Bangladesh. De ui wordt duur betaald…


Bangladesh, ui, Erik Kuijpers

De ui! Tranentrekker pur sang van moedertje natuur!

Meer dan 5.000 jaar al bekend bij de mens. China, andere delen van Azië, Egypte, de oude Grieken en Romeinen. Piramidebouwers in Egypte kregen uien als voedsel voor kracht en gezondheid en overleden farao’s kregen ze mee in hun tombe als voedsel en medicijn op hun lange reis.

Daarna gaan uien de wereld over als supplement in onze dis. Niet alleen de ui maar ook zijn broertjes als bieslook, prei en knoflook.

Bangladesh, ui, Erik Kuijpers
Uiensoep

De ui parfumeert je darmen!

Deze groente is een geweldige smaakmaker en is geurig; hij heeft een stimulerende werking op het darmstelsel. Daarom kennen wij een oud spreekwoord: Uien en rapen doen het gat gapen.

In de Aziatische keuken is hij niet weg te denken! Niet voor niets nemen China en India samen de helft van de wereldproductie voor hun rekening.

Maar Bangladesh lijdt onder een ui crisis…

In Bangladesh zijn uien onmisbaar in de dagelijkse keuken. In de steden eet men rijst met vis, er buiten rijst met vegetarische pot en een uitje hoort daarbij. Geen curry zonder uitje; geen Dhakaiya Biriyani zonder uitjes. De ui is de ziel van de Bangla keuken. En hij is halal!

Bangladesh, ui, Erik Kuijpers
Dhakaiya Biriyani

Maar de ui is op! De eigen landbouw, vaak op kleine familieveldjes naast de rijstvelden, voorziet slechts in twee derde van de ui-behoefte voor de 165 tot 170 miljoen inwoners en de rest wordt geïmporteerd uit buurland India.

Maar in India is er ook tekort aan ui. Hevige moessonregens hebben de oogst sterk gereduceerd en de regering heeft alle export van uien verboden. In Bangladesh leidt dat tot ernstige ui-tekorten, stijgende prijzen en vooral enorme boosheid onder de Bangla’s. Kom niet aan ons voedsel!

Bangladesh, ui, Erik Kuijpers
Curry. Hier met ui…..

In de ban van de ui

Een kilogram van deze belangrijke groente en smaakmaker van curry en dagelijkse pot kost normaliter 32 eurocent maar is nu al 1,41 euro! De overheid zoekt naarstig naar uien in landen als Myanmar, Turkije, Egypte en China maar het duurt even voordat export op gang komt. Er is nu dus een ernstig ui-tekort!

De overheid heeft nu uien opgekocht en verkoopt die aan de armen tegen een prijs van 48 eurocent de kilo. Met subsidie dus. Voor een gigantische stad als de hoofdstad Dhaka, met 18 miljoen inwoners, is er helaas voor slechts 9.000 mensen ui. Dat is een half promille!

De ui op de bon

Maximaal 1,8 kilo per persoon die aan de vrachtwagen verschijnt ‘zolang de voorraad strekt’ uiteraard. En alleen voor de armsten maar, blijkt uit onderzoek, ook de middenstand sluit zich aan in de lange rij van mensen die ui willen voor hun dagelijkse hap.

Een van de chauffeurs van de 35 trucks die door Dhaka rijden vertelt dat hij vandaag 400 kilo heeft mogen verkopen aan 250 mensen maar dat de rij 50 tot 60 mensen langer was dan de voorraad. ‘Die hebben wij zonder uien weg moeten sturen’ zegt hij bedrukt.

Een zakenman is boos. ‘Ik ben bankier en heb mijn hele lunchpauze in de rij gestaan en heb nog geen uien!’ vertelt een boze meneer Aziz. ‘Het ziet er naar uit dat wij onze eetgewoonte moeten veranderen: geen uitje meer in onze curry.’ Ook in restaurants wordt het al uit het menu gelaten; geen salade met ui meer gratis op tafel.

Het land gonst van de geruchten dat groothandelaren uien hamsteren om zo de prijs op te drijven. Maar dat wordt ontkend.

En een Bangla vissersvrouw verzucht: ‘Ja, de ui wordt duur betaald!’

Bron:

Courthousenews; https://tinyurl.com/y5jzwjx8

Foto’s en prenten

Houtsnede uit 1547; wikimedia, 36029053.

Uiensoep; wikimedia, 53717010.

Dhakaiya Biriyani; wikimedia, 19698932.

Curry’s; wikimedia, 4773647.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland