Bert’s briljantjes: homeopaat

Bert van Balen, Bert's briljantjes, Homeopaat
Kruidendokter Thierry Baudet

Homeopatische verdunning van de Nederlandse bevolking. Hij zei het echt. Bij Pauw & Jinek. Ging gelijk eens kijken via internet waar homeopathie nou precies voor staat. “De werking van homeopathie is niet groter dan die van placebo’s. Homeopathie wordt daarom tot de pseudowetenschappen gerekend”, zo las ik. En ach, wat past dit toch goed bij Thierry Baudet die de uitspraak deed. Dit ten aanzien van het vluchtelingenprobleem en verstrekking van het Nederlanderschap aan vreemdelingen.
Onze cultuur moet bewaakt en verdedigd worden, met homeopathie, naar het schijnt. Wij moeten bijvoorbeeld het gedachtegoed van Erasmus en vooral van Spinoza koesteren, lees ik in het partijprogramma. Zeer juist, zou ik zeggen.

Maar Spinoza was een vluchteling uit Portugal. Rijmt dit wel met Baudet’s opvattingen over vluchtelingen. Over placebo-effect gesproken.

Gerelateerde berichten

Bert van Balen
Over Bert van Balen 453 Artikelen
†Bert van Balen (20 juni 1945 - 26 oktober 2018) verbleef een decennium lang regelmatig in Thailand, vooral in Chiang Mai. Bert leerde als autodidact van zijn hobby fotografie zijn beroep te maken. HIj was ook chauffeur, magazijnbediende, semi beroepszeiler, redacteur en journalist voor Kidsweek en flierefluiter. De reden tot zijn regelmatig langdurig verblijf in Thailand is terug te vinden in zijn boek: Hoera, ik heb kanker. Te bestellen via Bol.com

3 Comments

 1. Baudet, oprichter en zelfbenoemd voorzitter van de Stichting ‘Baudet Vooruit’. Baudet, de opportunistische ‘intellectuele’ gangmaker van het referendum over – beter: tegen – het verdrag met Ukraine. Gelezen had hij het volstrekt niet, kon je uit zijn uitlatingen en zijn publicaties concluderen, maar dat deed er niet toe. Die man heeft in mijn ogen geen enkele geloofwaardigheid, maar hij heeft inmiddels wel een zetel in de Tweede Kamer binnengehaald. Voorlopig is-ie onder dak…..

 2. Op Joop staat een stukje vanuit het zelfde gestart maar dat een behoorlijk stukje verder gaat. Te ver, TB zie ik niet als een closet nazi die de treinen naar het oosten al weer ziet rijden, maar wel iemand met bizarre en enge ideeën. In het Joop stukje wordt Gloria Wekker als voorbeeld aangehaald: de blanke man is de boosdoener. In mijn ogen is elke vorm van hokjesdenken fout, onverstandig (dom), en potentieel gevaarlijk.

  In het stukje staat wel een ander citaat van FvD:
  “Die zelfhaat die we proberen te ontstijgen [..] door de Nederlandse bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan. Zodat wie wij zijn, niet meer gestalte kan krijgen.”

  Brrr. Dé Nederlander bestaat niet. We zijn een mengelmoes van mensen, gebruiken, culturen. Door de eeuwen heen. Al bii het horen dat “ons land op de joods-christelijke waarden stoelt” voel ik me niet helemaal lekker. Dat doet humanisten, agnosten en al die andere elementen te kort. En geeft teveel gewicht aan een geloof dat eerlijk gezegd ook niet volkomen uit vrije wil hier voet aan de aarde kreeg.

  Een echt mens gelooft in menselijke waarden. In alle soorten en maten, alle kleuren en smaken. Een handjevol mensen heeft geen respect voor hun medemens. Het grote merendeel kan prima met elkaar en de rechtsstaat overweg. Mensen die starten vanuit wantrouwen en negativiteit zoals Baudet, daar schiet de SAMENleving niets mee op. Als je uit gaat van het slechte en wij/zij denken dat is er in mijn ogen wat mis met je intellect.

  Ik leg graag mijn oor te luisteren bij andere/tegen geluiden maar bij figuren zoals Baudet en Niemoller is mijn reactie: ? (555). En daarna maak ik me toch zorgen hoe mensen daar achter aan kunnen hobbelen.

 3. Pseudo-intellectuele, ranzige schedelmeter. Dat is alles wat ik over dit treurige excuus voor een mens kan zeggen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.