Wereld. Wie is er bang voor de boze coronakwaal?


Wereld, coronavirus, Erik Kuijpers

Je kunt er niet omheen: dat nieuwe coronavirus is er en doet zijn kwaad werk. Naar men zegt al meer dan 420 doden en meer dan 20.000 mensen besmet waarvan de overgrote meerderheid in China. Daar zijn hele steden met miljoenen inwoners van de buitenwereld afgesloten. Dat doet men niet voor niets…

Er is alle reden voorzichtig te zijn. Dat vind ik, en mogelijk wij allen met onze Nederlandse en Vlaamse nuchterheid. Maar de wereld is niet nuchter. In de wereld spelen andere dingen mee naast dat virus.

Hou China te vriend, coronavirus of niet

In Zuidoost-Azië is China de grote broer met de dikke geldbuidel die het goed voor heeft met de buren. Dat schreeuwt het althans van de daken en veel landen haasten zich dikke maatjes te blijven met Xi Jinping die zijn ‘Belt & Road Initiative’, het ‘Gordel- en Weginitiatief’ ook wel eens de Nieuwe Zijderoute genoemd, promoot en daarbij stevig de knip trekt.

Het betekent infrastructuur, wegen en spoorwegen, scheepvaartroutes en vliegverbindingen, want China heeft honger naar grondstoffen. Over China’s import van ruwe olie zie deze link.

Het toerisme uit China neemt enorm toe en daarvan kunnen alle landen in de regio meepraten; toeristen hebben behoefte aan vertier en China is graag bereid eigen zakenmensen naar die landen te sturen en dat betekent investeringen en omzet bij toeleveranciers. China is booming en de regio ‘boomt’ mee…

Wereld, coronavirus, Erik Kuijpers

Het coronavirus als storende factor

Het stoort de vriendschap met China als je de goede buurman moet schofferen met maatregelen zoals Trump nam: daar komt tijdelijk geen Chinees meer binnen. Prompt reageert China met opmerkingen als ‘Zo ga je niet met vrienden om’ en ‘Dat klopt niet met de feiten.’ Alsof het coronavirus een simpele verkoudheid is!

Dus matigt men de gevaren van het coronavirus door ontkenning van de ernst ervan of door er gewoon helemaal niet over te praten. En dat leidt tot alleraardigste adviezen uit de toverstaf van Dr Kwakzalver…..

In Myanmar, waar Xi Jinping net op bezoek is geweest, tetteren de luidsprekers van de boeddhistische tempels het uit dat zeven, precies zeven, peperkorrels op je tong de verspreiding van het virus tegenhouden. Indonesië adviseert om veel te rusten en geen overwerk te draaien. De minister van gezondheid aldaar is van mening dat een goede immuniteit het virus stopt. ‘Maak plezier en eet voldoende’ zegt hij. De 240 Indonesiërs die werden teruggehaald uit Wuhan, China, worden tijdelijk in quarantaine geplaatst op een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee met een boze bevolking tot gevolg…

De Eerste Minister van Cambodja, Hun Sen, weigert een mondkapje om te doen en verbiedt dat zijn landgenoten. ‘Ik niet, dan jullie ook niet’ is zijn motto en hij weigert ook vluchten van en naar China te verbieden. Zijn minister van gezondheid heeft verklaard dat ‘Cambodja zo tropisch heet en vochtig is dat het virus geen kans krijgt.’ President Duterte van de Filipijnen heeft na zijn aanvankelijke weigering nu een tijdelijk vliegverbod ingesteld voor Chinezen. Vietnam sluit dinsdag in 50 provincies alle scholen.

In Thailand, het land dat na Japan de meeste zieken door het coronavirus huist (25), is een taxichauffeur besmet geraakt nadat hij Chinezen in zijn taxi kreeg. Aan de andere kant is in Chiang Mai een besmet verklaarde Chinees inmiddels van de quarantaine af. ‘Hij ligt op de gewone afdeling en verspreiding van het virus kan niet, want de bedden staan meer dan 90 cm uit elkaar.’

Thaise artsen zeggen een cocktail te hebben gemaakt waarmee het coronavirus kan worden bestreden. Dat cocktail bevat onder meer anti-HIV medicijnen….. De 180.000 Chinezen die na de uitbraak in Thailand aankwamen, hoeven het land niet te verlaten.

Uien! Eet meer uien!

De overheid van Myanmar zegt het eerste verdachte ziektegeval te hebben, maar het land kan dit niet testen. Men huurt laboratoriumtijd in Thailand en Hongkong maar dat kost een week. En nu in Myanmar iemand op Facebook het huismiddeltje uien heeft aanbevolen tegen het coronavirus neemt een minister dat advies over. ‘Eet zoveel uien als je maar kunt’ is nu het officieel advies…

En Laos meldt 11 gevallen waarvan 2 besmet. Daar werken 11.000 Chinezen en 5.000 Laotianen aan de bouw van het spoor en het land is favoriet bij veel Chinezen voor vakantie.

Hou China te vriend…

Daar heeft het alles van. Lieg over het virus, het bestaat niet, of het doet geen kwaad, of het is niet bij ons, en zeur niet zo…..Of je neemt peperkorrels en je eet je lam aan uien. Wij hebben daar een spreekwoord voor, ook iets met puur natuur. Over de kool en de geit…..

Bron:

New York Times en andere bronnen

Meer lezen?

Wikipedia over coronavirussen.

Foto’s en prenten

Coronavirus: wikimedia, 822112.

Mondkapje op vliegtuig; facebook.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*