Bangladesh. Leerlooiers en de handelsoorlog van Trump


Bangladesh, leerlooiers, Erik Kuijpers

Kan een groot moslimfeest de economie stimuleren? Waarom niet; de viering van kerstmis veroorzaakt ook een koopgolf.

Kijk naar Bangladesh. Een land met meer dan 160 miljoen inwoners waarvan 95% moslim is. Er is onderzoek gedaan naar de invloed van het grote offerfeest, Eid-ul-Adha, dat vier volle dagen duurt.

Stimulans voor de economie.

Drie miljard euro wordt extra in de economie gepompt waarvan 2,2 miljard omzet in offerdieren. Voorts is het een feest voor de transportsector en hoogtij voor verkopers van koelkasten en vriezers.

Bangladesh, leerlooiers, Erik Kuijpers

En wat betekent het voor leerlooiers?

In korte tijd worden 10 miljoen dieren geofferd waarvan 3,5 tot 4 miljoen koeien en waterbuffels; de andere dieren zijn geiten en schapen. En daar komt huid vanaf…..

Leer is exportartikel nummer twee van Bangladesh, na de export van kleding. Deze jonge industrie draagt bij aan de welvaart van het land en geeft mensen werk. In de tijd van deze moslimfeestdagen verschijnen bemiddelaars, tussenpersonen, op de markt die bij mensen thuis langs gaan om huiden op te kopen. Veelal wordt thuis geslacht en, vanwege de strenge regels, door bevoegde loonslachters.

De huid wordt opgekocht en weer verkocht aan leerlooierijen die daarna de groothandel voorzien. En de groothandel verkoopt leer aan het buitenland, vooral aan China.

De statistieken geven navolgend beeld:

Bangladesh, leerlooiers, Erik Kuijpers

De gestage groei stopt in het boekjaar juli 2017/juni 2018 door de invoering van een fixed prijs voor ongelooid leer (‘rawhide’) onder druk van de groothandel en de leerlooiers. De huidige vaste prijs waartegen leerlooierijen inkopen van 3,70 euro voor een vierkante voet ongelooid leer, wordt algemeen als pietluttig gezien en de tussenpersonen kopen pas in als ze het kwijt kunnen aan de leerlooierijen; bij te hoge voorraad bederft de huid.

Maar er is nu een probleem bijgekomen: Trump!

Bangladesh, leerlooiers, Erik Kuijpers

De invloed van de handelsoorlog op leerlooiers

Trump heeft op de invoer van leer en leerproducten uit China een heffing gezet van 25 procent. Op de totale invoer van lederwaren uit China ad 10 miljard euro betekent dat 2,5 miljard euro die de Amerikaanse consument meer moet betalen voor zijn ‘made in China’ schoenen óf China moet goedkoper exporteren.

China koopt in Bangladesh geen ongelooid leer maar ‘crust leather’ en dat is  leer gelooid maar niet geverfd. Gevolg: de groothandel in Bangladesh krijgt van de Chinese handel per vierkante voet geen 1,10 euro meer maar 85 eurocenten.

Deze prijsdaling komt uiteraard ook terecht bij de tussenhandel die tijdens het Grote Feest Eid-ul-Adha 10 miljoen huiden wil opkopen van burgers en er ook wat aan wil verdienen. Dan zakt de basisprijs ongelooid zo in dat de handel in huiden dit jaar nooit zo laag is geweest en er dus mensen in de leerlooierijen geen of minder werk hebben.

Voor het lopende boekjaar 2019/2020 wordt verdere afname verwacht in deze jonge industrie die aan veel mensen een boterham kan geven en waarvan de eerste minister, mevrouw Sheikh Hasina, in 2017 opmerkte dat leer het product van het jaar was.

Maar de toekomst voor leerlooiers en de handel ziet er nu beroerd uit.

Bron:

The Wire; https://tinyurl.com/y4m2zm6r

Meer lezen?

The Daily Star; https://tinyurl.com/yxcljwd4

Foto’s en prenten

Leerlooiers, 1880; wikimedia, 981570.

Leerlooiers, thans; wikimedia, 1492966.

Logo Bangladesh Tanners Association; their facebook page.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland