‘Straatkokkin’ baalt van Michelinster

Sta je in Bangkok je hele leven als straatverkoopster van voedsel in je eettentje relaxed te wokken, ben je ineens de drager van een Michelinster. Dat overkwam de 72-jarige Supinya Jansuta. Bekend en beroemd om haar kreeftomelet. Gevolg lange wachtrijen, veel bekijks en stress. Niet iets waar ze bepaald blij mee isMedia in Thailand en daarbuiten berichten erover.

Een Michelinster voor een straattentje komt nauwelijks voor. Tot nu hebben drie ‘streetfood-koks’ die eer ontvangen. De altijd met skibril getooide kokkin Supinya is, volgens de gids voor Michelin-sterren, met haar restaurantje Raan Jay Fai een legende. Gespecialiseerd in verse vis en schaaldieren, bereidt in grote wokken op brandende kooltjes. De bril moet haar beschermen tegen opspattende kokendhete olie. In de recensies van de culinaire experts wordt louter in superlatieven gesproken over haar kookkunst, waarbij volgens kenners de kreeftomelet een feestje voor de tong is.

Full House

Jansuta zelf is er nogal cynisch over. Vlak na de uitreiking van de ster in december gaf ze als commentaar dat het wel ‘erg lang heeft geduurd’ voor ze de prijs kreeg. Maar nu wil ze die eigenlijk teruggeven. Veel mensen komen naar haar toe om haar te zien en een foto te maken maar bestellen niets”, zegt ze op de website www.eater.com. Door alle belangstelling loopt de wachttijd voor een maaltijd al snel op tot twee uur. Het restaurant heeft daarom een bordje laten maken met de tekst ‘Full House’. In de lange rij voor haar straattentje staan echter niet alleen hongerige klanten, maar ook volgens haar ‘inspecteurs van de belastingdienst die geld ruiken’.

Ze gaat er niet rijk van worden zegt de chefkok. Want ze kan haar prijzen niet verhogen bang als ze is om klanten kwijt te raken. Terwijl ze wel meer geld kwijt is aan de inkoop van grote hoeveelheden ingrediënten om de uitdijende klandizie te kunnen voeden. Haar eettentje is niet echt populair onder de lokale bevolking. Met 24 tot 31 dollar voor een kreeftomelet zit ze ver boven de gangbare prijzen van het straatvoedsel waar Bangkok zo bekend om is.

Een miljoen sterren

Haar dochter Yuawadee Junsuta heeft haar baan opgezegd om de grote toeloop en de reserveringen in goede banen te leiden. Zij heeft een wat positiever blik dan haar moeder op de zaak. “We zien onszelf gewoon zoals we zijn, Jay Fai is nog steeds Jay Fai.” Ze vindt dat als klanten naar hen toe komen en zeggen dat ze van haar moeders eten houden, dat ze dan een miljoen sterren per dag krijgen die er allemaal toe doen.

Foto homepage: FreeMalaysiaToday 

Bron: eater.com en ad.nl

 

Bert Vos
Over Bert Vos 75 Artikelen
Bert Vos is journalist, publicist en ZZP'er in Amersfoort. Hij is ook een enthousiast Thailand-reiziger.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*