Vietnamese volksverhaaltjes (12)

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, berggod

 

De berggod, de regengod en de prinses.

Koning Huong Vuong heeft maar een kind, een dochter. Maar wat voor een dochter! Ze heet My Nuong en is knapper, slimmer en deugdzamer dan welke andere prinses ook.

Als je haar ontmoet dan kun je je ogen niet van haar af houden. Als je haar hoort praten dan val je stil van bewondering. Het is duidelijk dat de koning iemand van niveau zoekt als zij op huwbare leeftijd komt.

Dus stuurt hij boodschappers uit naar de vier hoeken van zijn koninkrijk om dat te vertellen, en al snel vormen tientallen vrijers een lange rij voor zijn paleis in de hoop de koning te bevallen en de hand van de prinses te winnen.

Grote schrijvers, virtuoze musici, dappere strijders, beroemde astrologen, de knapste en meest begaafde mannen van het koninkrijk staan daar allemaal bij elkaar.

Maar als vader en dochter ze bekijken vanaf de torens vindt geen der kandidaten genade in hun ogen.

Dan komen twee jongemannen naar voren, twee broers, die alle anderen overtreffen. Ze stellen zich voor als Son Tinh, de berggod, en Thuy Tinh, de zeegod. Beiden zijn helemaal gek van de prinses. Een van hen heeft haar eens zien lopen aan zee en de ander heeft haar gezien bij een picknick in een bamboebosje.

En de heren hebben wat om te laten zien!

Thuy Tinh kan met luide stem regen en donder aanvoeren om tekeer te gaan tegen de velden. Een felle storm steekt dan op en de hemel, die net nog helder was, is ineens inktzwart. Rivieren spoelen over de landerijen, de velden worden moerassen, bliksemschichten teisteren de bomen zodat alle bladeren er af vallen.

Daarna mag Son Tinh laten zien wat hij kan. Hij slaat met zijn toverstok op de grond en maakt een krachtige wind die direct de regenwolken verjaagt. De regen stopt, het land wordt weer groen en de wereld is als herboren. De zon schijnt en vogels zingen vrolijker dan ooit.

De koning is verward. Hoe moet hij ooit kiezen tussen deze twee buitengewone vrijers? Het lijkt onmogelijk. Toch neemt hij een besluit.

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, berggod

‘Jullie zijn even machtig. Maar ieder van jullie kan mijn bijzondere schoonzoon worden. Dus ik maak een test voor jullie beiden.

Wie mij het eerst brengt 100 cakes van kleefrijst, 200 banh chung, een olifant met negen slagtanden, een haan met negen sporen en een paard met negen rode manen, die krijgt de hand van de prinses.’

Gelukkig voor Son Tinh heeft hij een toverboek dat zijn broer Thuy Tinh hem gegeven heeft; hij kan het gevraagde snel leveren. Op zilveren schotels brengt hij alles naar de koning en daarna de dieren. Hij mag de prinses trouwen en krijgt een prachtig paleis hoog in de bergen.

Boze broer daagt op….

De zeegod komt pas een dag later met zijn geschenken en hoort dat de prinses al getrouwd is. Met zijn broer nota bene!

Hij is boos en stuurt een leger draken en bloedzuigers naar de wereld en laat stormen en onweer los, ook aardbevingen, en laat daarna de vloed alle wegen vernielen, rijstvelden en zelfs de huizen van mensen. Het duurt niet lang of de hemel blijft gitzwart en is geen stukje akkerland nog droog.

Son Tinh is niet van plan zijn broer dit allemaal te laten doen en bouwt nieuwe heuvels en bergen om de stroom water tegen te houden. Dammen worden gebouwd en niet alleen door mensen, ook beren en tijgers helpen mee. Veel dorpen worden zo gered van verdrinking.

Dit gaat maanden zo door. Niemand weet hoeveel doden zijn begraven in de modderstroom.

En dan op een dag is al het water weg. Het wordt duidelijk dat Thuy Tinh heeft verloren van zijn broer. Hij wilde de wereld vernietigen maar heeft gefaald.

En toch….

Maar zijn haat is gebleven. En sinds die tijd en steeds in dezelfde maanden van het jaar, de zesde en zevende maand van de maankalender, komt de moesson terug, samen met overstromingen en tyfoons, waarvoor de Vietnamezen zich zo goed mogelijk proberen te beschermen.

‘De goden hebben weer herrie over de prinses’, zegt men dan.

 

Toelichtingen

Ik heb de namen in dit verhaal ongewijzigd gelaten; alle namen komen voor in de wiki-gidsen.

Banh chung, zie bijdrage 3 van deze serie, Een cake voor Tet.

Foto’s en prenten

Chaac, Mayagod van regen en donder; wikimedia, curid, 1900214.

Haan; wikimedia, curid, 163130.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland