Bangladesh: vijfduizend textielwerkers ontslagen na staking

Bangladesh, Dhaka

Zo’n vijfduizend Bengaalse textielwerkers zijn ontslagen omdat zij wekenlang staakten voor hoger loon en betere werkomstandigheden. De staking bracht de sector, geschatte waarde €30 miljard en banen voor ruim vier miljoen mensen, fikse verliezen toe. De werkgevers stelden dat de stakers dieven en vandalen waren. De vakbonden beschuldigden de werkgevers van intimidatie. Bij optreden van de politie tegen de stakers viel één dode en vijftig gewonden.

Ergernis van werkenden was gewekt doordat nieuwe arbeidskrachten hogere lonen kregen. Eind december steeg het maandloon voor nieuw werknemers van omgerekend €60 naar €93. Werknemers met zeven en meer jaren ervaring zagen hun lonen met slechts €5 stijgen.

Half januari gaven de werkgevers toe en gaven iedereen dezelfde loonsverhoging. Toen de stakers weer aan het werk gingen werd ontdekt dat er duizenden ontslagen waren gevallen. De vakbonden menen dat het om zevenduizend mensen gaat.

Het straatarme Bangladesh is na China de grootste textielexporteur ter wereld en probeert concurrerend te blijven ten opzichte van andere Aziatische landen door de loonkosten zo laag mogelijk te houden. Na de overweldigende overwinning van premier sheik Hasina bij de recente parlementsverkiezingen gingen de lonen wat omhoog, maar voor velen was dat onvoldoende.

De sector heeft door die lage lonen en slechte werkomstandigheden voortdurend te maken met conflicten. Volens persbureau AsiaNews halen die nauwelijks de media meer, geweld van en tegen stakers komt regelmatig voor. De nu ontslagenen hoeven niet te rekenen op nieuw werk, want voor de werkgevers is door het ruime aanbod op de arbeidsmarkt vervanging geen enkel probleem.

Bangladesh, Kledingateliers, Erik Kuijpers

In Bangladesh zijn minstens 4500 textielbedrijven en kledingateliers. De industrie produceert voor westerse merken als H & M, Zara, Walmart, Tesco, Kappa, Tommy Hilfiger en Calvin Klein. De overgrote meerderheid van de werkenden zijn vrouwen. Met veiligheidsvoorzieningen wordt gesjoemeld. Dagelijks zijn er daardoor ongelukken op de werkvloer.  In 2013 stortte een fabrieksgebouw in waarbij 1300 mensen om het leven kwamen.

Uit AsiaNews

Meer op Trefpunt: kledingateliers Bangladesh een ramp
Redactie
Over Redactie 589 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.