Repatriëring Rohingya in Bangladesh gedoemd te mislukken

Repatriëring Rohingya in Bangladesh gedoemd te mislukken
Vluchtelingenkamp Cox Bazaar. Foto: Ate Hoekstra.

Bangladesh onderneemt weer een poging om Rohingya-vluchtelingen naar hun thuisbasis Rakhine in Myanmar te repatriëren. Vorig jaar januari ondertekenden Bangladesh en de Birmese regering een document over een zogeheten ‘Physical Arrangement’, dat de terugkeer naar hun thuisland moet vergemakkelijken. Bij voorkeur binnen twee jaar na ondertekening.

De Rohingya-moslims vluchtten in augustus 2017 met honderdduizenden naar Bangladesh om uit handen te blijven van het leger en boeddhistische bendes die zich schuldig maakten aan genocide, dorpen platbrandden, vrouwen verkrachtten en kinderen en volwassenen vermoordden. Bangladesh herbergt momenteel meer dan 1,1 miljoen vluchtelingen uit het buurland. Door de Birmezen worden ze al decennialang als stateloos beschouwd. Daardoor kunnen ze in Myanmar nauwelijks gebruik maken van scholing en deelname aan het maatschappelijk leven.

Repatriëring Rohingya in Bangladesh gedoemd te mislukken
Foto: Getty Images

Gedwongen terugkeer

Twee eerdere pogingen tot repatriëring mislukten. De Birmese autoriteiten slagen er namelijk niet in om het vertrouwen te winnen bij de Rohingya. Veel vluchtelingen zeggen nog niet klaar te zijn om terug te keren vanwege veiligheidsredenen. De internationale gemeenschap, met inbegrip van de Verenigde Naties, is zeer kritisch over de gedwongen terugkeer van de vluchtelingen. Ze moeten zelf kunnen beslissen over een terugkeer naar het overwegend boeddhistische land vinden onder meer de VN en Amnesty International.

Leider Aung San Suu Kyi, die haar geloofwaardigheid in de rest van de wereld heeft verloren, verdedigt de oorzaak van de brute acties van haar regering. Het is terrorisme en niet sociale discriminatie of ongelijkheid die de crisis heeft veroorzaakt, zegt ze. Volgens haar hebben critici van buitenaf makkelijk praten omdat ze niet verantwoordelijk zijn voor het politieke proces van verandering in haar land.

Migranten Bangladesh

Bert Vos, Rohingya bloedbad, Reuters-journalisten
Vluchtelingenkamp Cox Bazaar, Bangladesh. Foto: Ate Hoekstra

Myanmar is overwegend boeddhistisch. De Birmese overheid zegt uit zelfverdediging te handelen door de aanval te openen op radicale moslim militanten. Zij voerden aanvallen uit op politieposten. Door de acties van het leger zijn echter mogelijk duizenden onschuldige moslims om het leven gekomen, dorpen platgebrand en talloze vrouwen verkracht. Suu Kyi noemt de Rohingya nooit bij naam. En volgt daarmee de lijn van de overheid die de autochtone minderheid beschouwt als illegale migranten uit Bangladesh. Alhoewel veel gezinnen al generaties in Myanmar wonen. De verwachting is dat het probleem op korte germijn niet wordt opgelost en de vluchtelingenkampen nog lang blijven bestaan.

 

Bron: Boeddhistisch Dagblad

Bert Vos
Over Bert Vos 173 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*