Pakistan. Belochistan: weerstand tegen de ‘Nieuwe Zijderoute’

China, Pakistan, Belt and Road Initiative

 

Krijgt Pakistan genoeg van ‘grote gele broer’?

Het moet een project worden van tientallen jaren; de ontwikkelingsstrategie van de Chinese overheid. One Belt and One Road is de eerste naam: Eén Gordel, Eén Weg. Inmiddels is dat gewijzigd in Belt and Road Initiative om aan te geven dat het project meer is dan een transportroute alleen.

Het Belt and Road Initiative

De focus van China ligt op diverse transport- en informatiekanalen naar andere delen van de wereld:

Een Euraziatische landbrug: West China – Kazachstan – West Rusland.
De China – Mongolië – Oost Rusland corridor.
Een China – Centraal Azië – West Azië corridor, van China naar Turkije.
De China – Indochina corridor, van China door Vietnam, door Laos of Cambodja en door Thailand en Maleisië naar Singapore.
De China – Pakistan Economic Corridor, van Zuidwest China naar Pakistan (de CPEC).
Een Maritieme Zijderoute, van de Chinese kust naar de Middellandse Zee.

In enkele newsalerts in trefpuntazie.com is het Belt and Road Initiative al eens toegelicht voor enkele kleine Aziatische landen zoals de Chinese invloed in Sri Lanka (tot ongenoegen van India dat China-made fregatten aan zijn zuidgrens ziet verschijnen) en de wegenbouw nabij Bhutan die de veiligheid van Oost-India kan bedreigen.

Voor dit laatste de weblink: https://www.trefpuntazie.com/corridor-bhutan-china-india-erikkuijpers/

President Trump is evenmin blij met de groeiende Chinese invloed en hij heeft al gedreigd een lening van het IMF aan Pakistan te zullen blokkeren,  want hij ‘wil de Chinese schatkist niet spekken’.

China, Pakistan, Belt and Road Initiative

 

De plannen met Pakistan

China bevordert megaprojecten in Pakistan waarmee miljarden dollars zijn gemoeid en critici vrezen dat Pakistan straks met gigantische schulden blijft zitten én met grijpgrage Chinese handen in zijn natuurlijke rijkdom. China wil een weg financieren van 3.200 kilometer naar Pakistans diepzeehaven Gwadar en die snelweg loopt dwars door de aan grondstoffen rijke provincie Balochistan.

En juist Balochistan voelt zich achtergesteld bij een provincie als Punjab waar 60% van de bevolking woont, waaronder de politieke elite. Men vreest dat alle baten van weg- en spoorverbindingen, kolencentrales, projecten voor wind- en zonne-energie, glasvezelverbindingen en meer naar die provincie zullen gaan.

Pakistans lege schatkist…….

Pakistan verkeert in een crisis. Het heeft het IMF om een lening van 8 miljard dollar gevraagd en de Verenigde Staten, het land dat de grootste invloed heeft in het IMF, is niet van plan de Chinezen te voeden. Wekenlang overleg in Islamabad heeft nog niet tot een oplossing geleid.

China stelt zijn eisen! China wil invloed op de aanleg en wil meer rente dan Pakistan wil betalen. Een soortgelijke discussie heeft de spoorwegplannen in Thailand jarenlang vertraagd. Daar ligt inmiddels wel een (deel)akkoord. China geeft niet gemakkelijk toe en wil in ruil voor een goedkopere lening meer invloed.

China, Pakistan, Belt and Road Initiative

 

Ontevredenheid in Belochistan; aanslagen.

De Baluch Liberation Army, die vecht voor meer autonomie of liever: volledige onafhankelijkheid, claimt de recente aanslagen op het Chinese consulaat in Karachi waarbij vier mensen omkwamen. Deze organisatie klaagt al lang over het achterstellen van die provincie en pleegt al jaren op kleine schaal aanslagen. Ze dreigt met meer aanslagen op Chinese doelen als China niet stopt met ‘het plunderen van Balochistans natuurlijke grondstoffen en het bezetten van Balochistaanse bodem’.

Om die reden heeft de Chinese ambassade extra beveiliging gevraagd.

De zee-corridor

De Straat van Malakka is niet alleen een enorme omweg van de Arabische wereld naar China en Japan, het is ook een onveilig gebied door piraten. Enkele landen beveiligen die route met hun marine. China heeft nu enkele noten op zijn zang om die route in te korten.

Myanmar is bezig aan het uitbreiden van de diepzeehaven in Kyaukpyu in de staat Rakhine waar al een olieleiding begint naar China. Elders in Myanmar wordt een diepzeehaven gebouwd om containertransport per spoor mogelijk te maken via Thailand naar China.

De voor de zoveelste keer opgewarmde plannen voor een kanaal door het zuiden van Thailand hebben in China tot een warm welkom geleid en nu wil China weg- en spoorverbindingen financieren van de Pakistaanse haven Gwadar naar China. Het immense land moet bevoorraad worden en wil daarin investeren.

China is booming en bereidt zich met het Belt and Road Initiative actief voor op de toekomst. Maar dat roept weerstand op en niet alleen in Pakistan.

Bron: Startribune 501198371

Foto’s en prenten

De Nieuwe Zijderoute, het Belt & Road Initiative, Door Lommes; wikimedia, 58884083.

Gwadar, haven; wikimedia, 73394443.

Balochistan, in paars; wikimedia, 50974776.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland