Bangkok, the beginning. De Thaise leerschool van Cor Verhoef

LACHEN NAAR HET PLAFOND

 

cor verhoef, bangkok the beginning
Eigenaar buurtsuper met schrijver

 

Er zullen misschien lezers zijn op dit sympathieke blog die zich afvragen hoe ik in Thailand verzeild ben geraakt, waarom ik doe wat ik doe –les geven op een middelbare staatschool- en misschien nog wat andere vraagtekens hebben bij mijn persona…
Dus laat ik bij het begin beginnen…of is het het eind?

In het eerste jaar van deze eeuw werkte ik als baliemedewerker bij de destijds welbekende reisorganisatie NBBS Reizen. Ik verkocht op een knus kantoortje in de Haagse Schoolstraat, vakanties, vliegtickets, verzekeringen, rondreizen, alles wat reisgerelateerd was, you name it, ik verkocht het. Het werk beviel me uitstekend (nagenoeg al mijn directe collega’s waren jonge vrouwen, ik was de enige man en werd daarom haast dagelijks doodgeknuffeld) al gingen sommige vragen van klanten –“wat voor weer is het in de regentijd?”- na verloop van tijd toch wel schuren.

Op een goede dag kreeg ik een email van een voormalige collega die op het kantoor van onze Azie-agent in Bangkok werkte. Of ik zin had om het team in Bangkok te komen versterken?

Nu moet U weten, oh lezer, dat ik sinds de dag van mijn geboorte van mening ben dat mijn vaderland gedurende 6 maanden per jaar eigenlijk niet voor menselijke bewoning geschikt is. De kiemen van al mijn snode reisplannen richting warmere dreven werden zonder uitzondering gelegd in de aankomsthal van Schiphol, wanneer ik terugkeerde uit een door zon en warmte geteisterd oord tussen de keerkringen.

Mijn antwoord op deze vraag was meer een tegenvraag: ‘wanneer kan ik beginnen?’
Ik ga nu even in de versnelling, want anders duurt dit hele verhaal te lang en krijg ik van mijn moeder op mijn kop: ik werd aangenomen na een solicitatiegesprek in het Scheveningse Kurhaus, daarna explodeerden de Twin Towers en een aantal andere federale gebouwen in de Verenigde Staten –nee, dat kwam niet door het sollicitatiegesprek- de reiswereld kreeg een forse deuk en de NBBS ging failliet, ik kocht een enkeltje Bangkok, gooide nagenoeg mijn hele hebben en houwen in de kliko en zegde mijn huur op, stapte op het vliegtuig met een sporttas vol bagage en 2000 gulden in mijn zak, belde aan bij Vieng Travel, de agent van het inmiddels ter ziele zijnde NBBS en kreeg te horen:

“Sorry, geen werk voor je. De NBBS was onze grootste klant. We gaan het hier heel moeilijk krijgen”.

 

kinderenverhoef
kinderopvang in de wijk

Die nacht lag ik in mijn bed te staren naar het plafond en begon keihard te lachen. Mijn bed stond in een teakhouten huis op een boogscheut van de Chao Praya. Het huis, gelegen in de prachtige wijk Wat Daodung, huurde ik van Fil, de eigenaar van Vieng Travel, voor 2500 baht per maand. Reusachtige bananenbladeren zorgden voor schaduw in mijn mini-tuin van 4 vierkante meter, en in de vele sois kookten allerlei ooms en tantes dagelijks mijn hap wanneer ik maar trek had en in de Bangkok Post wemelde het van de advertenties van scholen die leraren zochten. Mijn bul van de lerarenopleiding Engels tweede graad zat nog in mijn tas.

Toen ik uitgelachen was begon ik na te denken wanneer ik voor het laatst hard gelachen had door alleen maar naar het plafond te staren…

Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 42 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.

3 Comments

  1. Mooie story. Soms moet een mens het leven naar zich toe laten komen.
    Ik ben benieuwd naar je lerarenjob…

  2. beetje late reactie Cor, maar het moet gezegd dat je wel lef hebt gehad zo op de bonnefooi naar Bangkok te vertrekken. Petje af.
    Zelfs met de belofte van het hele jaar mooi weer in het vooruitzicht.
    En dat lachen naar het plafond: misschien lichte doch positieve aanval van Thaise tropenkolder 🙂

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.