Bali gooit respectloze toeristen het land uit

Bali gooit respectloze toeristen het land uit
Bali Tirta Empul Tempel Offerandes. Foto ©Bert Vos.

Toeristen die de heilige plaatsen op Bali niet respecteren worden naar huis teruggestuurd. Die waarschuwing van de autoriteiten komt na een video van een stel uit Tsjechië, waarvan de vrouw haar privédelen wast met heilig water in een hindoetempel in Ubud. Dat meldt staatsnieuwsbureau Antara.

De video ging al snel viraal nadat het ‘wasje in het bassin’ te zien was op het Instagram-account van de vrouw. Het filmpje toont dat haar vriend water uit de pelinggih oftewel het heiligdom op haar kont spettert. Gefilmd door mede-rezigers. Na alle consternatie, na het viraal gaan van dit filmpje, bracht het Tsjechische stel een video uit waarin ze hun spijt betuigden. Het kwam zeiden ze door hun gebrek aan kennis over de tempel en de heilige status ervan.

Bali gooit respectloze toeristen het land uit
Bali Tirta Empul Tempel-bassin. Foto ©Bert Vos

Tempelregels

Volgens Ida Bagus Agung Partha Andyana, hoofd van het Balinees Verkeersbureau gedragen veel toeristen zich respectloos op heilige plaatsen door een gebrek aan informatie.

Zelfs geïnformeerde gasten begrijpen de regels soms niet of vergeten ze gewoon zegt hij. Hij vindt dat het noodzakelijk is om hen zowel mondeling als schriftelijk te informeren. Bagus pleit er daarom voor dat de regels voor toeristen die heilige plaatsen willen bezoeken strenger moeten worden.

Illegaal badderen

Het incident dat via social media de wereld werd in geslingerd heeft de discussie over het gedrag van toeristen op het Eiland van de Goden opnieuw aangewakkerd. De verwachting is dat het illegaal badderen in heilig water overheidsfunctionarissen ertoe zal aanzetten om het beleid aan te scherpen. Dit om te garanderen dat  toeristen die het eiland bezoeken zich weten te gedragen.

Bali gooit respectloze toeristen het land uit
Bali, Tirta Ampul Tempel. Verkoopster van offerandes. Foto ©Bert Vos

Heilige plekken van Bali

Gouverneur, I Wayan Koster, wil orde op zaken stellen en dat toeristen standaard begeleiding krijgen als ze zich op de heilige plekken van Bali begeven. Ook moet er goede voorlichting worden gegeven. Maar er is ook een rol voor de Balinezen zelf die in de toeristensector werken weggelegd, vindt hij. “Ze moeten niet alleen aan hun portemonnee denken. En vervolgens daarom mensen maar hun gang laten gaan om respectloos gedrag te vertonen in onze tempels.”

Bron: Coconuts Bali

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*