Op zoek naar schoonheid in Azië: Bao Pham

Handigheid en vakmanschap verkrijg je meestal door eindeloos te oefenen. Je kan het aanleren en daarna bijschaven, verfijnen. Bij sommigen bevoorrechten zit het in de genen. Maar zonder creativiteit staat deze vaardigheid eigenlijk nergens. Een muzikant die enkel covers speelt voegt niets toe, creëert niets. Het is de componist, de tekstschrijver, de dichter, de architect, de mode-ontwerper… het is de kunstenaar.

Wanneer vakmanschap en creativiteit zich verenigen in een persoon ontstaat vernieuwing. Hij of zij bezit dan de tools om schoonheid te scheppen. Originaliteit en fantasie komt automatisch om de hoek kijken.

Ik zag Bao Pham (1975) onlangs om die hoek kijken. Deze getalenteerde Vietnamese schilder en illustrator woont momenteel in Iowa USA (als 11-jarige geëmigreerd). Ruim toebedeeld met de gave van creativiteit schept hij personages uit een fantasiewereld. Met zachte, verfijnde penseelstreken schildert hij kleurrijke taferelen vol natuurelementen.

regen, een inspiratiebron

Over een recente reeks getiteld ‘The Rain’, vertelde hij tijdens een interview: “Het is een losjes verbonden verhaal dat de veranderingen beschrijft die het afgelopen jaar op mijn pad zijn gekomen. Regen brengt leven en kleur, maar kan ook verwoesting brengen. Het is een grote bron van vreugde of verdriet en brengt voor mezelf vooral inspiratie.

Elk werkstuk is een reactie op dit thema, een viering van een lentebui, de melancholie die ermee gepaard gaat en de overweldigende kracht die het kan hebben. Ik besef heel goed dat de ontwerpen en ideeën diep geworteld zijn in de cultuur waarin ik ben opgegroeid want het zijn elementen uit mijn Chinees/Vietnamese afkomst. Ik wil schilderijen maken die ik nooit eerder heb gezien of heb leren kennen”.

Of, met andere woorden, de moeilijke weg van de originaliteit kiezen. Mijn bewondering voor deze man is dan ook groot.

zijn instagramaccount: https://instagram.com/baotpham?igshid=89g9oykko37j
u vindt hem ook op youtube: https://youtu.be/I9lQpaPQtZg

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*