Begin 2021 staat al te boek als rampjaar voor Indonesië. Ontheemden, doden en gewonden.


2021 is net begonnen. Maar het is nu al een rampjaar voor Indonesië. De Nationale Rampen en Crisis Dienst registreerde tussen 1 en 23 januari van dit kersverse jaar een totaal van 197 rampen in het land. Bij een reeks natuurrampen kwamen 184 mensen om het leven en raakten meer dan 2700 mensen gewond. Daarvan werden negen personen als vermist opgegeven. De rampen zorgden totaal voor ruim 1,9 miljoen ontheemden.

Er waren grote overstromingen in de provincie Kalimantan. Daar stond het water op sommige plaatsen tot wel drie meter hoog. Door de overstromingen op het eiland raakten 112 duizend mensen dakloos. Ook waren er 21 dodelijke slachtoffers te betreuren. De onstuimige wateroverlast is het gevolg van zware regenval begin dit jaar. Daardoor trad onder andere de Barito-rivier buiten haar oevers. Milieuactivisten wijzen erop dat de overstromingen het gevolg zijn van ontbossing door de plaatselijke bevolking en bedrijven. Iets dat steeds meer voorkomt. In de laatste afgelopen 10 jaar is er al een oppervlakte van 3000 vierkante kilometer bos verdwenen in het stroomgebied van de Barito-rivier.

Aardverschuivingen

In West-Java vonden begin dit rampjaar verschillende aardverschuivingen plaats. Daarbij kwamen minimaal 33 mensen om het leven. Ook deze aardverschuivingen waren het gevolg van zware regenval. Op 21 januari was er op het eiland Sulawesi een aardbeving. Die beving had een kracht van 6.2 op de Richterschaal. 91 mensen kwamen daarbij om het leven. En zeker 1100 mensen raakten gewond. Naar schatting raakten ruim 20 duizend mensen ontheemd. De beving en de tientallen erop volgende naschokken veroorzaakten ook grote materiële schade aan huizen en hotels. Ook een ziekenhuis werd daarbij verwoest.

Rampjaar 2021

In het prille rampjaar 2021 was er naast natuurrampen de nog steeds verder uitdijende COVID-19 pandemie. Zaterdag waren er ruim 12 duizend nieuwe gevallen en overleden 211 mensen aan corona. Daarnaast was er de vliegramp met Sriwijaya Air vlucht 182. Het vliegtuig stortte zaterdag 9 januari neer in zee. Dat gebeurde kort na vertrek. Alle 62 inzittenden kwamen om het leven.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 717 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*