Bangkok verken je het beste te voet

Sinds een aantal weken draag ik een klein maar wonderbaarlijk apparaatje bij me: een activity tracker, of in goed Nederlands een stappenteller. De gedachte erachter is dat het je stimuleert meer te bewegen, en dat is natuurlijk goed voor je gezondheid. Misschien val je ook nog een beetje af. De minimumnorm is 10000 stappen per dag, in mijn geval is dat 8 en een halve kilometer. In Amsterdam kom ik daar natuurlijk niet aan – te koud, te regenachtig, en fietsen telt niet – maar hier in Bangkok ga ik er iedere dag fluitend overheen. 15000, 16000, niets is me te veel.

Paul Overdijk. Banggkok, te voet
… stappen tellen naar gezond leven…

De beste en leukste manier om een stad, een wijk, een buurt te verkennen is lopen. Lopen, kijken en als het kan af en toe een praatje maken. Hier in Bangkok moet je daar wel een beetje je best voor doen – het is 30 graden, en ook in de kleinere straten heeft de auto de opperheerschappij. Bovendien begrijpen de Thais niet altijd waarom iemand die geld heeft (en alle buitenlanders hebben geld) gaat lopen. Al voor 20 baht neem je bij mij voor de deur een motorbike taxi, die je een wandeling van een kwartier bespaart. En een airconditioned gewone taxi op vier wielen heeft een starttarief van 35 baht. Eigenlijk hoeft niemand hier te lopen, althans niet voor meer dan 10 minuten.

 

 

Paul Overdijk. Banggkok, te voet
… lopen over de spoorlijn, praatje maken ....

Een van de leukste wandelingen, die niet per motorbike taxi kan, is van mijn huis naar het dichtstbijzijnde metrostation. Je moet namelijk een stuk lopen over een spoorweg, die maar zelden wordt gebruikt. De rails lopen tussen de huizen van een aangrenzend wijkje door, en de mensen wonen letterlijk op de spoorlijn. Ze zijn duidelijk minder welvarend dan de bewoners van onze wijk, met zijn ommuurde villa’s, maar het ziet er allemaal wel veel gezelliger uit.

De spoorweg maakt gewoon onderdeel uit van hun wijk. Ze wandelen erover, zitten erop, of staan midden op de rails een praatje te maken. Soms staat er ook een tafel, stoel of parasol op het traject – en als er een trein langskomt wordt het allemaal even weggehaald. Ik heb een keer een klein karretje van de spoorwegen over het traject zien langskomen. Men rijdt langzaam, anders gebeuren er ongelukken, en voorop staat iemand op een fluitje te blazen om de bewoners te waarschuwen.

Een buitenlander die over hun spoorlijn wandelt is een zeldzaamheid, ondanks de vele buitenlanders die in deze stad met vakantie zijn, of hier wonen. Omdat ik bijna iedere dag over hun rails loop, beginnen ze me een beetje te kennen, en zeggen we elkaar gedag. En als ik binnenkort in vloeiend Thai een praatje kan maken, gaan ze vast nog wel wennen aan die rare buitenlander.

Paul Overdijk. Banggkok, te voet
…. het spoor bijna in je huiskamer…

En zo wordt het nuttige met het aangename verenigd. Ik houd ervan op plekken te wandelen waar niet iedereen komt, en zo deze stad steeds een beetje beter te leren kennen.

Op naar de 20.000 stappen!

Over Paul Overdijk 13 Artikelen
Paul Overdijk (Den Haag, 1953) komt al zo’n 25 jaar in Thailand, en woont sinds zijn pensionering twee jaar geleden parttime in Bangkok. waar hij onder andere Thaise taal studeert. In zijn werkzame leven was hij als directeur strategie van een groot logistiek bedrijf vaak in Azië. Hij zorgde ervoor dat Bangkok altijd op zijn reisroute lag als dat maar enigszins kon. Zijn interesse gaat uit naar geschiedenis, politiek en cultuur van Zuidoost Azië, maar als hij in Europa is schrijft hij ook over Europese en andere onderwerpen. Zijn blogs voorziet hij graag van foto’s.

6 Comments

 1. Hallo Paul,
  Vandaag hebben we dit stukje “gedaan”. Eerst zijn we de versmarkt over geweest en daarna hebben we jouw route even gelopen. Een aanrader voor mensen die meer willen zien van Bangkok dan alleen winkelcentra en shows. Dank voor de tip.

  • Leuk Peter, zo zie je maar: deze stad heeft vele onverwachte kanten…
   Groet, Paul

 2. Inderdaad, te voet ontdek je het meest. Ik heb in Thailand el elders ook vele kilometers gemaakt. Treinen hebben ook wel wat dus zo’n wandeling over een nauwelijks gebruikt spoor is natuurlijk prachtig. Gelukkig dacht mijn teerak er net zo over dus samen ook de nodige kilometertjes gemaakt. Mij had ze de benenwagen niet kunnen ontzeggen. Gezond en je ziet nog eens wat. Niet het water vergeten!

 3. Beste Peter,
  Dit stukje spoorlijn is ongeveer om de hoek van mijn huis. Het is maar kort overigens. Je komt er het gemakkelijkst door vanuit MRT station Klong Toei exit 1 te nemen, en dan een paar minuten lang Rama IV road te lopen in de richting van de expressway (die zie je voor je vanuit het metrostation, dus dat kan niet missen). Weldra kruis je een kleine spoorlijn, en die loop je gewoon linksaf op. Dan kom je er vanzelf. Groet, Paul

 4. Hallo Paul,

  Ik ben het helemaal met je eens, het is een fantastische stad om doorheen te lopen.
  Binnenkort gaan we er weer naar toe. kun je mij vertellen waar dit stukje spoorlijn is? Als we in de buurt zijn is het misschien iets om ook eens een uurtje door te brengen.

  Groeten,
  Peter

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.