Bert van Balen overleden

Onze vriend en mede-blogger Bert van Balen is vandaag op 73-jarige leeftijd overleden. Bert was lange tijd zeer ernstig ziek. In juli dit jaar werd hij opgenomen in palliatief centrum De Regenboog in Rotterdam. Daar kwam vanmorgen een einde aan zijn lijdensweg. De crematie van Bert vindt plaats op 1 november om 1500 uur, crematorium St. Laurentius, Nieuwe Crooswijkseweg 123, Rotterdam.

Bert liet ons een column na die hij na zijn overlijden gepubliceerd wilde zien. ‘Geen mooie beschouwingen of geslijm over mij, doe mij maar keiharde kritiek,’ zei hij dit voorjaar tegen me tijdens onze laatste face-to-face in Rotterdam. Vandaar dat u op deze plaats geen In Memoriam aantreft, maar later door Bert wordt toegesproken in een post mortem ‘briljantje’.

Berts veelbewogen leven valt terug te lezen in de 452 artikelen en columns die hij voor Trefpunt schreef. In zijn unieke stijl, geen blad voor de mond, vol zelfspot, humor, sarcasme en compassie. Wij zullen Bert missen. Dank en rust zacht lieve vriend.

Namens redactie Trefpunt Azië,

Hans Geleijnse

 

 

 

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

13 Comments

 1. Bert, je ‘briljantjes’ waren voor mij het licht van je geest
  dat zich in de vele verhalen van jouw hand in al zijn facetten liet bewonderen.
  Soms ergerde ik me, soms waren ze subliem.
  Ze maken nu deel uit van het archief van Trefpunt Azië en daar kan iedereen jou voortaan vinden.
  Toch wonderlijk, Bert!
  Het zijn sporen van jou. Ze zetten de geest van een ander alweer aan het werk.
  Inspireren noemen we dat.

 2. Ik kende Bert alleen maar van zijn Briljantjes en keek er na uit of er weer zo’n prachtig verhaal door hem was geschreven. Ik zal zijn eigenzinnigheid missen en wens iedereen die hem kende veel sterkte, maar zo te lezen was het voor Bert, spijtig genoeg, echt wel genoeg…

 3. Slechts eenmaal heb ik Bert mogen ontmoeten, maar misschien is dat maar beter.
  Want die zonovergoten dag in 2016 aan haven van Middelharnis dat ik Bert ontmoette, paste volledig bij Bert en het beeld dat ik van hem had. Een rokende, drinkende en lachende Avonturier met het hart op de juiste plaats.
  Een kleine dorpshaven, afgemeerde zeilboten, bemoste kades, gezellige Flakkeese taveernes, zijn eigen flinke voorraad Marlboro’s en daarbij op afroep velerlei soorten bier om van te genieten. Wat wil een mens nog meer.
  Bert niets, zo te zien.
  BerT.
  Briljant is maar een uitdrukking.
  Bert van Balen was zoveel meer.
  Rust Zacht Bert.

 4. Iedereen die Bert kent en voor Hans. Mijn deelneming en gecondoleerd. Zijn nalatenschap zijn de vele columns die hij schreef. R.I.P.

 5. We wisten dat de dag komen zou.
  We waren er op voorbereid, dachten we.
  Bert was een kanjer, uniek, onnavolgbaar.
  Hij heeft mij beïnvloed en ik zal heus niet de enige zijn.
  Ik was gek van zijn langere verhalen, gefascineerd door zijn stijl, jaloers op zijn dialogen.
  Jazeker, ook ik zal hem herlezen op zoek naar passages die me toen raakten.
  Wie schrijft die blijft in en rond het trefpunt van het leven.

 6. Rust in vrede Bert, jouw stukjes zal ik zeker nogmaals lezen.
  Hoop dat je daarboven een mooi plekje zult treffen met zicht op
  het door jouw zo geliefde Chiang Mai.

  Dag Bert,

  Berthy

 7. Alle volgers van Bert, gecondoleerd. We misten al paar weken z’n posts. Tot m’n vertrek ging ik wekelijks bij hem aan, eerst aan de Grintweg en later bij De Regenboog. Het was ‘n taaie. Hij heeft me ook warm gemaakt voor ‘t golfspel in Chiangmai. Rust zacht ‘Khun Robert’

 8. Ik hoop, zoals ik hem geschreveb heb, dat de dood gekomen is als broeder van de slaap.

 9. Droevig nieuws, ik dacht toevallig vanmiddag aan hem, vroeg me af het al zover was. Ik heb Bert helaas niet mogen ontmoeten toen ik in Thailand was. Ik kon me niet in al zijn schrijfsels vinden maar genoot wel van bijna al zijn stukjes. Bert, dankjewel!

 10. Toen ik Bert voor het eerst ontmoette, had ik al heel wat stukjes van hem gelezen op onze site. Ik was voorbereid op een sarcastische man, iemand die vlijmscherp uit de hoek kon komen. Maar dat was helemaal niet zo. Hij was juist zachtaardig. Bedankt Bert voor al het moois dat je hebt geschreven.

 11. Bert was jarenlang goed gezelschap in Chiang Mai. Het was altijd fijn met hem om te gaan, om de redenen die Hans noemt. Ik zal hem missen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.