Bangladesh. Mysterieuze moorden in vluchtelingenkampen Rohingya

Redactie, Vluchtelingenkampen, Moorden, Rohingya
Foto vluchtelingen op Scepte.net

Moslim-vluchtelingen uit Myanmar leven niet alleen in mensonwaardige omstandigheden in kampen in buurland Bangladesh, maar ook in vrees door een aantal mysterieuze moorden. Sinds augustus vorig jaar zijn volgens het persbureau Reuters in de verschillende kampen bij de stad Cox’s Bazar negentien mensen om het leven gebracht. Onder de slachtoffers waren leiders van groeperingen binnen de vluchtelingengemeenschap. Lokale autoriteiten en vluchtelingen houden volgens Reuters de militante verzetsgroep Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) verantwoordelijk, maar daarvoor is volgens de politie geen bewijs gevonden.

De kampen worden overdag bewaakt door het leger, ’s nachts door de politie. De autoriteiten hebben 1400 extra politiemensen naar het district Cox’s Bazar gestuurd. ‘We hadden 1000 agenten voor een miljoen mensen, dan kun je je wel een voorstelling van de situatie maken.’ zei politiecommandant Afrujul Haque Tutul. Na de laatste twee moorden, vorige maand, zijn drie Rohingya-verdachten gearresteerd. Het probleem voor de politie is dat in de kampen niemand durft te getuigen uit angst voor represailles.

Ook voor  de exodus uit Birma vorig jaar augustus was er al sprake van geweld en moordpartijen, volgens de politie het gevolg van rivaliserende groepen die controle over de distributie van (hulp)goederen wilden. In totaal zijn sindsdien 300 Rohingya gearresteerd voor moord, ontvoering en beroving.  Volgens Tutu vinden die misdaden hun oorzaak in al in Burma bestaande tegenstellingen in de moslim-gemeenschap die naar Bangladesh zijn meegenomen. Buitenlandse hulpverleners zeggen dat veiligheid van de vluchtelingen een grote zorg is. Rode Kruisvoorzitter Peter Maurer sprak  zondag dat na  een bezoek aan de kampen van een uitdaging in een situatie waarin grote aantallen mensen hutje bij mutje op elkaar moeten leven onder de meest primitieve omstandigheden en bittere armoede.

Angst voor wraak

Redactie, Vluchtelingenkampen, Moorden, Rohingya
Foto Unicef

Opvallend is wel dat de slachtoffers van de laatste twee moorden, gepleegd door een gewapende groep mannen, goed Engels sprekende gemeenschapsleiders waren en als woordvoerder optraden bij bezoeken van buitenlandse delegaties. De weduwe van de vorige maand op een drukke  weg  even buiten het Balukhali-kamp vermoorde 35-jarige Arifullah vertelde de journalisten onder beding van anonimiteit en geheimhouding van de ontmoetingsplaats dat haar man een criticus was van ARSA. Zij vreesde voor represailles. De weduwe van een in februari doorgeschoten groepsleider durfde uit angst voor wraak de zaak zelfs niet bij de politie aan te geven.

Woordvoerders van ARSA, dat in 2013 door moslimballingen in Saoedi-Arabië werd opgericht, ontkenden elke betrokkenheid. Zij schreven de moorden toe aan gewapende groepen die in de kampen  onder de naam ARSA actief zijn maar niets met de beweging van doen hebben. ARSA had eerder verklaard nooit burgers te zullen aanvallen en alleen al uit dankbaarheid voor de opvang van de vluchtelingen door de autoriteiten in Bangladesh zich niet schuldig maakt aan moorden in de kampen.

Amnesty rapporteert ARSA-bloedbaden

De organisatie, die vooral onder jongeren steeds meer aanhang zou krijgen, schuwt echter het geweld niet. In mei publiceerde Amnesty International een gedetailleerd rapport over één of meerdere bloedbaden die ARSA-strijders vorig jaar augustus zouden hebben aangericht onder de Hindoe-gemeenschap in Rakhine.  99 hindoe-vrouwen, -mannen en -kinderen kwamen hierbij om het leven. Daarnaast maakte ARSA zich schuldig aan ontvoeringen van dorpsbewoners. Volgens Amnesty zaaide ARSA ‘met deze wrede aanvallen veel angst onder de hindoes en andere etnische gemeenschappen in de deelstaat Rakhine.’

Redactie, Vluchtelingenkampen, Moorden, Rohingya
Niet nader toegelichte foto bij ARSA-kritisch artikel op site Arakan Media

Amnesty-onderzoekers interviewden tientallen mensen in Myanmar en in vluchtelingenkampen in Bangladesh, en gebruikten fotografisch bewijsmateriaal dat door forensisch pathologen werd geanalyseerd. Amnesty wil zowel de repressie, moordpartijen en verkrachtingen door miltante boeddhisten en leger tegen de moslim-minderheid in Rakhine aan de kaak stellen als het tegengeweld van moslim-nationalisten.[/caption]

Burma: geen autonomie voor Rakhine

ARSA wil autonomie voor Rakhine. Dat is geen.nieuwe eis, ook direct na de Tweede Wereldoorlog, toen nog onder Brits bestuur moslims uit de buurlanden naar Rakhine kwamen, was er een autonomie-beweging. Volgens waarnemers dat  streven naar autonomie veel meer dan religieuze haat tussen moslims en boeddhisten de dieper liggende reden van het conflict in Rakhine. Het bewind in Rangoon vreest dat autonomie een stoplap is voor onafhankelijkheid en wellicht aansluiting bij Bangladesh. Bovendien zouden er in Rakhine lucratieve gasvelden zijn.

De Rohingya waren door destijds de junta in Burma al ruim drie decennia rechteloos verklaard (ze werden beschouwd als illegale Bengali). De religieuze component ging pas een zeer grote rol spelen na eind jaren negentig, met de opkomst van het moslim-extremisme en de vaak door populisten aangezwengelde haatreacties tegen de islam in het algemeen.

Bronnen: Reuters, Amnesty

Meer over het conflict met Rohingya en de vluchtelingenstroom:

De historie. Tijdlijn van Wall Street Journal.
Het leed in de kampen. Reportage Ate Hoekstra in Trouw
Moslims het slachtoffer. Westerse hulporganisaties en de media. Annemarie Kas in NRC

 

Redactie
Over Redactie 526 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*