Beste buren (7). Waar ligt Plimij?

Plimij klinkt mogelijk enigszins bekend maar zal qua details vrijwel onbekend zijn. Ik help de lezer in een aantal stappen op weg.

Plimij ligt op het noordelijk halfrond, is een onafhankelijke staat zo groot als de Nederlandse provincie Gelderland. Het zeshonderd jaar oude sultanaat werd in de negentiende eeuw een Brits “protectoraat”. Later werd er olie gevonden, immense olievelden strekken zich uit onder het land en onder de aangrenzende zee. De olie vormt de basis van de enorme rijkdom nu: van de staat, van de sultan en ook van de bevolking, die wat welvaatsniveau op de vijfde plaats in de wereld staat (tongen die zoiets kunnen weten zeggen dat Allah en Olie twee woorden zijn met dezelfde etymologie).

Alex Ouddiep. Beste buren, Brunei, Sharia, SultanaatDe sultan staat bekend om zijn mateloze rijkdom. Zijn paleis is het grootste ter wereld, hij beschikt over twee privé straalvliegtuigen en kolossale villa’s in San Francisco, Parijs en Londen. Waar in het Midden-Oosten zou Plimij toch liggen?

Een vriendelijk public relations netwerk schrijft, en de lezer wordt hierbij uitgenodigd tussen de regels te lezen:

‘De sultan (…) houdt de inkomsten niet alleen voor zichzelf. Hij heeft de dollars gebruikt voor een goede infrastructuur en gratis onderwijs en gezondheidszorg voor zijn onderdanen. De mensen hoeven geen belasting te betalen en geld kunnen ze lenen tegen lage rente. Dit heeft ertoe geleid dat op de wegen (…) veel dure geïmporteerde auto’s rijden.

Het betekent niet dat de vorst zich veel hoeft te ontzeggen. een sprekend bewijs van zijn rijkdom is zijn nieuwe paleis, dat groter is dan het Vaticaan in Rome. Daarnaast beschikt hij over talrijke dure auto’s en over een uitgebreide polostal van 200 Argentijnse paarden.

De onderdanen van de sultan zijn over het algemeen vrij tevreden met hun huidige positie. In de jaren zestig was er voor het laatst een opstand. Iedereen profiteert van het huidige systeem. Uiteraard is de eenzijdigheid van de economie wel zorgwekkend.’
Aldus de website maleisie.be die zich onder meer toelegt op het Belgische toerisme naar de regio.

Het zal de lezer nu duidelijk zijn, het gaat om het land Brunei, gelegen aan de noordkust van het eiland Borneo en omsloten door de Maleisische deelstaat Saba en de Zuid-Chinese zee. Het overige deel van het eiland wordt onder de naam Kalimantan tot Indonesië gerekend,

Alex Ouddiep, Beste Buren, Brunei, Sharia

Ik voeg het volgende toe. Brunei is een autocratische monarchie. De sultan, hierin ook steunend op de legende dat hij van Mohammed zou afstammen, is absoluut heerser. Het gedeeltelijk benoemde parlement, bij de onafhankelijkheid afgeschaft maar sinds 2004 weer in werking, is een instrument van het staatshoofd.

Overheersende religie is de soennitische Islam. De strafwetgeving volgt de sharia en is sinds 2016 van toepassing op de islamitische meerderheid van de bevolking. Brunei is hierin uniek in het Oosten van Azië.

Het beginsel van non-interventie in elkaars binnenlandse aangelegenheden heeft ertoe geleid dat er binnen de associatie van Zuidoost Aziatische naties ASEAN  geen kritiek wordt geuit op deze uitzonderlijke “beste buur”.