China. COVID-19 niet van Chinese makelij


chinese makelij
Een kijkje op de onfrisse markt van Wuhan…

IsCovid-19 van Chinese makelij? Voor Donald Trump was daarover geen twijfel mogelijk. Het Chinese virus, zo noemde hij het enige maanden geleden toen dit virus op het punt stond een wereldwijde pandemie te gaan veroorzaken. De bedoeling was natuurlijk om duidelijk aan te geven dat het nieuwe virus uit China kwam. En daarmee schopte hij tegen het gevoelige scheenbeen van dit land dat zo druk is met imagobouw. Het was natuurlijk allemaal geheel volgens plan.

Kennelijk werd de vraag of dit nieuwe virus uit China stamt ook voor de Chinese autoriteiten daarmee van enorme importantie. Voordat anderen er weet van hadden, had het land zich echter al afgevraagd waar het corona virus ineens vandaan kwam.

Toen eind December de eerste COVID-19 gevallen gemeld werden uit Wuhan, werden die door de Chinese onderzoekers blijkbaar met goedkeuring van de autoriteiten gelinkt aan een lokale markt. Op die markt werd ook veel wildlife verhandeld. Westerse en Chinese wetenschappers hebben sindsdien betoogd dat het virus naar alle waarschijnlijkheid komt van vleermuizen en via een ander dierlijk gastlichaam op mensen is overgesprongen. Net zoals het geval was met het virus dat in 2002 en 2003 de SARS-epidemie veroorzaakte.

Virus uit China? Covid-19 chinese makelij
President Xi Jinping op inspectie in wetenschappelijk insituut (foto Ding Haitao/Xinhua)

Zoals het er nu uitziet is er Beijing alles aan gelegen om weg te moffelen dat dit proces voor het eerst zou hebben kunnen plaatsvinden in China. Onlangs kregen de Chinese universiteiten nieuwe richtlijnen, die het onderzoek naar de oorsprong van COVID-19 aan banden moeten leggen. Alle onderzoeksresultaten op dit gebied moeten voor openbaar gemaakt te mogen worden, eerst worden voorgelegd aan de censuur van de centrale overheid.

Sinds februari publiceerden diverse Chinese onderzoekers de resultaten van hun onderzoek naar COVID-19 in verschillende internationale magazines. Hun bevindingen strookten vaak niet met het officiële verhaal dat Beijing het thuispubliek wil voorhouden: de COVID-19 pandemie werd niet veroorzaakt door China.

Op de sociale media in China leidde dit tot een berichtenstorm waarin ernstig getwijfeld werd aan het waarheidsgehalte van dit officiële verhaal. En dat is de machtshebbers in Beijing, die hun uiterste best doen alle neuzen naar de grootheid van China te laten wijzen, uiteraard niet welgevallig. Opnieuw grijpen ze terug op een beproefd middel uit het verleden dat tot algehele consensus moet leiden en wordt de botte bijl der censuur van stal gehaald.

Tegelijkertijd is het  voor de Chinese leiders waarschijnlijk ook geworden tot een prestigekwestie, waarmee ze Trump van repliek willen dienen: COVID-19mag niet van Chinese makelij zijn. Het is echter nogal twijfelachtig of de nu ingestelde beperkingen op het onderzoek naar de oorsprong van COVID-19 veel zullen helpen de wereld daarvan te overtuigen.

Bron: CNN

Twee maanden terug op Trefpunt: Covid-19 Tsjernobyl voor Xi Jingping?

Redactie
Over Redactie 633 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*