In Pattaya blijken ‘bad people’ van de politie te zijn

Politiechef maakt excuses nadat ontvoerders van vrouw politieagenten blijken

Het politiekorps van toeristentrekker Pattaya is opnieuw in opspraak geraakt door een zedenschandaal. Nadat een 23-jarige vrouw afgelopen weekeinde aangifte deed voor ontvoering en poging tot verkrachting bleken de ontvoerders politieagenten.

Commandant Apichai Klobpetch van het korps zag zich gedwongen tot een publieke verontschuldiging. Hij schreef het gebeuren echter toe aan een ‘misverstand’ en beloofde nader onderzoek.

TT redactie, Pattaya, Ontvoering

De vrouw, die anoniem wil blijven uit vrees voor haar veiligheid, was zondag op weg van huis naar het café waar zij werkt toen ze door twee mannen in burgerkledij werd aangehouden. De twee zeiden van de politie te zijn maar identificeerden zich niet. Ze namen de vrouw mee op hun motorfiets voor het afnemen van een test op gebruik van drugs.

In plaats van het politiebureau werd zij naar een afgelegen parkeerplaats gebracht, waar een groep mannen haar opwachtte. Haar belagers namen de benen toen de vrouw erin slaagde te ontsnappen. Zij zocht vervolgens bescherming op het politiebureau en deed aangifte.

Kolonel Apichai zei dat naar het zich laat aanzien alle betrokken mannen politieagenten waren en/of vrijwilligers van de politie. De groep is volgens hem opgeroepen op het regionale hoofdkantoor van politie te verschijnen voor verhoor. ‘Wij nemen de zaak hoog op’, verklaarde hij dinsdag in een tv-interview en waarschuwde het publiek waakzaam te zijn op ‘zich verdacht gedragende politie-agenten’. Vraag agenten altijd zich te identificeren als je wordt aangehouden, was zijn advies.

Het korps in Pattaya is in de jaren na de staatsgreep versterkt met vrijwilligers die (ook in burger) ingezet worden bij politie-acties. Daartoe behoren ook aanhoudingen door agenten in burgerklofje, die mensen staande houden voor controle op identiteitspapieren. Dit gaat gepaard met ter plekke visiteren en testen op het gebruik van drugs.

In juni vorig jaar werden in Pattaya zes politieagenten en vrijwilligers aangehouden op verdenking van aanhouding en opsluiting van een vrouw wegens drugsbezit. Zij zouden het slachtoffer hebben geïntimideerd, afgeperst en verkracht. Volgens de politie loopt een rechtszaak tegen hen.

Drie maanden later was het in Pattaya weer raak toen een vrouw werd aangehouden en gevisiteerd op bezit van drugs door een politieagent en twee vrijwilligers. Of dit drietal ook justitieel wordt vervolgd wordt niet duidelijk in de berichtgeving over deze affaire.

Vrije vertaling bericht Khaosod English 24/01/2007. 

Foto vrouw op politiebureau Khaosod English

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.