De Mekong is een bedreigde rivier. Eerder deze week verscheen op Trefpunt Azië een achtergrondverhaal van Tom Fawthrop, Waterkracht versus Werelderfgoed: Raakt Laos Luang Prabang kwijt? Daarin vertelt hij over de plannen om meer stuwdammen aan te leggen in de Mekong rivier, waardoor Lung Prabang het risico loopt haar status van werelderfgoed kwijt te raken. Fawthrop heeft over deze problematiek ook verschillende documentaires gemaakt, zoals bijvoorbeeld Where Have All the Fish Gone? Killing the Mekong Dam by Dam in 2013. Deze film werd op locatie in Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam opgenomen. Ze bevat interviews met milieudeskundigen die waarschuwen voor onvoorspelbare effecten op mens en milieu door de bouw van stuwdammen.
Fawthrop zegt dat de geplande dammen, indien gebouwd, een enorme impact hebben op de mensen in Cambodja, waar de meerderheid van de bevolking voor hun dagelijkse portie eiwitten van de Mekong rivier afhankelijk zijn.
“De economen die voor de regering en bij de verschillende ministeries werken, hebben hun huiswerk niet goed gedaan”, aldus Fawtrop. “Ze kunnen je vertellen hoeveel elektriciteit we kunnen opwekken, maar ze vertellen je niet hoeveel vissen we verliezen.” Fawthrop vervolgt: “Een politicus die om politieke redenen de dammen wil bouwen, kan beweren: ‘Oh, de dam is goed voor je gezondheid’, terwijl het eigenlijk heel slecht is voor de gezondheid van de vissen, de gezondheid van de mensen en de gezondheid van een natie.”
De film laat de mogelijke gevolgen zien van de al gerealiseerde en nog geplande waterkrachtcentrales in de Mekong. Aan de oevers van de Mekong leven ongeveer 65 miljoen mensen die afhankelijk zijn van deze bedreigde rivier; voor visvangst, drinkwater en landbouw. Ook leven er zeldzame diersoorten, die vrijwel zeker uitsterven als de geplande dammen gebouwd worden.
Touch Seang Tana, voorzitter van de Cambodjaanse commissie voor het Behoud en Ontwikkeling van de Mekong River Dolphin Eco-Tourism Zone, zegt dat de dammen in de Mekong de daarin voorkomende Irrawady-dolfijnen bedreigen met uitsterving. “Als de dammen er komen, zal dat ernstige gevolgen hebben voor de dolfijnen want ze eten vis”, vertelde hij na het bekijken van de film. “Als er geen vissen zijn, hoe kunnen dolfijnen dan overleven?” Hij schatte dat er in de provincie Kratie in de Mekong nog tussen de 155 en 175 dolfijnen voorkomen. Ze zijn daar een toeristische trekpleister.
Het unieke ecosysteem van deze bedreigde rivier, waarin de stroomrichting tijdens het regenseizoen miraculeus omdraait ter hoogte van Tonle Sap in Cambodja, zal de ongebreidelde bouwwoede waarschijnlijk ook niet overleven. De Mekong is een van de grootste zoetwater visgronden ter wereld. De dammen zijn een handicap voor migrerende vissen en een bedreiging voor de voedselvoorziening in Laos, Cambodja en Vietnam.
Deze film kijkt naar de risico’s en gevaren van het hals over kop bouwen van nieuwe dammen en stelt de vraag wie er echt profiteren van deze zogenaamde vooruitgang. Zoals een Cambodjaanse milieuactivist het stelt: ”Wie heeft er baat bij de bouw van deze stuwdammen? Ontwikkeling voor wie?”
Beste lezer
Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com
Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.
Geef als eerste een reactie