Bergstammen in Noord Thailand, zo verschillend van de Thais

De bergstammen, een aparte groep in Thailand

Met bergstammen duidt men in Thailand alle niet Thaise etnische groepen aan. Ze wonen voornamelijk in de noordelijke en westelijke regio’s van Thailand. In Noord Thailand wonen ze zowel aan de westelijke als aan de oostelijke kant, respectievelijk tegen Myanmar en Laos. Aan de oostkant leven ze in de Phi Pan Nam bergketen, en aan de westkant in de Thanon Tong Chai bergketen. Deze gebieden hebben een sterk bergachtig terrein, soms bedekt met dichte bossen. Andere gebieden zijn dan weer zwaar getroffen door ontbossing.

De bezorgdheid van de overheid over de veiligheid van de grensgebieden hebben ertoe geleid dat de overheid bergstammen met geweld naar gebieden verder van de grenzen heeft verplaatst.

Bergstammen, Lode Engelen.

De volkeren die in deze bergen wonen, zijn van oudsher voornamelijk boeren. Traditioneel waren bergstammen migrerende mensen, die het land verlieten zodra de hulpbronnen uitgeput raakten. Op dit moment hebben de meesten echter een vaste plaats gevonden en wonen in permanente dorpjes. Het toerisme is ondertussen ook een toenemende bron van inkomsten voor de bergstammen geworden.

Bergstammen, Lode Engelen.

Er wonen bijna een miljoen bergbewoners in Thailand, maar ze worden nog steeds als buitenstaanders behandeld, criminelen zelfs. Aangezien de meesten in beschermde bossen leven, worden ze gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Honderdduizenden wordt het Thaise staatsburgerschap geweigerd, hoewel de meeste hier geboren zijn en al heel hun leven in Thailand wonen. Sommige groepen wonen al jaren in afgesloten kampen, zonder hulp van de Thaise staat.

Bergstammen, Lode Engelen.

Ook in vorige eeuwen waren er al mensen in de bergen

In de 19e eeuw waren de stammen in de bergketens de grootste niet-boeddhistische groep in Thailand. Hun woonplaatsen waren afgelegen en moeilijk toegankelijk. In Thaise officiële documenten begon de term heuvelstam (chao khao) in de jaren zestig van vorige eeuw te verschijnen. Deze term duidt op een verdeling tussen heuvels en valleien die is gebaseerd op oude sociale relaties in het grootste deel van Noord- en West-Thailand. Voor het grootste deel bezetten de Thais de meer vruchtbare bekkens en valleien tussen de bergen, terwijl de minder machtige groepen op de armere, hogere berghellingen leefden.

Bergstammen, Lode Engelen.

Verschillende groepen

Er zijn zeven grote groepen van bergstammen in Thailand, de Akha, Lahu, Karen, Hmong, Mien, Lisu en Paluang, elke stam heeft zijn eigen taal en cultuur. Met ongeveer 320.000 mensen zijn de Karen zeker de grootste groep. De Akha volgen met ongeveer 70.000.

De verschillen zijn duidelijk zichtbaar door hun specifieke klederdracht. Alhoewel de jongere generatie zich niet meer zo strikt aan deze traditionele klederdracht houdt. Het meest opvallend zijn natuurlijk de langnek Karen, met hun messing ringen rond hun hals. De Akha vallen dan weer op door hun metalen hoofddeksel, en hun bijzonder kleurrijke kleding.

Bergstammen, Lode Engelen.

Bergstammen, Lode Engelen.

Bergstammen, Lode Engelen.

Bergstammen, Lode Engelen.

Bergstammen, Lode Engelen.

Bergstammen, Lode Engelen.

Bergstammen, Lode Engelen.

Bergstammen, Lode Engelen.

Bergstammen, Lode Engelen.

Bergstammen, Lode Engelen.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Thailand op diverse plaatsen en tijdstippen.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

4 Comments

 1. Interessant artikel weer van Lode.
  We wensen hem nog veel inspiratie en veel reisplezier toe!

 2. Er valt heel wat te vertellen over de diverse bergstammen
  en het is altijd mooi om deze mensen te zien. Lode brengt
  het weer fraai in beeld.

  Berthy, Chiang Mai

 3. Beetje overdreven. Is dat nog steeds zo dat ze geen identiteitsbewijs hebben? Niet hier in Pangmapha. Ze worden ook niet als criminelen behandeld, ze zitten in de lokale overheid, staan voor de klas. Er zijn meer afgestudeerden, vooral vrouwen.. het is al een 15 jaar geleden dat de laatste hier voor opium de gevangenis is ingegaan. Wel regelmatig yaba arrestaties.. over het algemeen gaat het redelijk goed met de hilltribes in Thailand, denk ik.

  • Er zijn er inderdaad die goed geintegreerd zijn, maar dat is een minderheid. De meeste krijgen nog steeds geen identieitskaart, en moeten voor zichzelf zorgen zonder enige hulp van de Thai.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.