Bert’s briljantjes. Schokkend


Bert van Balen, Briljantje, Schokkend
Mensbeeld van kunstenaar Gerrit van Lieshout

Op zoek naar een ballpoint trof ik in een bureaulade onder een stapeltje papier een DVD. Thailand 2008 las ik op het hoesje. Het bleek een gemonteerde film van mijn broer die dat jaar met zijn vrouw bij mij op bezoek was. Wild heen en weer zomen was zijn hobby en de beelden flink laten schokken. Ik zag mijzelf. Ook schokkend. Ik zag mijn schoonzus. Nog schokkender. En ik zag mijn toenmalige vriendin. Zeer schokkend. Mijn broer zag ik ook toen zijn vrouw even de camera hanteerde. Schokkend want hij is al jaren dood. Van 2008 tot nu lijkt een heel leven. Om het simpele feit dat er zoveel veranderd is. En als ik inzoom, ik ben nog steeds dezelfde. En dat is pas echt schokkend.


Bert van Balen
Over Bert van Balen 453 Artikelen
†Bert van Balen (20 juni 1945 - 26 oktober 2018) verbleef een decennium lang regelmatig in Thailand, vooral in Chiang Mai. Bert leerde als autodidact van zijn hobby fotografie zijn beroep te maken. HIj was ook chauffeur, magazijnbediende, semi beroepszeiler, redacteur en journalist voor Kidsweek en flierefluiter. De reden tot zijn regelmatig langdurig verblijf in Thailand is terug te vinden in zijn boek: Hoera, ik heb kanker. Te bestellen via Bol.com

1 Comment

 1. Beste Bert

  Je bent een briljant stilist.
  De repetitio of herhaling en de opsomming zijn twee stijlmiddelen die men maar heel beperkt en voorzichtig kan hanteren.
  Als ze goed worden gehanteerd, zijn het krakende mokerslagen in het gezicht van de lezer.
  Wel, zo voel ik het gebruik van het woordje ‘schokkend’ aan.
  Je Briljantje is van een schokkende openbaring.
  Ja, alles is verandering, maar wij denken altijd in vaste entiteiten.
  Die zwakheid en beperktheid van ons, leg je feilloos bloot.
  En ook dat we er geen verweer tegen hebben.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.