Bert’s briljantjes. Ellende


De programmamakers vinden dat de televisiezendtijd moet worden ingevuld met allerlei soorten van ellende. De ene kankerpatiënt is nog niet uit beeld of een ander mag uitgebreid verslag doen hoe het is te leven na een hersenbloeding, met slecht werkende nieren, hartfalen en ga zo maar door.
Ik kom nog goed weg. De hele dag in bed en laat beelden uit het verleden haast levensecht aan mij voorbijtrekken. Mijn moeder zittend op de veranda in de zon. Het huis waar ik ben opgeroeid. Tot in detail weet ik mij het interieur te herinneren.
Wij woonden niet groot. Voor-tussen-achter eigelijk en een zolder waar de slaapkamers waren voor “de jongens” zoals wij genoemd werden, mijn tweelingbroers en ik. De tussenkamer werd voor een groot deel ingenomen door een zwarte piano uit 1895. Hierop kreeg ik pianoles. Tante Marie zou mij de schone klanken van Mozart bijbrengen, maar mijn schone klanken hoorde ik buiten op straat waar mijn leeftijdgenoten voetbalden, diefje met verlos speelden of gewoon rondhingen. Ik beleef het haast. Mijn brein heeft alles opgeslagen. Tot in detail.

Bert van Balen, Berts Nriljantje. Logopic


Bert van Balen
Over Bert van Balen 453 Artikelen
†Bert van Balen (20 juni 1945 - 26 oktober 2018) verbleef een decennium lang regelmatig in Thailand, vooral in Chiang Mai. Bert leerde als autodidact van zijn hobby fotografie zijn beroep te maken. HIj was ook chauffeur, magazijnbediende, semi beroepszeiler, redacteur en journalist voor Kidsweek en flierefluiter. De reden tot zijn regelmatig langdurig verblijf in Thailand is terug te vinden in zijn boek: Hoera, ik heb kanker. Te bestellen via Bol.com

4 Comments

 1. Kijk Bert,
  Ik voel dat die infusen hun werk doen. Voorlopig geestelijk maar hopelijk ga je ook nog ‘n beetje kracht krijgen.
  Nu kijk ik weer elke morgen of er Briljantjes te lezen zijn.
  Bedankt,

 2. Ook mij doet het deugd weer (nog?) van je horen Bert. Ik hoop dat ondanks de ellende je toch nog een glimlach op je gezicht hebt. Hou die mooie en minder mooie gedachten vast en droom weg.

 3. hej Bert, goed weer van je te lezen, kijkcijfers, vertellen wat het volk wil zien. In Rome waren ze daar al achter, ‘geef het volk, brood en spelen’. Zo blijven we aan de macht. Niet door de leukste, mooiste of briljantste plaatjes.
  Grtz Leo

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.