgenodigd, om zichtbaar te maken dat de regionale associatie die ASEAN is ook deel uitmaakt van een grotere economische ring die de gehele Stille Oceaan omvat.

Christine Lagarde van het Internationale Monetaire Fonds en bewaakster van de globale economische orde komt als een soort badmeesteres toekijken. Trump stuurt zijn vice-president. Wie wordt in de uitnodigingen niet genoemd? Het is China, de grootste macht in de regio. Niet vreemd, China wil zijn aanspraken inzake de Zuid-Chinese Zee die mogelijk ter tafel gebracht worden, bilateraal afdoen en niet in grotere verbanden.

Alex Ouddiep, Asean, Prayuth. Duurzaamheid

Wat zal ASEAN het komende jaar aanpakken? We kunnen hoogstens iets verwachten op economisch gebied waar nationale belangen vaak samengaan en nationale gevoeligheden ontzien kunnen worden. De Thaise generaal, die buiten het militaire handwerk op vele gebieden thuis is, heeft laten weten dat hij de aandacht wil gaan leggen op “duurzaamheid”, op smart cities bijvoorbeeld, al leidt dit mogelijk tot toenemende ongelijkheid. In eigen land worstelt hij daar trouwens weer niet mee. Zodat we kunnen concluderen dat duurzaamheid als vlag gekozen is om lading van allerlei soort te dekken.

Alex Ouddiep, Asean, Prayuth. Duurzaamheid
Foto Thais ministerie buitenlandse zaken

Hoe zit het in ASEAN trouwens met de duurzaamheid van democratie en vrijheid in de tien landen? De nieuwe voorzitter zal dit onderwerp graag buiten de agenda houden, naar binnen toe uit eigenbelang en naar buiten uit trouw aan het duurzame beginsel van non-interventie in elkaars nationale aangelegenheden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*