Bangladesh. Enorme toename van seksmisdrijven

Bangladesh, verkrachting, Erik Kuijpers

Verkrachting. Vrouwen en kinderen het slachtoffer; vervolging faalt

Bangladesh is een overvol land met meer dan 170 miljoen inwoners waarvan de meerderheid moslim is. Twintig miljoen mensen wonen samengepropt in hoofdstad Dhaka, in eentonige en vooral vuile voorsteden.

Het achterland heeft regelmatig wateroverlast van de grote rivieren Ganges en Brahmaputra die in Bangladesh samenkomen en uitstromen in de delta. Meer dan 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens; de bevolking in het achterland is buitengewoon conservatief.

Bangladesh, verkrachting, Erik Kuijpers

Toename van (kinder) verkrachting en andere geweld

Een explosieve stijging in seksueel getinte misdrijven tegen vrouwen en jonge kinderen, meisjes maar ook jongens, is zichtbaar in 2019. In 2018 werden 942 gevallen gerapporteerd, in het eerste halfjaar van 2019 al 731. Dit aantal blijkt niet uit politierapporten maar uit verhalen over verkrachting in de 14 grootste landelijke kranten.

Maar volgens de Bangladesh Mahila Parishad, de Bangladesh Women’s Council, ligt dat aantal vele malen hoger. Veel slachtoffers doen geen aangifte of houden de mond maar vanwege de diepgewortelde vrees dat zij de schuld krijgen van de verkrachting en mogelijk door de familie worden uitgestoten.

‘Je zult het er wel naar gemaakt hebben…..’

De moslimgemeenschap buiten de grote steden is uiterst conservatief en die mensen zien het slachtoffer van verkrachting als iemand zonder eer; de persoon wordt nagewezen door de omgeving. Dan houden de slachtoffers wel de mond dicht…..

Verkrachting en dan moord, en ook gangrape komt voor jegens kinderen tussen 7 en 12 jaar.

Ook scholen blijken niet veilig voor verkrachting…..

Op de madrassa’s, dat zijn koranscholen, komt seksueel misbruik en verkrachting van meisjes en jongens voor. Vorige week werd een schoolhoofd gearresteerd wegens misbruik van 8 meisjes, en een collega werd opgepakt voor misbruik en verkrachting van 20 studentes. Zoals een criminoloog opmerkt, ‘Ouders letten niet op, en zijn zich niet bewust van de mogelijkheid van seksueel misbruik. Ze hebben beiden werk en denken niet aan een veilige haven voor hun kinderen overdag.

Bangladesh heeft niet voor alle groepen in de samenleving een betrouwbare dagopvang en als het er al is blijkt die onbetaalbaar voor de armen.

Bangladesh, verkrachting, Erik Kuijpers

Waarom loopt het zo de spuigaten uit?

Een van de activisten en zelf slachtoffer van verkrachting, mevrouw Maksuda Akhter, wijt het aan een ‘very frustrated social and civil life‘ in de slaapsteden rond Dhaka, aan het gebrek aan opleiding bij de ouders en het ontbreken van andere mogelijkheden tot ontspanning voor grote groepen in de bevolking.

Wetgeving is er voldoende in het land. Maar vaak zijn wetten niet meer waard dan de inkt in het wetboek…… Politie en justitie knijpen de ogen dicht en men denkt dat in geen 4 procent recht wordt gedaan in dit soort zaken. Van de 17.289 aan de politie gemelde gevallen van verkrachting en aanranding in de jaren 2014 tot en met 2017 hebben er maar 673 tot een veroordeling geleid. Andere bronnen vermelden slechts 3 procent…..

Geld, macht, invloed, dat is wat telt……

Je recht halen als slachtoffer is uiterst lastig. De daders hebben geld, macht en invloed en daarmee brengen ze het slachtoffer tot zwijgen. Er is zelfs een tendens om na verkrachting maar te trouwen met de dader……

Een deskundige geeft als reden ‘Wij moeten moderne normen en waarden uit het westen aanvaarden maar veel traditioneel levende mensen krijgen dat niet voldoende op een rij. Dat veroorzaakt een conflict tussen oude en nieuwe normen en waarden en daarom vindt verkrachting plaats.’

Daarom? Een vreemd verband. Ongeloofwaardig ook. En hoogst laakbaar. Bangladesh zit met een ernstig probleem en moet er dringend iets aan doen.

Bron:

Deutsche Welle and Taiwan News; https://tinyurl.com/yxjkrcoj

Foto’s en prenten

Kinderen; photo thanks to the facebook page of Bangladesh Shishu Adhikar Forum, the Nationwide Movement for Rights of the Child in Bangladesh.

Logo Bangladesh Mahila Parishad (Bangladesh Womens Council); website mahilaparishad.org

Logo Manusher Jonno Foundation; website manusherjonno.org

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 808 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*