Bert’s briljantjes. Beroepskeuze


Bert van Balen, Briljantje, Beroepskeuze
Foto Rotterdam through my lens blog

Op de fiets naar mijn vriendinnetje in Schiebroek. Haar ophalen en dan naar de Bergseplas om samen te gaan zeilen. Haventje uit, even de plas over varend en dan een mooie rietkraag waarin wij goed verstopt lagen. Hoe oud was ik. Vijftien, zestien. Het moet vijftien geweest zijn anders had ik de fiets allang vervangen door een tweedehands Puch. De kleine BM waarmee ik op de plas zeilde was eigenlijk van mijn ouders, maar zij maakten er geen gebruik meer van en mijn broers toonden er geen enkele belangstelling voor.
Ik werkte toen ook al. Vijfeneenhalve dag bij Drukkerij reclame van Unilever. Als leerling handzetter. Een door mijn moeder bedachte baan waarbij een prachtige carriere in het verschiet lag. Het goeie mens begreep niks van mij, bedenk ik nu. Twee jaar lang pakte ik loden letters uit een letterbak en plaatste deze in min of meer de juiste volgorde in de zethaak. Na twee jaar werd ik ontslagen als hopeloos, en geniet nu nog van het pensioen dat ik toen heb opgebouwd. €45,- per maand.

Foto homepage handzetten met zethaak: Polymetaal.nl

Bert van Balen, Berts Nriljantje. Logopic


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert van Balen
Over Bert van Balen 453 Artikelen
†Bert van Balen (20 juni 1945 - 26 oktober 2018) verbleef een decennium lang regelmatig in Thailand, vooral in Chiang Mai. Bert leerde als autodidact van zijn hobby fotografie zijn beroep te maken. HIj was ook chauffeur, magazijnbediende, semi beroepszeiler, redacteur en journalist voor Kidsweek en flierefluiter. De reden tot zijn regelmatig langdurig verblijf in Thailand is terug te vinden in zijn boek: Hoera, ik heb kanker. Te bestellen via Bol.com

3 Comments

 1. Hoi Bert,
  Leuk je te ontmoeten op F.
  Je hebt toch wel meer. Graf. pensioen?
  En vriendinnen volgens mij ook?
  Groet
  Van Aad Waardenburg
  Wemeldinge

  • Beetje vreemde reactie. Wat wil je nu precies vertellen beste Aad?

 2. Mooi, Bert! Drie dagen met mijn ex op drie kleinkinderen gepast. Herinneringen opgehaald. Weet je nog hoe in Zuid-Frankrijk die tent in een regenstorm werd weggeblazen? Nee, joh, dat was in Haamstede! O ja……… leuk…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.