Bent u ook geen racist? Deel 2

Deel 2: De Wijzen in het Oosten

Noach leefde rond 2300 voor Christus. Van hem stammen alle mensen af. Zeggen ze in het Westen. De Chinezen zien dat anders. Want 400 jaar voordat Noach met zijn menagerie ronddobberde op de Zwarte Zee werd op de Centrale vlakte bij de Gele rivier een zekere Huang Di geboren. De Gele Keizer. Alle Chinezen stammen daar vanaf. Zeggen de Chinezen.

qin_shi_huang
Huang Di,de Gele Keizer, van hem stammen alle Chinezen af.

Mao geloofde daar niet in en schoof het idee in het vriesvak van zijn Volksrepubliek. Maar onder Deng Xiaoping werd het idee weer opgewarmd.

‘Een op de vijf mensen op aarde is afstammeling van de Gele keizer’, zei Su Xiaokang, schrijver en vooraanstaand intellectueel. En: ‘De Gele Rivier heeft een natie voortgebracht, die gekenmerkt wordt door zijn gele huidskleur.’

Eigenlijk is China dus één grote familie. De natie bestaat uit bloedverwanten. Met dezelfde familienamen: Wang, Li en Zhang. 85 % van de Chinezen moet het doen met 100 familienamen. In Amerika hebben ze 70.000 namen voor 90 % van de Amerikanen. U wou lid worden van de familie en genaturaliseerd worden tot Chinees staatsburger? Vergeet het maar.

En als om dat te benadrukken staat er een muur rond de familie. Tegen de barbaren, tegen de nomaden uit Mantsjoerije en tegen het gespuis uit Mongolië. Platen uit de zesde eeuw laten niets aan duidelijkheid te wensen over hoe de Chinese familie over de rest van de wereldbevolking denkt. Peking is het middelpunt van de wereld. Daaromheen zijn concentrische cirkels getrokken.

China-World_Map_Ming_front
Kaart uit de 15e eeuw. Links China tijdens de Ming-dynastie. Rechts de wereld. De kaart is gebaseerd op oudere kaarten. Later zijn nieuwe details toegevoegd.

De kern is Noord China. Verder naar buiten komen degenen die volledig geaccepteerd zijn als Chinees. Dan krijg je de binnenbarbaren, de buitenbarbaren, de schatplichtigen en uiteindelijk degenen die veroordeeld zijn tot het buitenste donker, zij die nooit geciviliseerd kunnen worden. Dat zijn de rauwe barbaren (shengfan), die wild en tegendraads zijn, hoewel er ook gekookte barbaren (shufan) zijn, die tam zijn en onderdanig. Maar barbaren zijn het.

800px-Raising_an_army
De strijd tegen de barbaren.

In de vroegste tijden zagen de Chinezen zichzelf als wit. Hoe witter hoe beter. Zwart stelde de negatieve pool van de mensheid voor. Ze leefden op de meest afgelegen plekken van de wereld. Niet dat de Chinese familie daar vaak kwam, want erg reislustig waren ze niet. Alleen Zheng He, admiraal van de Chinese vloot tijdens de Ming-dynastie, trok er een tijdje op uit, maar had al gauw door dat het daar buiten niks was. Bij de Maleiers was het niks, bij de Viets was het niks en bij de Afrikanen en de Aboriginals was het helemaal niks. Zij stonden geheel onderaan de ladder.

800px-Zheng_He
De zeereizen van Zheng He

Vanaf 1890 ontstond er een nieuwe racistische filosofie onder academici en schrijvers, beïnvloed door het sociaal darwinisme. De Kaukasiërs werden de witte duivels genoemd, degenen met een zwarte huidskleur de zwarte duivels. Witte duivels zijn de meesters, zwarte duivels de slaven.

In deze periode begonnen de Chinezen zichzelf te omschrijven als geel, om zich te onderscheiden van de Europeanen. Pater familias Sun Yat-sen (tevens eerste president van de Chinese republiek) zegt in 1911: ‘De mensheid is verdeeld in vijf rassen. De gele en witte rassen zijn relatief sterk en intelligent. Omdat de andere rassen zwak en dom zijn worden ze uitgeroeid door de het witte ras. Alleen het gele ras beconcurreert het witte ras. Dit is de zogenaamde evolutie.’

De vraag is of de Chinezen werkelijk kunnen bogen op een eigen afstammingsgeschiedenis. De Chinezen willen het graag geloven. Volgens de Bijbel stammen van de zonen van Noach alle mensen af: de mensen uit het Midden-Oosten, de Europeanen en de donkere mensen in Afrika. De Aziaten zitten daar niet bij. Dus dat de rest van de mensheid afstamt van de Gele Keizer is niet ondenkbaar. Eén op de vijf zei Su Xiaokang.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • We stammen allemaal af van de mensen uit Afrika;
 • Een deel van de mensheid stamt af van de mensen uit Afrika, een ander deel van de Chinezen;
 • We stammen allemaal van de Chinezen af.

Net als de Japanners denken veel Chinezen dat de afstamming van Homo sapiens polygenetisch is, d.wz. dat de mensheid op diverse plaatsen op aarde is ontstaan. En ze doen er alles aan om dat met wetenschappelijk onderzoek te staven.

Ze kregen daarbij hulp uit onverwachte hoek. Van een Nederlander. Dubois heette hij. Eugène Dubois. Marie Eugène Francois Thomas Dubois. Paleontoloog. Hij was op zoek naar de schakel tussen aap en mens. Darwin had gezegd, dat die schakel te vinden zou zijn in een tropisch land. Vermoedelijk Afrika, omdat daar ook gorilla’s voorkwamen en chimpansees. Dus ging Dubois naar Indonesië, waar orang-oetans en gibbons leefden. Logisch.

320px-Pithecanthropus-erectus
Javamens,Pithecanthropus erectus, gevonden op Java door Dubois.

En jawel, in 1891 vond hij op Java de schedel van een half aap, half mens. Hij noemde hem Pithecanthropus erectus (Pithecus = aap, anthropus = mens en erectus = rechtopgaand). In plat Nederlands: de Javamens. Alleen niemand geloofde het. De een zei: het is een aap, de ander: onzin, het is een mens. Het was een mens. Geen gewoon mens. Maar een ander soort mens. Geen Homo sapiens maar een Homo erectus.

De schedel en de botten liggen in een kluis in Naturalis in Leiden. In de vitrines van het Teylers Museum in Haarlem, waar Dubois ooit conservator was, is een replica te zien. Mooie schedel trouwens. Maar niet iets om verliefd op te worden, zoals Blumenbach op zijn vrouwelijke schedel in Georgië.

De Chinezen zaten intussen ook niet stil. Dubois’ vondst ondersteunde weliswaar een aparte voorouder van het Mongoloïde ras, maar dan moest die voorouder wel uit China komen en niet uit het achterlijke Java. Er werd geboord, gegraven, gezeefd en ja hoor tussen 1923 en 1927 werden de restanten ontdekt van een mensachtige in Zhoukoudian, in de grotten van Drakenbeenheuvel. Vlakbij Peking nog wel, het kon niet mooier.

Peking als epicentrum van het Mongoloïde ras. Wat zeg ik? Misschien wel van de hele mensheid. 750.000 jaar oud. En toen de Duitse antropoloog Franz Weidenreich vaststelde dat deze mensachtige toch echt de voorouder was van alle Chinezen, konden de Chinezen hun geluk niet op. De Gele Keizer was gevonden.

En ze noemden hem Sinanthropus pekinesis ofwel de Chinese mens uit Peking. Of in plat Nederlands: de Pekingmens. Later werd dit veranderd in Homo erectus, dezelfde soort die Dubois gevonden had in Java. Maar dat mocht de pret niet drukken van het Chinees nationalisme, dat in die tijd hoogtij vierde. Toch kwam er een kink in de kabel.

280016_962_1237073362708-Peking_Man_Skull_%28replica%29_presented_at_Paleozoological_Museum_of_China_cc
Gelukkig had Weidenreich een replica gemaakt van de Pekingmens.

Vlak voordat de Japanners China binnenvielen in 1941 werd de Pekingmens uit zijn kluis gehaald, uit voorzorg ingepakt in twee kratten en op een voertuig van de Amerikaanse marine gezet. Daarna is hij naar Camp Holcomb gebracht, een Amerikaanse marinebasis in het noorden van China. Van daaruit werd hij met een marineboot naar Amerika getransporteerd. Naar het American Museum of Natural History in New York. Maar hij is daar nooit aangekomen. De Pekingmens is weg.

Het laatst is de Pekingmens gezien in december 1941. Er ging een pekingmens-alert uit. CIA, FBI, Chinese en Japanse inlichtingendiensten trokken er gezamenlijk op uit. Waar was de Pekingmens de gebleven? Alsof het een verwarde bejaarde was die weggelopen was uit en Chinees verzorgingstehuis.

Hij kon overal zijn: in China, in Japan, in de VS of op de zeebodem. Niemand die het wist. Uiteindelijk werd iets gevonden. Een tand. In Uppsala, Zweden.

De Zweden waren namelijk betrokken geweest bij de opgravingen en hadden een deel van de fossielen opgestuurd naar het Museum of Evolution van de Universiteit van Uppsala. Maar niemand had tijd om de kisten ook maar te openen. Al die tijd stonden de kisten op zolder, totdat medewerkers van de universiteit in 2011 eens een kijkje gingen nemen.

Tooth-from-Homo-Erectus
In Uppsala werd een tand van de Pekingmens gevonden.

Maar wat was nou een tand? De Chinezen wilden een hele Pekingmens. En daar gingen ze weer. Boren, graven, zeven. En opeens kwamen er meer Pekingmensen te voorschijn uit moeder aarde.

In 2008 werd in Xuchang in de provincie Henan opnieuw een Pekingmens gevonden.

De Chinezen hechten veel belang aan deze vondst. De China Daily schrijft op 28 januari 2008:

‘The discovery at Xuchang supports the theory that modern Chinese man originated in what is present-day Chinese territory rather than Africa.’

Even verderop leggen ze uit waarom:

‘All ancient human fossils unearthed in China share a common morphology: shovel-shaped fore-teeth, a rectangular eye pit and a flat face, which indicate that ancient man living in China evolved continuously along an uninterrupted evolutionary chain for 1.7 million years.’

En dat is precies wat de Chinezen nodig hebben, want: ‘Extraordinary archaeological discoveries are critical to maintaining our national identity as well as the history of our ancient civilization.’

Sinds de revolutie van 1949 hebben de Chinezen het racistische gedachtegoed officieel verlaten. Racisme wordt tegenwoordig ontkend. Toch worden Filipijners en Indonesiërs behandeld als slaven en fysiek en seksueel misbruikt. Mensen met een donkere huidskleur worden afgewezen.

De Han-chinezen voelen zich nog steeds superieur. Schrijft Martin Jacques in zijn boek ‘When China rules the world’.

Alle Aziaten zijn racistisch, begon ik mijn verhaal. Ze zeggen namelijk dat alle zwarte mensen lui zijn. Nu ja niet alle Aziaten zeggen dat; mijn Thaise overbuurvrouw zegt dat. Ze zegt, dat zwarten lui zijn, stelen en dat ze stinken. Maar racistisch is ze niet. Ik ook niet trouwens. U misschien?

temsili reism
Homo erectus, gevonden in Xuchang. Stammen van hem alle Chinezen af?

Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van ‘When China rules the World’ van Martin Jacques.

Meer weten?

Over de pekingmens (NB ook Dubois, Teilermuseum) http://en.wikipedia.org/wiki/Peking_Man

Over het verwijnen van de pekingmens: http://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-mystery-of-the-missing-hominid-fossils-1985559/?no-ist

Pekingmens gevonden? http://voices.nationalgeographic.com/2012/03/22/are-the-lost-peking-man-fossils-buried-under-a-parking-lot-in-china/

Waar is de pekingmens? China/Japan/USA Creationisten, waarde onderzoek http://www.chinaheritagequarterly.org/articles.php?searchterm=003_pekingman.inc&issue=003

Tand gevonden van pekingmens: http://www.uu.se/en/media/news/article/?id=4266&typ=artikel&area=2&lang=en

Gemeentebestuur Peking over belang pekingmens: http://www.cityofbeijing.gov.cn/2014-10/29/content_18809639.htm

Out of Africa, Polygenetisch of stammen we allemaal van de Chinezen af? http://www.theworldofchinese.com/2013/09/the-peking-man-delusion/

Over Xu-chang mens: http://www.theguardian.com/world/2008/jan/23/china.jonathanwatts1

China daily over Xu-chang mens: http://www.chinadaily.com.cn/opinion/2008-01/28/content_6424452.htm

 

 

André van Leijen
Over André van Leijen 170 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

3 Comments

 1. Net als deel 1 grappig en verhelderend!

  Eén ding wil ik nog wel zeggen. Veel van de genoemde verhalen komen uit de spreekwoordelijke oude doos, en die wordt tegenwoordig (gelukkig) niet zo veel meer ingekeken. De gemiddelde Chinees is te druk bezig met geld verdienen, eten, glitter en mobieltjes.

  Dat genoemde boek ‘When China Rules the World’ van Martin Jacques moet ik ook maar eens gaan lezen! (Jemig, 800 pagina’s zeg!) Je artikel verontrust me ook wel…

  Chinezen willen inderdaad erg graag wit zijn. Ik vind de donkere kleurtjes van zovele Jingpo om mij heen toch mooier 😉

 2. Een stapje in de evolutie van de mens heel vrolijk onder woorden gebracht, en toch met een bevattelijke wetenschappelijke basis. Denk je nog niet aan een Evolutieleer voor Dummies? Ergens las ik dat er intussen DNA-onderzoek heeft plaatsgehad, aantonend dat we tot hetzelfde genus of geslacht behoren. Dus toch nauw verwant zijn. Jammer voor de Chinezen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.