Bangkok: Zoek de waarheid betekent verdeeldheid


Mei 2014. De Thaise militaire top en daaraan gelieerde machten gebruiken een lange periode van demonstraties met lockdown van Bangkok om orde op zaken te stellen. Staatsgreep. De gekozen premier Yingluck Shinawatra wordt van haar regeringszetel gewipt door een junta van geüniformeerde heren. Het excuus van deze Nationale Raad van Vrede en Orde: we zien ons gedwongen orde op zaken stellen. Burgeroorlog dreigt, de monarchie is in gevaar. De Raad belooft geluk terug te brengen in het leven van de Thais. Nationale verzoening moet verdeeldheid omsmeden tot nationale eenheid.

Redactie, Verdeeldheid, Protest Bangkok, Redshirts
‘Zoek de waarheid’ protest
Foto’s bij Twitter-berichten

Zes  jaar later blijkt dat de voormalige junta, inmiddels via de stembus voorzien van een democratisch tintje, uit een ander vaatje zal moeten tappen om een einde aan verdeeldheid te maken.  Zoek de waarheid, lasergeprojecteerd verscheen zondagavond 10 mei het Thaise equivalent van dat zinnetje op gebouwen en bruggen in Bangkok. Op die plaatsen in het luxe winkel- en zakencentrum waar in 2010 de militairen met een bevel van de toenmalige regering op zak een bloedig einde maakten aan massaal protest van de Redshirts.

Negentig mensen werden gedood, in overgrote meerderheid demonstranten. De verantwoordelijken voor deze geweldsuitbarsting hebben zich nooit hoeven te verantwoorden. Wat niet gold voor protestleiders, aanhangers van de voormalige premier Thaksin Shinawatra, die voor de rechter verschenen wegens het in vuur en vlam zetten van het rijkste deel van Bangkok. De eigenaren van luxe winkelcentra en kantoorgebouwen werden door hen gezien als deel van de elite.

Nostalgie brengt Dag van Nationale Eenheid

Vanzelfsprekend waren Prayuth en de zijnen not pleased met het laserprotest. Defensieminister en vicepremier Prawit Wongsuwan was kennelijk enigszins verrast door de actievorm, want hij wilde eerst laten uitzoeken of een laserprotest indruiste tegen het decreet dat demonstraties verbiedt. Maar zijn ondergeschikte, majoor-generaal Kongcheep Tantravanich, aarzelde niet en kondigde gerechtelijke vervolging aan van organisatoren en overtreders. ‘Deze acties leiden tot verdeeldheid en ondermijnen het vertrouwen van het publiek (in de regering) wat het land in de huidige situatie niet ten goede komt. Mensen die de waarheid zoeken, kunnen die gemakkelijk vinden in de rechtszalen, waar rechtvaardig wordt geoordeeld,’ aldus deze defensiewoordvoerder.

Het is duidelijk dat het protest een open zenuw raakt in de militaire regering. Acties als Zoek de Waarheid worden niet bevorderlijk geacht om  het beeld van eenheid uit te dragen. Illustratief daarvoor is dat het bewind twee dagen na het protest proclameerde dat 4 december voortaan een Dag van Nationale Eenheid wordt.  Het nostalgische tintje: op 4 december placht wijlen koning Bhumibol het volk toe te spreken aan de vooravond van zijn verjaardag. Daarbij riep hij vaak op tot kennis, liefde voor elkaar en eenheid.

Redactie, Verdeeldheid, Protest, Bhumibol
Een  koning temidden van het volk
Archief foto op Khaosod English

Die verjaardag op 5 december is een nationale vrije dag. Het een dag eerder hoog houden van symboliek van Nationale Eenheid moet in eigen tijd worden gedaan.  ‘Het is de bedoeling om  deze koning, die zo betrokken was bij het welzijn van het volk te eren’’, verklaarde een regeringswoordvoerder. En dat geeft dat er meer aan de hand is dan nostalgie. De wereld zag september 2016, toen Bhumibol overleed, een natie in rouw, Een week lang kleedde iedereen (nou ja bijna iedereen) op Thaise bodem zich in het zwart. De monarch als symbool van Nationale Eenheid wordt gemist.

Protest tegen de ski-koning

Hoewel er uit angst voor represailles in de Thaise media in alle talen over wordt gezwegen is het dankzij internet voor veel Thais geen geheim dat de opvolger van de Vader des Vaderlands al maanden in een luxe hotel in Beieren verblijft. Je kunt je afvragen of dit posthume eerbetoon aan zijn vader  een demonstratieve correctie voor de huidige vorst is. Terwijl miljoenen Thai brodeloos zijn geraakt door de corona-crisis haalt koning Vajiralongkorn keer op keer de wereldpers omdat hij met gevolg honderd kamers bezet houdt van hotel en luxe ski-oord Garmisch Partenkirchen. De media – en niet alleen tabloids als Bild Zeitung  –  smullen van verhalen over twintig haremdames in zijn gevolg en wat gebeurt in de ‘Pleasure rooms’ in het hotel.

Prayuth en Prawit moeten vooral nerveus zijn geworden door acties tegen de koning en zijn hofhouding in Garmisch, woensdag 6 mei. Met laserprojectie, net als een week later in Bangkok. In het buitenland verblijvende Thais projecteerden in Thai, Engels en Duits teksten als ‘Waar is de koning’ op de voorgevel van diens hotel. Ook werd er met Duitse burgers een petitie georganiseerd omdat de vorst zich niet aan de geldende quarantaine verplichtingen houdt.

In april wiekte hij binnen een etmaal naar Bangkok en terug om een familiefeestje van de Chakra-dynastie bij te wonen. Burgemeester en andere bestuurders in het ski-oord kregen daarna de ondankbare taak om aan hun bewoners uit te leggen waarom Europese en Duitse quarantaine maatregelen niet voor deze hoge Thaise gast van kracht zijn. ‘Hij en zijn gevolg hebben een onschendbare diplomatieke status’, zei de burgemeester tegen Welt am Sontag en nieuwsagentschap Focus. In Bangkok probeerde de regering de publicitaire schade te beperken door de website van Bild voor Thailand te blokkeren.  Het volk Nationale Eenheid opleggen lukt niet zonder censuur.

 

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 718 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*