Bedreigde Indochinese tijgers keren terug in Thailand

In het grensgebied tussen Thailand en Myanmar zijn eerder dit jaar drie zeldzame Indochinese tijgers gefilmd door een ‘video-val’. De beelden zijn op de Internationale Dag van de Tijger (Global Tiger Day, 29 juli) vrijgegeven. Dit ging in samenwerking met de organisatie voor het behoud van wilde katten Panthera en de Zoölogische Vereniging van Londen (ZVL.) Samen met de Thaise overheid zijn ze een programma tot behoud van de tijgerpopulatie gestart.

De soort dreigt uit te sterven door stroperij, illegale handel en verlies en versnippering van leefgebied. In een aantal landen in Zuidoost-Azië is de tijger zelfs in een kritieke situatie beland. Vooral stropen met strikken decimeert daar de wildstand, inclusief tijgers en hun prooidieren. Volgens het World Wide Life Fund liggen naar schatting 12,3 miljoen strikken verstopt in, nota bene beschermde, natuurgebieden in Cambodja, Laos en Vietnam. Ze zijn ook waargenomen in een van de belangrijkste tijgergebieden die er nog zijn: het Belum-Temengor reservaat in Maleisië. Daar nam het aantal tijgers daardoor van 2009 tot 2018 met de helft af. De grote katten zijn in Cambodja, Laos en Vietnam zo goed als uitgestorven door deze vorm van illegale stroperij.

 

Bedreigde Indochinese Tijgers keren terug in Thailand
Tijgerpopulatie Thailand moet over twee jaar verdubbeld zijn. Foto: WWF

Nog 4000 wilde tijgers

In Thailand leven naar schatting nog zo’n 160 tijgers in het wild. In 2022 hoopt het land de populatie verdubbeld te hebben. Het geschatte aantal wilde tijgers wereldwijd ligt nu rond de 4000, waarvan het merendeel in India. Het streven van Panthera en de ZVL is om dit binnen twee jaar uit te breiden tot 6000. Om dat te halen, zeggen ze, moeten de tijgerlanden meer geld reserveren voor beschermde gebieden, hun wetten en handhaving verstevigen en stroperij voor de illegale handel aanpakken. Daarnaast is het van belang om samen te werken met inheemse en lokale gemeenschappen, plannen te maken tegen het gebruik van strikken én iets te doen aan de vraag naar producten van wilde dieren.

Tijgeronderdelen

De illegale wereldwijde handel in beschermde wilde diersoorten is miljarden dollars waard. Tijgeronderdelen, zoals botten en bont, worden vooral in de traditionele geneeskunde gebruikt. De ineenstorting van de Indochinese tijgerpopulatie is echter ook te wijten aan de vernietiging van hun natuurlijke habitat als gevolg van ontbossing en andere menselijke activiteiten. In 2016 werden Indochinese tijgers gespot in het oosten van Thailand, in het UNESCO-werelderfgoedgebied, namelijk het Dong-Phayen Khao Yai-woud. Enkele andere tijgers zouden nog in het Thungyai-Huai Khaeng Wildlife Sanctuaries in het westen van Thailand leven.

André van Leijen, Tijgerballen, Populatiegrootte

Goed teken en hoop

Na het zien van de beelden hebben natuurbeschermers weer hoop dat de tijger terugkeert naar de jungle, nadat hij veelal werd gestroopt en op de illegale markt werd verhandeld. Het feit dat ze op een plek gezien zijn waar ze lange tijd niet meer voorkwamen is volgens onderzoekers een goed teken. Het zou betekenen dat het er veilig genoeg is en ze aan voldoende voedsel weten te komen.

De exacte locatie is niet bekendgemaakt, om ze tegen mensen te beschermen. “We moeten nu proberen om de verbindingsroutes van elk bosgebied voor de tijgers geschikt te maken, zodat ze veilig kunnen ronddwalen”, zegt een woordvoerder van Panthera.

Bronnen:
Asia News
Nature Today
World Wild Life Fund

 

Eerder op Trefpunt: Tijgers voor consumptie
Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.