Een jaar fenomeen Donald. De Trump-verslaving

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Trump, Fenomeen
REUTERS/David Becker/Files

Het minste dat je van Donald J. Trump kan zeggen is dat hij een ongekend fenomeen is.
Geen Amerikaanse president voor hem heeft zo de media gedomineerd als de bouwondernemer en reality tv-ster uit New York. Natuurlijk, hij heeft middelen tot zijn beschikking waarvan zijn meeste voorgangers het bestaan niet eens hebben kunnen bevroeden. Maar hoe dan ook, de wereld is volledig in de ban van de 45ste president van de VS.
Hij is nu een jaar aan het bewind en het zou interessant zijn om in deze tijd van Big Data de hoeveelheid drukinkt en megabytes te meten die deze periode voor hem zijn gebruikt. Wat zijn andere verdiensten ook mogen zijn, hij is in elk geval een zegen voor de media-industrie. Kwakkelende kranten en kwijnende tv-zenders zijn weer opgeleefd. Van een boek over zijn eerste jaar in het Witte Huis, Fire and Fury van Michael Wolff, werden binnen een paar weken meer dan een miljoen exemplaren verkocht.
Ze produceren volgens Trump zelf voornamelijk nepnieuws, maar dat is vers twee. Voor een aandachtsjunk als de president geldt het oude adagium, dat ‘ze mogen schrijven wat ze willen, zolang ze maar over me schrijven’. Al was het maar om met het NEPNIEUWS!!! zijn achterban op te fokken.

Je zou verwachten dat er na een bijna twee jaar durend Trump-bombardement, de verkiezingscampagne meegerekend, enige Trump-moeheid zou optreden. Van tijd tot tijd hoor of lees je wel van iemand dat hij aan zijn taks zit, dat Trump-nieuws hem de neus uitkomt, maar dat zijn er niet veel. Zoals bij elke verslaving is afkicken moeilijk en alleen weggelegd voor de ware doorzetter. Hij is en blijft een kennelijk nooit opdrogende bron van fascinatie voor verslaggevers, stukjesschrijvers en tv-analisten. Pro en contra, ze kunnen er niet genoeg van krijgen.
Niets blijft onvermeld, van zijn voorliefde voor cheeseburgers tot zijn kijkgedrag, van zijn peilloze onwetendheid tot zijn tomeloze twittermanie. Psychiaters en psychotherapeuten van naam hebben op afstand hun diagnoses gesteld. Hij zou aan (beginnende) dementie (kunnen) lijden en op zijn minst een narcistische gedragsstoornis hebben.
Hier en daar werd daarom met de mogelijkheid geflirt om hem op medische gronden af te keuren. Volgens de grondwet zou dat kunnen, maar de procedure is ingewikkeld en omslachtig en bij nader inzien bleek het toch niet zo’n goed idee. Het zou de deur openen voor coups tegen presidenten die niet doen wat hun tegenstanders, van de eigen partij en de oppositie, willen. Een laatste onderzoek zou trouwens hebben uitgewezen dat er met de verstandelijke vermogens van de president niks mis is. ‘Vlijmscherp’, aldus de arts van het Witte Huis.
Dat betekent natuurlijk niet dat de president een ‘stabiel genie’ is, zoals hij zelf heeft verklaard. De test heeft ook een versie voor minder begaafden, zoals tegenstanders niet na konden laten op te merken.

Nuijsenburg, Backbencher, Trump, Prayuth, Fenomeen
Echte en fake-demcoraten: iedereen welkom bij de gastvrije Trumps
AP foto

Hij is dus klinisch niet dement of krankzinnig en, mogen we aannemen, evenmin een genie, maar wel ‘een idioot’ (minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson) en/of een ‘volslagen idioot’ (mediamagnaat Rupert Murdoch). Medewerkers klagen onder de dekmantel van de anonimiteit over wispelturigheid, desinteresse, korte aandachtsspanne zodat een tekst langer dan drie alinea’s al gauw te veel is. De ‘machtigste man ter wereld’ laat zich voornamelijk informeren via Trump-gezinde media. Hij heeft drie tv-toestellen in zijn slaapkamer waarin hij zich even na zessen terugtrekt met zijn cheeseburgers.
Dat is natuurlijk een recept voor chaos en die heerst er ook in het Witte Huis. Het is een klein wonder dat grote ongelukken zijn tot nog toe uitgebleven. Dat is het beste wat je onder de omstandigheden mag verwachten, zeggen kenners.
Veel is routine en omdat de president zich daar niet voor interesseert, loopt dat redelijk normaal. De meeste stafleden hebben zich er aan gewend om ‘om om Trump heen te werken’.
Daarnaast hebben de drie generaals in zijn staf en regering, de ‘volwassenen in de zaal’ een soort cordon sanitaire opgetrokken. Trump wordt zover mogelijk van de grootste gekheid afgeschermd. Een van die generaals, minister van defensie James Mattis, verklaarde vorig jaar dat zijn drie voornaamste taken bestaan uit: Trump bij de les houden, Trump bij de les houden en Trump bij de les houden. Eén van hen zou ook altijd in de buurt zijn om te voorkomen dat Trump de wereld wil bewijzen dat zijn ‘atoomknop’ groter is dan die van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.
Hoelang ze dit volhouden is de vraag waar veel, catastrofe of vrijkomen met de schrik, van af hangt. De relatie met in elk geval generaal John Kelly, de chef staf van het Witte Huis, zou ‘gespannen’ zijn.
Rampen zijn dus tot nog toe uitgebleven en dat geldt mutatis mutandis ook voor grote successen. Van alle verkiezingsbeloftes is alleen de belastinghervorming, dwz verlaging voor de grote ondernemingen en de topinkomens, ingelost. De andere voorstellen, van het afschaffen van Obamacare, de zorgverzekering van zijn voorganger, tot de bouw van de muur tegen illegale immigranten uit Mexico, zijn gesneuveld of niet van de grond gekomen.
Het ziet er niet naar uit dat dit patroon in het tweede Trump-jaar zal veranderen. De kans is groot dat speciale aanklager Robert Mueller zijn verslag zal publiceren over de contacten van de Trump-campagne met het Kremlin. In het najaar zijn er verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Dat kan, maar hoeft niet, slecht uitpakken voor de president. En dan zijn er altijd de door elke politicus gevreesde onvoorziene en onvoorzienbare gebeurtenissen die alles overhoop plegen te gooien. Ontsnappen aan Trump zal ook dit jaar onmogelijk blijken. De ontwenningskuur moet tot nader order worden uitgesteld.
Peter van Nuijsenburg.

.

Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 197 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (64) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD. Voor deze laatste organisatie was hij correspondent in Johannesburg, Berlijn en Tokio. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.