Berthy’s goud van oud. Een huis in Thailand: huren of kopen?

Wat kan je beter doen in Thailand: een huis huren of kopen?
Kopen zeggen veel farangs. De prijs is laag, dus kopen.
Maar is dat zo verstandig? Aan het kopen van een woning kleven nog al wat haken en ogen. Maar los van de juridische zaken zijn er ook andere overwegingen die bij een beslissing mee moeten spelen. Kent u de omgeving goed? Weet u zeker dat u hier wilt kopen? Kopen gaat snel, verkopen niet. In Thailand staan heel veel huizen te koop en/of te huur. De onroerend-goedmarkt is traag.

Berthy Jenner, Goud, Huren of kopen

Maar stel dat alles prima geregeld is, bedenk dan ook nog dit. Thailand betekent vrij land. Hier zijn niet zo veel regels en wetten. Dat is fijn, voor het bouwen van een dakkapel heb je hier echt geen vergunning nodig. Ook kun je hier zomaar ‘iets’ opstarten, niemand die je tegen zal houden. Heerlijk die vrijheid!
Maar die zelfde vrijheid geldt ook voor je buurman, die op een mooie dag een paar tafels en stoelen naar buiten schuift en een barretje begint. Lallende Thais, tot diep in de nacht, zijn ineens je buren.
De overbuurman wil ook wel wat bijverdienen en begint een karaokebar met speakers zo groot als telefooncellen.

Zit je nu te lachen? Overdreven? Dat denk je maar. Deze mensen lachen niet meer hoor. Zij staken hun hele kapitaal in het (op)bouwen van een guesthouse op een prachtig mooie plek, geen huizen in de directe omgeving. Het guesthouse draaide goed, totdat de eigenaar van een aangrenzend stuk braak land er een kippenfarm begon. Tientallen hanen begonnen om drie uur in de nacht te kraaien. Geen enkele gast kon nog normaal slapen. De meeste gasten boekten voor een of twee weken, maar haakten na drie slapeloze nachten af.

En overleg? Dat levert meestal niets op. Thais groeien niet op met allerlei wetten en regeltjes. Zij vinden jou maar een zeur. ‘Als het je niet bevalt ga je maar weg’.
En daarom is huren zo gek nog niet. Bovendien zijn de meeste huizen die te koop staan ook te huur, eventueel met de afspraak dat bij koop de reeds betaalde huursom verrekend wordt.

 

Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 41 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*