Bangkok aan de Noordzee: Beeldenstorm

Nadat in Thailand een nationaal erfgoed, een plaque die herinnert aan de Siamese Revolutie van 1932, is gestolen, gebeurt in Nederland hetzelfde!
Het NOS nieuws meldde vanmorgen dat in de afgelopen nacht de drie standbeelden van Johan Rudolph Thorbecke in Amsterdam, Zwolle en Den Haag zijn verwijderd en vervangen door standbeelden van koning Willem II, koning Willem-Alexandert en Geert Wilders.

Tino Kuis, Beeldenstorm

Op de sokkels staat in ruwe letters de tekst: ‘Fuck democracy! Long Live the Leader! Holland First!’
Rond de nieuwe standbeelden verzamelde zich menigten die door dranghekken en honderden ME agenten op een afstand werden gehouden. Een paar mensen riepen op de standbeelden omver te halen waarop zij prompt werden gearresteerd wegens ‘verstoring van de openbare orde’.
Op een haastig gearrangeerde persconferentie verklaarde de woordvoerder van de regering van niets te weten en zei vervolgens dat het geen belangrijke zaak betrof omdat ‘democratie alleen in de harten van de mensen zit’.
Een politiewoordvoerder wees een nader onderzoek van de hand want ‘we weten niet of er een strafbaar feit is gepleegd’. Hij zei dat het niet bekend was wie de eigenaar van die oude beelden dan wel niet kon zijn, en tot zo lang kon de politie niets doen.
Op verschillende andere plaatsen in het land braken kleine demonstraties uit die door de politie uiteen werden gedreven. Op sommige plaatsen hielpen soldaten de menigte te verspreiden. Er viel gelukkig slechts één dode en twintig mensen bezochten een ziekenhuis met wat verwondingen.
De meeste kranten spraken van een ‘mysterie’. Wie zou dit gedaan kunnen hebben? Op de sociale media verschenen een paar foto’s van militaire voertuigen met hijskranen in de buurt van de standbeelden. De militaire opperbevelhebber echter zei van niets te weten en dreigde met gerechtelijke acties tegen één ieder die deze ‘laster’ verspreidde. Een aantal getuigen gaf aan dat politie rond drie uur ’s nachts straten rond de standbeelden hadden afgezet. Het vermoeden wordt geuit dat de roof van de standbeelden is gebeurd op bevel van de ‘hoogste autoriteiten’. Het zijn geruchten, bewijs is er niet.
Niet iedereen was boos. Sommigen prezen de nieuwe standbeelden als mooi en goed passend bij de Nederlandse cultuur en weer anderen vonden die hele stampij rondom de gebeurtenis maar flink overdreven. ‘Laten we maar gewoon doen dan doen we al gek genoeg’, was een veel gehoorde mening. ‘Waar gaat het eigenlijk over? Een paar standbeelden van iemand die niemand kent. Wie was die Tokbeke dan wel?’ zei iemand anders. ‘Ik word zo moe van al dat politiek gedoe’, hoorde je ook regelmatig.
Tino Kuis, Beeldenstorm, PlaqueDe zaak lijkt echter nog niet tot rust gekomen. Meer polarisatie is heel wel onmogelijk.

Tino Kuis
Over Tino Kuis 134 Artikelen
Tino Kuis. gepensioneerde huisarts, woont in Zutphen. Na zijn opleiding werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Tino verbleef van 1999 tot 2017 in Thailand. Zijn 18-jarige Thaise zoon studeert in Chiang Mai. Tino heeft zich gespecialiseerd in Thaise taal, cultuur en geschiedenis.