Baudet blijft brokkenpiloot

Thierry Baudet mag van de leden van Forum voor Democratie weer achter het stuur. Ruim driekwart van die leden gunde de leider een herkansing. Je vraagt je af wat die lieden bezielt. Je kunt er donder opzeggen dat hij de kar tegen de eerstvolgende boom of in het dichtstbijzijnde ravijn zal rijden. Waarna de uil van Minerva oehoe-end boven het wrak zal rondfladderen.

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Baudet, Brokkenpiloot,
Thierry Paljas blaast aftocht, ongeschikt voor politiek
Foto NU.nl

Baudet is en blijft dus Forum en hij is en blijft ook het probleem van Forum. Baudet is ten enenmale ongeschikt voor de politiek. Hij mist het talent voor het spel en de gedrevenheid en het geduld om zich in dossiers te verdiepen. Dat het in politiek in de eerste plaats gaat om probleem oplossen, en uiteindelijk besturen, is een notie die hem volledig vreemd is. Dat een partijleider om te beginnen zijn partij bij elkaar moet houden, idem. Hij is meer van de freischwebende Intelligenz, losjes filosoferen over de ondergang van het boreale avondland en zich al doende verstrikken in maffe complottheorieën en bruine kolder. Dat mag op partijtjes en dinertjes met gelijkgestemden maar een partij kan je ermee niet leiden.

Alle populistische partijen dragen de kiem van de zelfdestructie in zich. De LPF ging in chaos ten onder na de moord op Pim Fortuyn. TON (Trots op Nederland) van oud-VVD-coryfee Rita Verdonk (weet u nog?) bleek bij alle poeha een vleugellamme eendagsvlieg. Alleen de PVV van Geert Wilders heeft de stormen weten te doorstaan, maar heeft ook haar portie aan avonturiers, querulanten, gelukszoekers en brievenbuspissers gehad.

Van de LPF, qua chaos en herrie het meest in het oog springende precedent, kan je zeggen dat het tweede garnituur de zaak in de soep draaide. Fortuyn was nog niet onder de zoden of de pleuris brak uit. Figuren als Hilbrand Nawijn en Mat Herben (wie ook weer?) dachten over leiderschapskwaliteiten te beschikken. Enfin, het resultaat is bekend. Maar bij Forum is het de leider zelf die zijn eigen partij naar de verdommenis heeft geholpen. Dat is toch redelijk uniek.

Wilders heeft zijn conclusies uit het echec van de LPF getrokken. Hij is de leider en enig lid van de PVV. Hij bepaalt wie er op de kandidatenlijst en wat er in het verkiezingsprogramma komt. Wilders is alleenheerser en dat heeft ondanks alle schandalen de PVV uit de vullisbak weten te houden.

Dat was mede mogelijk omdat Wilders een raspoliticus is die verkiezingen kan winnen. De PVV is momenteel weer de tweede partij van het land (uiteraard met dank aan Baudet) en de enige partijleider van wie premier Mark Rutte iets, niet al te veel, te vrezen heeft. Het zegt veel over de staat van de politiek dat traditionele partijen zoals de PvdA, GroenLinks, CDA, D66 met een erkende staat van dienst nog steeds niet aan hem kunnen tippen.

Even, bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar, leek het erop dat Forum een serieuze bedreiging voor de gevestigde politiek zou worden. De club van Baudet was de grote winnaar en werd zelfs de grootste partij van het land. In de polder raakten sommige mensen van de kook en zagen het bruine spook weer eens opdoemen. Een docent aan de Universiteit Utrecht dagdroomde zelfs over een moordaanslag (‘Volkert, waar ben je?’) Het was allemaal loos alarm omdat de Forum-top in no time ruzie kreeg, vooral over poen, zelden over de koers, Henk Otten, de medeoprichter en tweede man, voor zichzelf begon en iedereen elkaar bij elke voorkomende gelegenheid verketterde. Wat u zegt, het oude, bekende en treurige lied.

Bert van Balen, Bidet, Baudet, Fascime, Briljantje
Geen kopzorg meer, kan weggespoeld worden
Spotprent op Twitter

Met de ondergang van Forum zijn partijen als de VVD en het CDA in elk geval verlost van een dilemmaatje. De vraag of ze wel of niet met de Baudisten kunnen samenwerken, met name op plaatselijk en provinciaal niveau, is niet langer aan de orde. In Den Haag zijn ze nooit aan dat stadium toegekomen. Baudets activiteiten in de Kamer waren een doorlopend demasqué. Je hoefde niet lang naar zijn optredens te kijken om vast te stellen: die kan het niet en het wordt ook nooit wat. Over programmatische punten hoefde men het niet eens te hebben.

Soms is even over de grenzen kijken instructief. In Duitsland werd de Alternative für Deutschland (AfD) na de verkiezingen van drie jaar geleden de grootste oppositiepartij in de Bondsdag. De schrik zat er meteen goed in. Het bruine monster was weer uit zijn hol gekropen. De democratie stond onder druk. Zo niet erger. Inmiddels is de partij verwikkeld in een richtingenstrijd, tussen meer of minder extremistisch, meer of minder bruin, maakt iedereen ruzie met iedereen en dreigt de club uit elkaar te vallen. Ook in Italië gaat het de populisten niet langer voor de wind. De Lega van Matteo Salvini leek een tijd op weg om de grootste partij te worden en de leider zelf premier, maar ook daar zit de klad er in. Salvini heeft intern de zaak niet langer op orde.

Alleen in Frankrijk ziet de populistisch toekomst er niet al te beroerd uit. Marine Le Pen is net als Wilders baas in eigen huis en blijft een tegenstander waar president Emmanuel Macron rekening mee zal moeten blijven houden. Er is genoeg Frans onbehagen, – de gele hesjes zijn ondanks corona niet verdwenen -, om Macron bij de presidentsverkiezingen van 2022 tot een tweede ronde te dwingen. Niettemin, een president Le Pen is en blijft net zo onwaarschijnlijk als een minister-president Wilders bij ons.

Peter van Nuijsenburg, Baudet, Brokkenpiloot
Brokkenpiloot Baudet in volle glorie
Foto Schermafb. GeenStijl

Populistische partijen hebben meestal niet eens tegenstanders nodig om de vernieling in te gaan. Ze doen het zelf wel. Dat is een internationaal verschijnsel. Baudet is een paljas maar zijn collega’s zijn behalve Le Pen, – en hier in de polder Wilders -, geen haar beter. Dat maakt het populisme tot een bij uitstek negatieve beweging. Een megafoon voor het grote onbehagen en een vergaarbak van proteststemmen, meer wordt het niet. Iets constructiefs zullen ze nooit tot stand brengen. En al die kiezers die steeds weer op hen of op een aanverwante club, denk aan die bejaardenpartij, stemmen, zullen steeds weer bedrogen uitkomen. Als je behept bent met enig gevoel voor dramatiek zou je dit ‘tragisch’ kunnen noemen.

Eerder op Trefpunt: Egotripper Baudet

 

Over Peter van Nuijsenburg 259 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (1951) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD, het Financieele Dagblad en diverse omroepen. Hij was correspondent in Johannesburg, Berlijn, Tokio en Rome. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.

11 Comments

 1. Zo af en toe een uitstapje naar Nederland, Vlaanderen of elders moet kunnen in mijn ogen. Zolang de focus maar op Zuid-Oost Azië blijft en Thailand in het bijzonder. Mocht er een stukje verschijnen over iets dat mij totaal niet aanspreekt dan kan ik dat gewoon overslaan. Pas als regelmatig ga denken ‘wat moet ik hier nu mee??’ doet een site het slecht. Ik snap de redenatie wel om het alleen bij Azië te houden, maar ik snap de redactie prima om zo nu en dan een uitstapje te doen dat wat opvult en een deel van de lezers wel kan bekoren.

 2. Ik vind de artikelen van Peter van Nuijsenburg heel informatief en leesbaar. Ik heb er geen enkel bezwaar tegen als ze af en toe op Trefpunt Azië verschijnen.

 3. Ik vind de artikelen van Peter van Nuijsenburg vaak veel meer diepgang hebben dan wat ik in de kranten lees. Ze zijn wat mij betreft echt een verrijking voor deze website.

 4. Gelijk heb je Helmoed, voor het volle pond.
  En nog minder begrijp ik de plotse verschijning van jubelzangen over kroostrijke Roomse kinderweelde, de evolutie van agrarische boerentaal uit gewestelijk Holland of filosofieën over Limburgse moeders van honderd jaar geleden in hun nostalgische plattelandsdorp onder de kerktoren.
  Oh, my Buddha, waar ben ik verzeild geraakt…
  Ik zei net vaarwel aan mijn Limburgse minidorp om mij vrij te vechten en een open geest op de wereld te krijgen en mijn verkalkte door mijn opvoeding opgelegde vooroordelen kwijt te raken. Trefpunt Azië is van zijn roots geraakt, net als Baudet.

  • Eens met Alphonse en anderen.
   Het begon hier als Trefpunt Thailand. Toen werd het Trefpunt Azië, d.w.z. Thailand met wat omringende landen. Vervolgens werd het Trefpunt Azië met heel Azië behalve Rusland (zie het plaatje). Toen werd het Trefpunt Azië met de hele wereld. Ten slotte werd het Trefpunt Azië met van alles en nog wat.

   Van dit soort artikelen zijn er niet 13 in een dozijn, maar 145 in een gros verschenen. Ook dit verhaal voegt niets toe, het bidet-plaatje vind ik bovendien wat flauw.

   Als een site te uitgebreid wordt, qua onderwerpen, dan zakt het door de bodem en is het niets meer. Een beetje preken voor eigen parochie of zo.

   Schoenmaker, blijf bij je leest. Alleen Thailand met uitstapjes naar omringende landen is wat mij betreft, als lezer, oké.

  • Vijf keer Baudet op 4.600 bijdragen; heel veel Trump maar die meneer vooral in combinatie met Azië, Alphonse, een paar uitstapjes naar het Land van Toen en wij zijn van onze roots af? Nee, dat vind ik overdreven. En, om uit de school te klappen, ik ben blij dat af en toe het gat in de planning opgevuld kan worden. Dat is de makke van een kleine site die zijn lezers tenminste twee bijdragen per dag wil presenteren: schrijvers gaan niet per blik over de toonbank en de site wil geen artikelen opwarmen en nog eens plaatsen.

 5. Begrijp niet goed waarom er in trefpunt Azie een stuk geschreven wordt over Baudet. Mogelijk bedoeld voor de telegraaf en per ongeluk in trefpunt Azie belandt??

  • Dan heb jij de artikelen over Baudet, Trump en anderen gemist die al drie jaar in dit medium verschijnen. Zie de link onder het Baudet-artikel. Nederlandse politiek is geen hoofditem in Trefpunt Azië maar voor Nederlanders wereldwijd is de politieke situatie ‘thuis’ wel degelijk van belang, denk aan visa, AOW, belastingverdrag etc.

   • Baudet is puur Nederlandse politiek. Trump helaas wereldpolitiek wiens daden universele consequenties hebben. Dat jullie politiek louter Nederlands poppentheater deze website haalt is en blijft totaal onlogisch. Houdt ook geen rekening met Vlaamse lezers en medewerkers van trefpunt Aziė, dus wordt niet “Trefpunt wij Nederlanders onder ons”. Het argument dat Nederlandse expats door het lezen van dergelijke artikels zogezegd op de hoogte blijven van wat er in hun “vaderland” gebeurd… sorry maar voor de geinteresseerden zijn er andere wegen. Waak aub over de inhoud van de website, het is geen onnodige oefening.
    Rekening houden met iemand anders mening is zo een oefening.

    • Roger, ik waardeer jouw mening. Maar dit loopt nu 3 jaar en zover ik kan zien is er tot nu toe niet of nauwelijks gereageerd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*